Και ποιος δεν θυμάται τον Παπαμιχαήλ να τραγουδάει τα Μάτια βουρκωμένα στις «Διπλοπενιές» την ώρα που βρίσκεται πάνω σε μια οικοδομή μιας και είναι εργάτης; Και από κάτω να παίζει το μπουζούκι και χορεύουν οι ναύτες. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές από τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οι Διπλοπενιές αποτελούν σίγουρα μια από τις πιο γνωστές ελληνικές ταινίες που πρωταγωνίστησε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Πολλές ατάκες, γέλιο και συγκίνηση σε μια ταινία του 1966 που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κοινού ακόμη και σήμερα. Όπως λέει και το τραγούδι, όταν ο Παπαμιχαήλ είναι στην οικοδομή βρίσκεται στον Πειραιά; Ποια είναι όμως η πολυκατοικία την οποία βλέπουμε στις σκηνές; Ακόμη και σήμερα, δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι.
Ο δρόμος της Αθήνας που έβλεπε κάποτε δίπλα του να περνάει ένα ποτάμι
Διπλοπενιές: Η υπόθεση της ελληνικής ταινίας
Ο Γρηγόρης (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) είναι ένας νεαρός οικοδόμος ο οποίος αγαπάει πολύ το τραγούδι. Μια μέρα, λοιπόν, που ο ίδιος δουλεύει στην οικοδομή και ταυτόχρονα τραγουδάει, τυχαίνει να περνούν από εκεί ένας μαέστρος, ο Βαγγέλης, και δύο μπουζουξήδες. Τον ακούνε, μαγεύονται απ’ την καθάρια φωνή του και του προτείνουν να γίνει μέλος της ορχήστρας τους. Έτσι, ο νιόπαντρος μεροκαματιάρης βρίσκεται και με μια δεύτερη δουλειά, στο νυχτερινό κέντρο του κυρ-Λευτέρη. Στο κέντρο έρχεται βέβαια και η γυναίκα του η Μαρίνα (Αλίκη Βουγιουκλάκη), η οποία δεν αργεί να ανεβεί στην πίστα, να κάνει τα τσαλίμια της και να μαγέψει τους πάντες. Η επιτυχία της όμως έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή του ζευγαριού, μιας και οι θαυμαστές της Μαρίνας, όπως και οι θαυμάστριες του Γρηγόρη τούς απομακρύνουν τον ένα απ’ τον άλλο.
Όμως, οι ζήλιες και οι καβγάδες, μετά από κάποια έξαρση, υποχωρούν και το ζευγάρι επανέρχεται στην ομαλή συμβίωση. Μια ταινία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 1966.
Πού και πώς είναι σήμερα η πολυκατοικία που δούλευε εργάτης ο Παπαμιχαήλ στις «Διπλοπενιές»


Διαβάστε επίσης:
Έτσι είναι σήμερα το σπίτι από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό»
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο
Πώς είναι το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου»
Συχνές Ερωτήσεις
Η πολυκατοικία στην οποία δούλευε εργάτης ο Παπαμιχαήλ στις Διπλοπενιές βρίσκεται στην Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά. Το κτίριο παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι σήμερα και μπορεί να επισκεφθεί οποιοσδήποτε θέλει να δει το ιστορικό σημείο του ελληνικού κινηματογράφου.
Οι Διπλοπενιές είναι μια κωμική ταινία του 1966 που πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο Γρηγόρης είναι ένας νεαρός οικοδόμος που ανακαλύπτεται ως τραγουδιστής και εργάζεται σε νυχτερινό κέντρο, ενώ η σύζυγός του Μαρίνα γίνεται χορεύτρια. Το ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της επιτυχίας τους, μέχρι που τελικά επανέρχονται στη συμβίωση.
Η πιο χαρακτηριστική σκηνή είναι αυτή όπου ο Παπαμιχαήλ τραγουδάει τα Μάτια Βουρκωμένα ενώ βρίσκεται πάνω σε μια πολυκατοικία ως εργάτης, και από κάτω παίζει το μπουζούκι με χορεύοντες ναύτες. Αυτή η σκηνή έχει μείνει στη μνήμη του κοινού ως μια από τις πιο αξιοσημείωτες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Η πολυκατοικία στην Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά έχει παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτη από το 1966. Μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα, διατηρώντας το ίδιο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και την ιστορία της. Μπορείς να κάνεις μια νοητή περιήγηση μέσω Google Maps ή να επισκεφθεις τον χώρο για ένα ταξίδι στο παρελθόν.
Οι Διπλοπενιές είναι μια ελληνική κωμική ταινία που κυκλοφόρησε το 1966 και πρωταγωνιστούν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο κοινό και παραμένει πολύ γνωστή ακόμη και σήμερα, με πολλές ατάκες και σκηνές που έχουν μείνει στη μνήμη των θεατών.









