Χτισμένη στα 620 μέτρα υψόμετρο, στις όχθες του ποταμού Κλάριου, η Γαλάτα είναι ένα από τα διαμάντια της οροσειράς Τρόοδος στην Κύπρο. Ένα χωριό ιστορικό με αρχιτεκτονική που σίγουρα ξεχωρίζει.
Η τοποθεσία και ιστορία της
Η Γαλάτα βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας, στην κοιλάδα της Σολιάς. Ανατρέχοντας πολύ παλιά στην ιστορία, εκεί που οι μύθοι και οι θρύλοι μπλέκονταν με την ιστορία λέγεται ότι στα δυτικά του σημερινού χωριού ζούσαν κάποιοι βοσκοί με τα κοπάδια τους. Η παράδοση θέλει τους ανθρώπους που ζούσαν στα χαμηλότερα μέρη, να πηγαίνουν εκεί και αγοράζουν γάλα.
Από αυτούς τους «γαλατάες» θεωρείται, λοιπόν, σύμφωνα με την παράδοση ότι πήρε το χωριό το όνομα Γαλάτα. Μια αλλη εκδοχή θέλει το όνομα να δόθηκε από τους πρώτους κατοίκους οι οποίοι ήρθαν από την Γαλατία της Μικράς Ασίας κατά τη Βυζαντινή Περίοδο και ονομάζονταν Γαλάτες.
Γαλάτα: Το χωριό των ξύλινων μπαλκονιών
Εκτός από το πανέμορφο φυσικό τοπίο, αν κάτι κάνει την Γαλάτα να ξεχωρίζει είναι τα ξύλινα μπαλκόνια της και η μοναδική αρχιτεκτονική της. Τα παλιά παραδοσιακά σπίτια χτίζονταν με βάση τη λαϊκή παραδοσιακή τέχνη, με δύο ορόφους. Στο δεύτερο όροφο υπήρχε η επέκταση του ξύλινου μπαλκονιού το οποίο κοιτούσε προς τον κεντρικό δρόμο. Μπορεί σήμερα η αρχιτεκτονική αυτή να φθίνει αλλά έχουν μείνει στο χωριό πολλά δείγματα αυτής.
Σύρος: Πώς είναι η ζωή σε ένα νησί αν δεν είναι καλοκαίρι
Η φημισμένη Παναγία Ποδίθου
Κοντά στο χωριό Γαλάτα βρίσκεται ένα μοναστήρι ξακουστό. Η Παναγία Ποδίθου που στέκει εκεί από το 1502! Είναι αφιερωμένη στην Παναγία Ελεούσα και έχει μπει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιστιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Είναι ένα μοναστήρι που αν το δεις μια φορά δεν το ξεχνάς εύκολα. Έχει ορθογώνιο σχήμα και στην ανατολική πλευρά του καταλήγει σε προεξέχουσα ημικυκλική αψίδα. Οι τοίχοι της εκκλησίας είναι κτισμένοι με ακατέργαστους λίθους και λάσπη.
H Γαλάτα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Κυπρίων αλλά και ξένων επισκεπτών. Και δεν είναι τυχαίο. Είναι ένα χωριό ντυμένο με όλα τα χρώματα της παλέτας. Εκεί που η φύση έχει χαρίσει απλόχερα τα ομορφότερα στοιχεία της. Η φυσική της βλάστηση και εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης – το χωριό είναι διάσημο για τα φρούτα του - σμίγουν δημιουργώντας εικόνες σαν πίνακα ζωγραφικής.
Σίγουρα αυτό είναι ένα ταξίδι που δε θα μοιάζει με τα άλλα. Μια βόλτα στην βυζαντινή ιστορία, στον κελαρυστό ποταμό Κλάριο και στο χωριό που έχει σαν σήμα κατατεθέν τα ξύλινα μπαλκόνια του...
Καπνικαρέα: Αγνωστες πτυχές του ναού στο κέντρο της Αθήνας