Είναι μια μικρή και όχι τόσο γνωστή λίμνη της Ελλάδας. Η ομορφιά της, ωστόσο, είναι πραγματικά ξεχωριστή. Το αλπικό τοπίο, η γαλήνη του περιβάλλοντος και το ειδυλλιακό σκηνικό, σε κάνουν να δίνεις υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις και πάλι σε αυτή την ιδιαίτερη γωνιά της Ηπείρου και μάλιστα τις άλλες εποχές του χρόνου. Ο λόγος για τη λίμνη Ζηρού στο νομό Πρέβεζας. Σε ένα μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που τελευταία άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστό, ιδιαίτερο από τους κατοίκους των γύρω νομών. Η λίμνη Ζηρού έχει την δική της ξεχωριστή ομορφιά την κάθε εποχή καθώς συναντάς μια διαφορετική ομορφιά και την βλέπεις με άλλη οπτική. Το σίγουρο είναι ότι το χειμώνα είναι το κάτι άλλο.
Οι άγνωστες λίμνες που δημιουργήσε μετεωρίτης που έπεσε στην Ελλάδα
Όσα δεν ξέρεις για την λίμνη Ζηρού
Την πανέμοφη αυτή λίμνη θα την βρεις περίπου 2 χιλιόμετρα δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας – Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας. Πρόκειται για μια μετρίου μεγέθους λίμνη έκτασης περίπου 900×600 μέτρα. Στη βόρεια όχθη της λίμνης το άμεσο βάθος στα βράχια είναι 9 μέτρα. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται όλες τις εποχές του χρόνου από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημιουργία της. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δημιουργία της λίμνης φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γεωλόγοι θεωρούν ως το πιο πιθανό σενάριο ότι η λίμνη Ζηρού κάποτε αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο. Ωστόσο υπολογίζεται ότι η οροφή αυτού του σπηλαίου κατέρρευσε πριν από 10.000 χρόνια περίπου. Επιπλέον αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της λίμνης είναι ο ίδιος με αυτόν του ποταμού Λούρου, συνεπώς τα δύο υδάτινα συστήματα επικοινωνούν με κάποιο τρόπο.
Η ομορφιά της λίμνης και η σπουδαιότητά της ως οικοσύστημα είναι αντικειμενική. Αναγνωρίστηκε και επίσημα το 1999. Ήταν τότε που η λίμνη Ζηρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα Natura 2000 και ξεκίνησε η αξιοποίησή της.
Πώς είναι η πανέμορφη λίμνη Ζηρού όταν ντύνεται στα λευκά
Όταν χιονίζει, λοιπόν, το αλπικό σκηνικό της ολοκληρώνεται. Τα τριγύρω δέντρα γίνονται λευκά και νομίζεις ότι βρίσκεσαι στις σελίδες ενός παραμυθιού. Και δεν θα έχεις άδικο. Γιατί δεν είναι εικόνες που συναντάς και μπορείς να ζήσεις συχνά. Ένα τέτοιο σκηνικό δημιουργήθηκε και τον χειμώνα του 2019 οπότε και η έντονη χιονόπτωση έντυσε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή και μαζί τη λίμνη Ζηρού στα λευκά. Και ποιος δε θα ήθελε να παίξει με το χιόνι δίπλα στην σχεδόν παγωμένη λίμνη;
Δείτε τις όμορφες εικόνες από το κανάλι n.p. production του Youtube...
Διαβάστε επίσης:
Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου
Τα ελληνικά χωριά – φαντάσματα και γιατί εγκαταλείφθηκαν
Η ελληνική πόλη που ο Παυσανίας χαρακτήρισε ως την αρχαιότερη του κόσμου