Η Αττική και οι γύρω περιοχές συχνά κρύβουν ιστορίες που δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε ακούσει ποτέ. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με ένα μικρό νησί δίπλα στο Μαραθώνα. Η «Δίψα» είναι το νησί κοντά στο Μαραθώνα που βρήκαν καταφύγιο κάποτε 96 ναυαγοί.
Το νησί «Δίψα» δίπλα στο Μαραθώνα και οι ναυαγοί
Το νησάκι «Δίψα» βρίσκεται στον Ν. Ευβοϊκό και απέχει 6 ναυτικά μίλια από την παραλία του Μαραθώνα. Είναι βραχώδες και αλίμενο. Στην αρχαιότητα ήταν τόπος εξορίας και τιμωρίας. Επειδή οι εκτοπισμένοι συνήθως πέθαιναν από τη δίψα, το νησί λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι. Στις ημέρες μας οι ψαράδες το αποκαλούν και «Λάμψη», λόγω του φάρου που τοποθετήθηκε εκεί μετά το ναυάγιο του ατμόπλοιου «Κλειώ» το 1904.
Τι ακριβώς συνέβη τότε; Ήταν Τρίτη 6 Ιανουαρίου 1904, ανήμερα των Φώτων όταν οι επιβάτες του ατμόπλοιου Κλειώ είδαν να βυθίζεται στο μέσο του Ν. Ευβοϊκού το πλοίο τους, μήκους 60 μέτρων. Το νησί «Δίψα» αποτέλεσε τη σωτηρία γι' αυτούς. Εκεί ήταν που οι ναυαγοί αναζήτησαν καταφύγιο. Ήταν χωρίς προμήθειες, χωρίς τρόπο επικοινωνίας και μέσο διαφυγής.
Πώς έγινε το ναυάγιο; Λέγεται ότι ο υποπλοίαρχος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση του πλοίου, αποκοιμήθηκε πάνω στο πηδάλιο. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό να παρεκκλίνει της πορείας. Αναπόφευκτα, το «Κλειώ» καρφώθηκε με δύναμη πάνω στη Δίψα, τη μικρή βραχονησίδα του Ευβοϊκού κόλπου. Η ισχύς της πρόσκρουσης ήταν τέτοια που η συντριβή ήταν δεδομένη. Το μεγάλο ατμόπλοιο άρχισε να γεμίζει νερά και να βυθίζεται αργά και σταθερά στο σκοτεινό πέλαγος.
Όπως ήταν φυσικό, επικράτησε πανικός. Ο πλοίαρχος διέταξε τους ναύτες να δημιουργήσουν μια τεχνητή γέφυρα ανάμεσα στο πλοίο και τη βραχονησίδα. Έτσι οι περισσότεροι από τους επιβάτες και το πλήρωμα άρχισαν να μεταφέρονται με ασφάλεια. Ωστόσο, πολλοί από τους επιβάτες, μη μπορώντας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, είχαν πηδήξει στη θάλασσα και προσπαθούσαν να ανέβουν στα κοφτερά βράχια της Δίψας. Έτσι έχασε τη ζωή του και το μοναδικό θύμα του ναυαγίου.
Ένας άλλος επιβάτης αποφάσισε να βουτήξει στα παγωμένα νερά και να αναζητήσει βοήθεια και κατάφερε. Κολύμπηκε 5,5 ναυτικά μίλια και έφτασε μέχρι τα Στύρα Ευβοίας όπου και ειδοποίησε τις αρχές.
Δείτε πού βρίσκεται ο Θρόνος του Ξέρξη στην Αττική