Μια χώρα γεμάτη ιστορία όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να παρά να σε εκπλήσσει κάθε φορά που ανακαλύπτεις κάτι καινούριο. Όπως για παράδειγμα τους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σπουδαίες προσωπικότητες της αρχαίας αλλά και σύγχρονης ιστορίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι τα Στάγειρα. Ο τόπος που άφησε ο Αριστοτέλης για να έρθει στην Αθήνα. Πόσα στ’ αλήθεια γνωρίζουμε γι’ αυτή την περιοχή και τα αξιοθέατά της. Τα αρχαία Στάγειρα, λοιπόν, είναι μια περιοχή στην Χαλκιδική που πρέπει να βάλεις στα μελλοντικά πλάνα σου.
Στάγειρα: Ο τόπος που άφησε ο Αριστοτέλης για να έρθει στην Αθήνα
Τα αρχαία Στάγειρα είναι κυρίως γνωστά για το γεγονός ότι αποτελούν την πατρίδα του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό της Ολυμπιάδας, πάνω σε μια μικρή, ορεινή χερσόνησο, η οποία ονομάζεται «Λιοτόπι». Αν έχεις βρεθεί στην περιοχή, σίγουρα έχεις «πέσει πάνω» σε ταμπέλες που σε οδηγούν προς τα εκεί.
Τα Στάγειρα, λοιπόν, ιδρύθηκαν περίπου το 650 π.Χ. από Άνδριους αποίκους στην ανατολική πλευρά της Χαλκιδικής. Μερικά χρόνια αργότερα, έφτασαν εκεί και άποικοι από την Χαλκίδα. Η παράδοση λέει ότι οι Σταγειρίτες μετέφεραν και έθαψαν στην πόλη τους τα οστά του Αριστοτέλη και καθιέρωσαν προς τιμή του μεγάλη γιορτή, τα λεγόμενα «Αριστοτέλεια».
Οι ανασκαφές στα αρχαία Στάγειρα άρχισαν προς το τέλος της δεκαετίας του 1960, από τον αρχαιολόγο Φ. Πέτσα. Ωστόσο, η συστηματική ανασκαφή, με επικεφαλής τον Κώστα Σισμανίδη και το προσωπικό της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων άρχισε το 1990 και συνεχίστηκε ως το 2000. Με αυτόν τον τρόπο ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα αλλά και επιλέον πληροφορίες τα αρχαία Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Το 1995, έγιναν αναστηλωτικές επεμβάσεις στην οχύρωση και την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης.
Ο Αριστοτέλης και η ζωή του στην Αθήνα
Τα αρχαία Στάγειρα αποτέλεσαν τον τόπο γέννησης του Αριστοτέλη ο οποίος έζησε εκεί έως την ηλικία των 17 ετών. Στη συνέχεια εισέρχεται στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου και παραμένει έως τα 37 του έτη. Στην Αθήνα συνδέθηκε τόσο με τον ίδιο τον Πλάτωνα όσο και με τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και άλλους στοχαστές. Τα έργα που άφησε πίσω του αναφέρονται σε πολλές επιστήμες, όπως φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, ποίηση, θέατρο, μουσική, ρητορική, πολιτική κ.ά, Συνιστούν μάλιστα το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα στη Δυτική Φιλοσοφία.
Διαβάστε επίσης:
Το μεγαλειώδες φρούριο της Ελλάδας και ο θρύλος με τον δράκο
Καλάμι: Το άλλοτε ζωντανό χωριό που πλέον το αποκαλούν και χωριό-φάντασμα