Νεράιδες χόρευαν στα ξέφωτά του, σύμφωνα με τον θρύλο. Οι αρχαίοι Αθηναίοι παρατηρούσαν τις κορυφές του για να προβλέψουν τον καιρό. Οι Φράγκοι τον είπαν “τρελό” για τις καιρικές ανωμαλίες που μπέρδευαν τις προγνώσεις, καθώς “τρελούς” έλεγαν με αφορμή αυτό και τους Αθηναίους, γιατί «τι να περιμένεις από τους κατοίκους μιας πόλης όπου ο ήλιος ανατέλλει στον Τρελό και δύει στο Δαφνί.» Ο λόγος για τον Υμηττό. Ο Υμηττός είναι το κρυμμένο αλλά και αγαπημένο μυστικό της Αττικής.
Υμηττός: Το κρυμμένο και αγαπημένο μυστικό της Αττικής
Δοξασίες, μύθοι, τουριστικοί οδηγοί και κοντινές αποδράσεις από το κλεινόν άστυ συνθέτουν την εικόνα του ιστορικότερου βουνού της Αθήνας που συνδέεται άμεσα με το παρελθόν της. Αλλά και στο σήμερα, πόσα και πόσα δεν μας συνδέουν με τον Υμηττό; Όλοι οι σημερινοί 45άρηδες και 50άρηδες, ακόμα και μεγαλύτεροι, που υπήρξαν μαθητές, εκεί στα τέλη της δεκαετίας ‘80 και λίγο μετά, δεν είναι δυνατόν να μην θυμούνται έστω και για μία φορά κάποια από τις μαθητικές τους εκδρομές προς τον Υμηττό.
Εκτός από τις ομορφιές της φύσης, προσέφερε πεδίο δόξης λαμπρό με την εκπαιδευτική του επιμόρφωση. Εκεί συναντάμε αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σπουδαία βυζαντινά μοναστήρια, όπως τη Μονή Καισαριανής
Το δάσος και ο ιστορικός κήπος της Ευρώπης
Με βήμα γοργό, για να ξεφύγουμε από τη βουή της Αθήνας, τόσο κοντά άλλωστε στην πρωτεύουσα, μια απόσταση 15 περίπου λεπτών, με αυτοκίνητο αλλά και με ποδήλατο για τους λάτρεις του αθλήματος, φθάνουμε στον προορισμό μας για να νιώσουμε, έτσι ξαφνικά, ότι βρεθήκαμε κάπου αλλού, σε τόπο μακρινό και αλαργινό.
Μπαίνοντας στην είσοδο της Μονής, αντικριστά μας προσμένει η εκκλησιά της Παναγιάς, τα Εισόδειά της, όπως είναι γνωστή η ομώνυμη εκκλησία. Χτισμένη τον 11ο αιώνα βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων και μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο από πυκνή βλάστηση και απέραντο… πράσινο. Το καθολικό της Μονής θεωρείται από τους ωραιότερους βυζαντινούς ναούς της Αθήνας.
Στον εσωτερικό περίβολο ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει ένα μικρό μαρμάρινο αρδευτικό αυλάκι το οποίο μαζεύει μέσω υδρορροής το βρόχινο νερό. Αυτό γεμίζει μια μαρμάρινη δεξαμενή η οποία διοχετεύει το νερό σε όλα τα περιβόλια της Μονής προσφέροντας δροσιά και φρεσκάδα στη διψασμένη γη.
Μία πράσινη όαση καταμεσής της πόλης
Αιωνόβια δένδρα, πλατάνια, βελανιδιές, καστανιές και γέρικα κυπαρίσσια συνθέτουν το περιβάλλον της χλωρίδας που σε κάνει να νιώθεις το οξυγόνο μέχρι τα μύχια της ψυχής σου και να αποτοξινώνεσαι με μιας από τα καυσαέρια της Αθήνας. Περπατώντας ανάμεσα στα πέτρινα μονοπάτια της περιοχής που προσφέρουν στιγμές ξεκούρασης, χαλάρωσης και ευ ζην, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κάνει όσα η ζωή και οι ρυθμοί της πόλης του απαγορεύουν.
Αρκετή πεζοπορία, χαλαρωτική περιήγηση, αθλητική ορθοπεταλιά, ρεμβασμό ανάμεσα στα πλατώματα των δένδρων. Όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις γεμάτος από συναισθήματα που τέρπουν τις αισθήσεις και πλήρης από εικόνες, χρώματα, αρώματα, ήχους, θα αναζητήσεις τρόπο να ικανοποιήσεις και την πέμπτη αίσθηση.
Σειρά έχει η γεύση να δεχθεί την ευεργετική απόλαυση από ένα πρόχειρο πικνίκ, εκεί ανάμεσα στις φυλλωσιές και τη σκιά των δένδρων, ή μία επίσκεψη στο τουριστικό αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, ή Καλοπούλα όπως τη λένε όλοι. Είναι φτιαγμένο από ξύλο γύρω από τη δεξαμενή που συγκεντρώνει τα νερά, για ένα καφεδάκι ή ό,τι άλλο προσφέρει για μια σύντομη στάση και ανάπαυλα.
Πανύψηλα πεύκα, καλαμένιες ομπρέλες, χτιστά πεζούλια, πολύχρωμες τριανταφυλλιές και μια πηγή. Αυτή την οποία οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν πηγή της γονιμότητας. Πλημμυρίζει το χώρο με τον ζεν ήχο του νερού. Όλα αυτά διαμορφώνουν αμφιθεατρικά το σκηνικό, ενώ τα κελαηδίσματα των πουλιών συνθέτουν μια «οσκαρική» μουσική επένδυση.
Υμηττός: Το απέραντο πράσινο...
Έχει τόσα καλά η επίσκεψη σε μέρη μακρινά… αλλά ταυτόχρονα και τόσο κοντινά στην Αθήνα! Είναι να απορεί κάποιος για το πόσα κρυμμένα μυστικά ευεξίας – πραγματικές ανάσες ζωής ανακαλύπτουμε σε περιπάτους που κάποτε κάναμε ανέμελα ως μαθητές στο πλαίσιο μιας σχολικής και επιμορφωτικής εκδρομή.
Μια δοκιμή θα σας πείσει. Αφήστε το αυτοκίνητο, βάλτε ξεκούραστα παπούτσια και εμπρός για τα περιπατητικά μυστικά που κρύβει o Υμηττός και το υπέροχο δάσος της Καισαριανής.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: M.Perdiou
Διαβάστε επίσης:
Ναυάγιο Δημήτριος: Το πλοίο φάντασμα που καθηλώνει τους περαστικούς
Ποιος ήταν ο «Μινώταυρος» του Μεταξουργείου που αποτέλεσε την πληγή της Αθήνας