Τα σπήλαια της Ελλάδας αποτελούν μια ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη κατηγορία αξιοθέατων τα οποία μάλιστα έχουν πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχουν σπήλαια εκατομμυρίων ετών στη χώρα μας τα οποία μάλιστα είναι και επισκέψιμα. Έχουν μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και μάλιστα μπορεί να ξεχωρίζουν και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα από τα σπήλαια που ξεχωρίζουμε εμείς αλλά έχει και τα χαρακτηριστικά να ξεχωρίσει και μόνο του είναι το μοναδικό «πρωτογενές» αξιοποιημένο σπήλαιο της Ελλάδας το οποίο είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό. Ο λόγος για το Σπήλαιο των Καταρρακτών στην Έδεσσα το οποίο έχει τη δική του ομορφιά και ιστορία. Αξίζει να μπει στο πρόγραμμά σου στην επόμενη επίσκεψή σου, στην πόλη των νερών. Λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης βρίσκεται ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο που όμοιό του δε θα συναντήσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεχωρίζει και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το εκκλησάκι στα Περτουλιώτικα λιβάδια που θυμίζει Άλπεις
Το «πρωτογενές» σπήλαιο της Ελλάδας που ξεχωρίζει σε όλο τον κόσμο
Γιατί λέμε όμως ότι αποτελεί ξεχωριστό φυσικό αξιοθέατο στην Ελλάδα. Γιατί το Σπήλαιο των Καταρρακτών στην Έδεσσα αποτελεί το μοναδικό «πρωτογενές» αξιοποιημένο σπήλαιο στην Ελλάδα. Τι είναι το «πρωτογενές» θα απορήσεις και εμείς θα σου λύσουμε την απορία. Με τον όρο «πρωτογενές» χαρακτηρίζουμε τα σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί από την εναπόθεση διαλυμένου ασβεστόλιθου πάνω στα βρύα που αναπτύσσονται κάτω από τους καταρράκτες. Ο όρος «πρωτογενές σπήλαιο» αναφέρεται στα σπήλαια με ηλικία όμοια με αυτήν των πετρωμάτων. Σχηματίζονται σε τραβερτινικές αποθέσεις κυρίως σε θέσεις καταρρακτών. Οι αναφορές για τραβερτινικά πρωτογενή σπήλαια είναι πολύ λίγες που υπολογίζονται μόνο στο 1-2% των σπηλαίων. Στην Ελλάδα είναι σπάνιες γεωμορφές και πρέπει να θεωρηθούν φυσική κληρονομιά.
Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σπήλαιο είναι πολύ εύκολη μια και είναι δίπλα στους καταρράκτες. Η είσοδός του είναι στο χώρο του δεύτερου πλατώματος των Καταρρακτών. Ακριβώς δίπλα τους, ο επισκέπτης βρίσκει την είσοδο του μικρού αλλά πολύ ενδιαφέροντος σπηλαίου. Η επίσκεψη στους Καταρράκτες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την επίσκεψη στο χώρο που γίνεται κατανοητό πως κτίσθηκε ο υδάτινος πύργος μέσα στο νερό, η βάση πάνω στην οποία βρίσκεται η πόλη της Έδεσσας.
Ο διαλυμένος ασβεστόλιθος τα επικαλύπτει δημιουργώντας λεπτά στρώματα CaCO3 και έτσι μπορούν να διατηρηθούν σχηματίζοντας τραβερτίνη. Λόγω της υψηλής μέσης περιεκτικότητας των νερών των πηγών σε άλατα (από τις υψηλότερες παγκοσμίως) η διαδικασία δημιουργίας ασβεστολιθικών αποθέσεων από φυσικά και άλλα εμπόδια διευκολύνει την διαδικασία που ονομάζεται περιλίθωση.
Με αυτό τον τρόπο οι Καταρράκτες Έδεσσας συγκαταλέγονται στα παγκόσμια μνημεία φυσικής κληρονομιάς. Και έχουν και κάτι μοναδικό! Αυτό είναι ότι μετατοπίζονται προς τα εμπρός δημιουργώντας σταδιακά νέα σπήλαια ενώ οι περισσότεροι καταρράκτες παγκοσμίως όπως του Νιαγάρα διαβρώνονται και μετατοπίζονται προς τα πίσω.
Στο μικρό λοιπόν αυτό σπήλαιο θα δει κανείς πως σχηματίζεται ένας συμπαγής βράχος με την δύναμη του νερού που έχει την ίδια ηλικία με το πέτρωμα που το δημιούργησε. Μοναδική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη ειδικά αν στην περιγράψει ξεναγός.
Έδεσσα, η πόλη των νερών
Η Έδεσσα ή αλλιώς η πόλη των καταρρακτών διαθέτει μια μοναδική θέα στον μακεδονικό κάμπο και αυτό είναι το δεύτερο πιο όμορφο πράγμα που θα σου τραβήξει στην προσοχή μετά τους καταρράκτες. Η πόλη της Πέλλας αποτελεί το καμάρι της Πέλλας και όχι άδικα καθώς κατά κοινή ομολογία είναι ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Μακεδονίας. Το σημείο αναφοράς και για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της Έδεσσας αποτελούν οι καταρράκτες της πόλης.
Διαβάστε επίσης:
Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου
Τα ελληνικά χωριά – φαντάσματα και γιατί εγκαταλείφθηκαν
Ο άγνωστος… Ντολμάς της Ελλάδας και η ιστορική σημασία του