Η Κρήτη είναι γεμάτη γραφικούς οικισμούς μικρούς και μεγαλύτερους που συνδυάζουν την φυσική ομορφιά με την παράδοση και την φιλοξενία των κατοίκων. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Το νησί ξεχωρίζει φυσικά για τις παραλίες του αλλά και για τους ορεινούς οικισμούς του, τις εκκλησίες και τη γαστρονομία του. Αποτελεί έναν προορισμό που θα ζήσεις όλες τις εμπειρίες χωρίς να χρειάζεται να πας σε διαφορετικά μέρη. Και φυσικά η Κρήτη είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία η οποία αντικατοπτρίζεται παντού...
Άπτερα: Η ισχυρή πόλη της Ελλάδας που είχε δικό της νόμισμα 〉
Κριτσά: Το χωριό στην Κρήτη που ήταν ξεχωριστό το Μεσαίωνα
Θα δεις αξιοθέατα, μνημεία αλλά και μουσεία που θα σε ταξιδέψουν στο χρόνο. Και μπορεί να βρεθείς και σε χωριά τα οποία είναι ο ίδιος... ο χρόνος. Για παράδειγμα υπάρχει ένα χωριό το οποίο ξεχώριζε καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα και όχι άδικα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με αναφορές πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Ο λόγος για το χωριό Κριτσά. Ένα παλιό και πανέμορφο χωριό με μεγάλη ιστορία. Αν βρεθείς στην Κρήτη, σίγουρα πρέπει να μπει στη λίστα σου για επίσκεψη...
Το χωριό Κριτσά είναι χτισμένο σε υψόμετρο λίγο χαμηλότερο των 400 μέτρων στην ανατολική πλευρά της Κρήτης. Είναι πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο και αποτελεί μια από τις ομορφότερες γωνιές του νησιού. Η Κριτσά είναι ένα χωριό με πολύ παραδοσιακό στυλ το οποίο είναι ορατό σε όλες τις γωνιές του. Κάτι που θα αντιληφθείς από την πρώτη στιγμή που θα περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια της. Θα κάνεις μια στάση να θαυμάσεις τις ολάνθιστες αυλές, θα πιεις καφέ στα παραδοσιακά καφενεία και θα ανάψεις το κερί σου σε μια από τις εκκλησίες. Τα Κριτσά μοιάζουν με ένα ανοιχτό λαογραφικό μουσείο.
Ο οικισμός Κριτσά, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές συνδέεται με την κοντινή αρχαία Λατώ. Θεωρείται ότι ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και αρκετά αργότερα στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης κατά των Οθωμανών. Πολύ σημαντική και γνωστή είναι εξάλλου η μάχη της Κριτσάς τον Ιανουάριο του 1823 κοντά στη Λατώ, που είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του οικισμού από τους Τούρκους.
Από πού πήρε, όμως, το όνομά της η Κριτσά. Μια εκδοχή αναφέρει ότι το όνομά του το χωριό το πήρε από τον πρώτο οικιστή με όνομα Κρίτσας, τον οποίο εγκατέστησε ο Νικηφόρος Φωκάς μετά την ανακατάληψη της Κρήτης το 961 μ.Χ. Η άλλη εκδοχή, τώρα, αναφέρει ότι το όνομα Κριτσά προέρχεται από παραφθορά του «Χριστός».
Ταξίδια στην Ελλάδα
Κρήτη: Τι έχει το χωριό στην Ιεράπετρα και θέλει να μετακομίσει εκεί όλη η Ευρώπη;
Πυραμίδα Σούγιας: Το μυστηριώδες κτίσμα και οι δύο εκδοχές για τη χρήση του
Πώς είναι σήμερα η παραλία Σταυρός στην Κρήτη όπου γυρίστηκε η θρυλική ταινία Αλέξης Ζορμπάς