Είναι αδιαμφισβήτητα στη λίστα με τις πιο αγαπημένες παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο «Μπακαλόγατος» ή πιο σωστά της Κακομοίρας προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους το 1963 και από τότε ο καθένας την έχει δει χωρίς υπερβολή ίσως και δεκάδες φορές. Αποτελεί μάλιστα την ταινία που έχει γίνει και θεατρικό με μεγάλη επιτυχία. Ο μοναδικός και αμίμητος «Ζήκος» κατάφερε με τις ατάκες του να μείνει αξέχαστος και να αγαπηθεί όσο λίγοι από το ελληνικό κοινό. Είναι σίγουρα το ταλέντο και οι υποκριτικές ικανότητες του Κώστα Χατζηχρήστου που συνέβαλαν σε αυτό. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το μαγαζί του Μπακαλόγατου το οποίο τελικά σύμφωνα με όσους συμμετείχαν στα γυρίσματα ήταν στούντιο της Φίνος Φιλμ. Και ποιος ξεχνάει όμως τους δρόμους που όργωνε το ποδήλατό του ο Κώστας Χατζηχρήστος; Πώς είναι άραγε σήμερα;
Το αρχαίο θέατρο των 1.800 ετών στην Αθήνα που χτίστηκε στη μνήμη μιας γυναίκας
«Μπακαλόγατος»: Η υπόθεση της ταινίας «Της κακομοίρας»
Ο Ζήκος είναι ένας άνδρας που ζει στην Αθήνα αλλά κατάγεται από το Καρπενήσι και δουλεύει υπάλληλος στο μπακάλικο του Παντελή. Έχει ερωτευτεί την όμορφη Φιφίκα που μένει στη γειτονιά. Εκείνη προσποιείται ότι ανταποκρίνεται, ενώ αγαπάει τον Κιτσάρα. Ο Παντελής που έχει το μπακάλικο αν και είναι προχωρημένης ηλικίας θέλει για λογαριασμό του τη νεαρή φίλη της Φιφίκας, τη Λίτσα. Μάλιστα ενώ δέχεται κοροϊδευτικά σχόλια, δεν πτοείται. Κανονίζει τους αρραβώνες σε συνεννόηση με τον πατέρα της Λίτσας ερήμην της ίδιας. Αποφασίζουν δε να το ανακοινώσουν την ημέρα των γενεθλίων της. Η Λίτσα μόλις το μαθαίνει ταράζεται και έτσι αποφασίζει να κλεφτεί με τον αγαπημένο της, Αργύρη. Ωστόσο τίποτα δεν ξεφεύγει από το μάτι της γειτονιάς. Το σχέδιό τους γίνεται αντιληπτό λίγο πριν την ολοκλήρωσή του από την κυρα-Δέσποινα και καταλήγουν όλοι στο σπίτι της Λίτσας. Εκεί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. Ο πατέρας της, ο κυρ-Μανώλης, θα δεχτεί να την δώσει στον Αργύρη, ενώ και ο Κιτσάρας, μη χάνοντας την ευκαιρία της παρουσίας του πατέρα της Φιφίκας, ζητά και παίρνει το χέρι της.
Πώς είναι σήμερα οι δρόμοι που οδηγούσε το ποδήλατό του ο «Μπακαλόγατος»
Τις διαδρομές με το ποδήλατο ο Ζήκος τις έκανε στις σημερινές περιοχές του Λόφου Σκουζέ ενώ περνούσε και τα Σεπόλια. Σε πολύ χαρακτηριστικές στιγμές τον βλέπουμε να οδηγεί το ποδήλατό του στις οδούς Δωδώνης, Ιωαννίνων και Βοσπόρου.
Το παρακάτω βίντεο από το κανάλι GAS JORDAN του Youtube μας δείχνει την εντυπωσιακή διαφορά της περιοχής που κινούταν ο Ζήκος τότε με τώρα. Στο βίντεο θα δείτε πως ήταν ο Λόφος Σκουζέ και ένα μεγάλο μέρος του Κολωνού το 1963 και πως είναι ακριβώς τα ίδια σημεία σήμερα.
Κάποτε η περιοχή ήταν γεμάτη αλάνες και φαρδείς δρόμους ή χωματόδρομους. Σήμερα τίποτε δε θυμίζει την εικόνα του Ζήκου με το ποδήλατο. Πολυκατοικίες, εμπορικά καταστήματα και αυτοκινητόδρομοι έχουν αλλάξει κατά πολύ το σκηνικό της ελληνικής ταινίας του Μπακαλόγατου.
Μπορείς να κάνεις μια περιήγηση στην περιοχή μέσα από τους χάρτες της Google πατώντας ΕΔΩ. Και κάπως έτσι θα ταξιδέψεις σε μια άλλη εποχή και ίσως φανταστείς το Ζήκο να μεταφέρει με το ποδήλατό του τις παραγγελίες από το μαγαζί του Μπακαλόγατου!
Διαβάστε επίσης:
Η Μονή Αυγού στα Δίδυμα που μπορείς να περπατήσεις… στον τρούλο της
Ποιος είναι ο Μυστράς του Αιγαίου με τους θρύλους και τους πειρατές