Η παραλία Πούντα Ζέζα στην Αττική και η αρχαία βυθισμένη πόλη

Μια παραλία... σταρ δίπλα στην Αθήνα

Η παραλία Πούντα Ζέζα στην Αττική και η αρχαία βυθισμένη πόλη1

Η Αττική είναι γεμάτη μικρές και μεγάλες παραλίες άλλες περισσότερο γνωστές και άλλες λιγότερο. Κάποιες, μάλιστα, έχουν πίσω τους ιστορία που δεν την γνωρίζουμε και δεν την φανταζόμαστε. Και είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς την τόσων αιώνων ιστορία της Αττικής και όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί κατά καιρούς στην περιοχή. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η παραλία Πούντα Ζέζα στην Αττική στην περιοχή του Λαυρίου. Εκεί βρίσκεται στην πραγματικότητα βυθισμένη και μια αρχαία ελληνική πολιτεία. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν…

Η παραλία Πούντα Ζέζα στην Αττική

Η Πούντα Ζέζα είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Λαυρίου. Οι κάτοικοι της περιοχής την επιλέγουν για τα καθαρά νερά της, την αφράτη άμμο και τη φυσική σκιά που προσφέρει. Στο πίσω μέρος της, εξάλλου, υπάρχουν αρμυρίκια κάτω από τα οποία μπορείς να στρώσεις την πετσέτα σου και να απολαύσεις ένα χαλαρό μπάνιο στα καθαρά νερά της αμμουδιάς.
Η αμμουδερή ακτογραμμή της είναι ιδανική και για οικογένειες καθώς εκεί τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ασφάλεια. Αν τώρα προτιμάς κάτι πιο οργανωμένο, η παραλία Πούντα Ζέζα στην Αττική έχει και ένα τέτοιο κομμάτι που μπορείς να βρεις ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Expand player

Γενικά, πάντως σε όποιο σημείο κι αν προτιμήσεις να κάνεις το μπάνιο σου θα νομίζεις ότι είσαι σε ένα νησί έχοντας την καλύτερη παρέα, τον ήλιο και τη θάλασσα.

Η Πούντα Ζέζα και η αρχαία βυθισμένη πόλη

Κατά μήκος της ακτογραμμής της Ελλάδας, σε διάφορα σημεία υπάρχουν πολλές και γνωστές υποβρύχιες αρχαιολογικές θέσεις. Μία από αυτές είναι και στη συγκεκριμένη περιοχή του Λαυρίου. Ο οικισμός της Πούντα Ζέζα ταυτίζεται στην πραγματικότητα με τον «Πορθμόν των Σαλαμινίων». Η συγκεκριμένη τοποθεσία αναφέρεται ήδη σε επιγραφές του 363 π.Χ. που βρίσκονταν στην Αρχαία Αγορά Αθηνών. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, λοιπόν, αυτός ο οικισμός το πιθανότερο ήταν ότι εκτεινόταν στην ευρύτερη περιοχή του λόφου του οικισμού Πούντα Ζέζα, καταλήγοντας ομαλά προς τη θάλασσα.

Οι ανασκαφές, λοιπόν, έδειξαν κάτι πολύ εντυπωσιακό. Ένα σημαντικό μέρος βρίσκεται πλέον κάτω από τη θάλασσα. Είναι στην ευρύτερη τοποθεσία που βρίσκεται και η παραλία Πούντα Ζέζα. Το παραθαλάσσιο τμήμα του οικισμού στην πραγματικότητα καλύπτεται πλέον από την θάλασσα λόγω της ανόδου της στάθμης της.

Στην βόρεια και ανατολική πλευρά του θαλάσσιου τμήματος έχουν εντοπιστεί επίσης τοίχοι από διάφορα κτίσματα ακόμη ύψους 40 εκατοστών. Σε περίπου 25 μέτρα μακριά από την ακτή και σε ένα βάθος σχεδόν δύο μέτρων έχουν εντοπιστεί και απομεινάρια ενός κτιρίου που εικάζεται ότι ήταν δημόσιας χρήσης.

Το σίγουρο είναι ότι αν βρεθείς στην Πούντα Ζέζα θα απολαύσεις το μπάνιο σου γνωρίζοντας ότι κάπου κάτω από τα πόδια σου απλώνεται μια βυθισμένη πολιτεία με πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δες πού βρίσκεται η παραλία Πούντα Ζέζα στην Αττική και πώς θα πας εκεί ΕΔΩ.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Google Maps

Διαβάστε επίσης:

Τσονίμα: Η ψαγμένη μικρή παραλία στην Αττική

Μικρό Πήλιο: Η κρυφή και καταγάλανη παραλία στην Αττική

Κάβο-Σκυλί: Ο άγνωστος τροπικός παράδεισος στην Αττική

Exit mobile version