Το άγνωστο ηφαίστειο που βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα

Δείτε πού βρίσκεται και ποια είναι η πιο πρόσφατη δραστηριότητά του

Μπορεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης να είναι το πιο γνωστό στην Ελλάδα αλλά δεν είναι το μοναδικό. Πιθανόν να μην γνωρίζεις, μάλιστα, ότι υπάρχει και ένα ηφαίστειο, που θεωρείται ενεργό μια ανάσα μακριά από την Αθήνα. Ο λόγος για το ηφαίστειο των Μεθάνων το οποίο, μάλιστα, ξεκίνησε να παρακολουθείται συστηματικά πριν από ένα χρόνο περίπου από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ηφαίστειο και η ιστορία του

Το ηφαίστειο των Μεθάνων βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, σε απόσταση μόνο 50 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Μπορεί να θεωρείται ενεργό ωστόσο η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή των Μεθάνων., σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβη πριν από περίπου 300 χρόνια. Ήταν στον υποθαλάσσιο χώρο ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της χερσονήσου, όπου έχουν εντοπισθεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων, των οποίων η δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από ενάμισι εκατομμύριο χρόνια. Τα Μέθανα απέναντι από Αθήνα στο Σαρωνικό κόλπο είναι ωστόσο μια από τις λιγότερο γνωστές ενεργές ηφαιστειακές περιοχές της Ευρώπης. 

Expand player

Και μπορεί το ηφαίστειο των Μεθάνων να μην έχει δώσει έκρηξη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όμως εφόσον θεωρείται ενεργό θα πρέπει να παρακολουθείται. Γενικά για τα ηφαίστεια, είναι καλό να ξέρουμε το εξής. Σε αντίθεση με τους σεισμούς που είναι ξαφνικοί, τα ηφαίστεια συνήθως προειδοποιούν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο παρακολουθούνται από μια ποικιλία οργάνων, ώστε να γίνει η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αναγνώριση κάποιων μεταβολών στον ηφαιστειακό κώνο πριν από μια έκρηξη.

Μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή δίπλα στην Αθήνα

Στην ευρύτερη περιοχή του ηφαιστείου των Μεθάνων υπάρχει και μια πολύ όμορφη πεζοπορική διαδρομή που σε οδηγεί στα χνάρια του ηφαιστείου. Είναι, βέβαια, για πιο έμπειρους πεζοπόρους που διαθέτουν και την ανάλογη αντοχή στο περπάτημα τέτοιου είδους. Μια από τις πιο γνωστές και ωραίες είναι η διαδρομή από το χωριό Κάτω Μούσκα/Παλιά Λουτρά. Αν διαθέτεις την ανάλογια εμπειρία, σε φέρνει σε 2-3 ώρες και στο ιστορικό ηφαίστειο της Καμένης Χώρας.

Μια ακόμη κρυμμένη και απόκοσμη ομορφιά της Ελλάδας, δίπλα στην Αθήνα.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: wikiloc.com

Το εκκλησάκι στα Μέθανα που είναι φτιαγμένο από «κρασί και χώμα»
Exit mobile version