Τον χειμώνα συνηθίζουμε να παίρνουμε στην κυριολεξία τα βουνά, με τα ορεινά χωριά της πατρίδας μας να είναι ψηλά στις προτιμήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια χωριά που είναι και τα ίδια ψηλά, τόσο ψηλά που θαρρείς ότι θα αγγίξεις τα σύννεφα!
Φυσικά, αναφερόμαστε στα ελληνικά ορεινά χωριά με το μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς ξεπερνάει τα 1.400 μέτρα. Χωριά όμορφα και παραδοσιακά που μοιάζουν με... αετοφωλιές και η επίσκεψη σε αυτά, είναι σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε, ειδικά τον χειμώνα. Ας δούμε παρακάτω τα πέντε ελληνικά ορεινά χωριά με υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.400 μέτρα.
→ Βαρόσι: Η συνοικία της Ελλάδας που ανοίγει μια πόρτα στο χρόνο
Τα χωριά της Ελλάδας με μεγάλο υψόμετρο
Σαμαρίνα - Γρεβενά
Εδώ, πραγματικά αισθάνεσαι πως... αγγίζεις τον Θεό, καθώς στο ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, το βουνού που προκαλεί δέος και κατατρόπωσε κάθε αντίπαλο, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, οι ψηλότεροι μαχαλάδες είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Σμόλικα (2.637 μέτρα). Αυτό καθιστά τη Σαμαρίνα ως το ψηλότερο χωριό της χώρας και από τα ψηλότερα των Βαλκανίων, αν και συνολικά το υψόμετρό του υπολογίζεται στα 1.450 μέτρα.
Είναι φωλιασμένη ανάμεσα σε πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, ενώ έχει άφθονα κρύα νερά, γι' αυτό και την βάφτισαν «Ωραία Σαμαρίνα». Για την προέλευση του ονόματος της Σαμαρίνας υπάρχουν αρκετές εκδοχές αλλά η πιο πιθανή, κατά τους Κώστα Κρυστάλλη – Απ. Βακαλόπουλου είναι η εκδοχή να παράγεται από τη λέξη σαμάρι.
Εδώ θα συναντήσετε και τρία μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του Σμόλικα, από την οποία θα αγναντέψετε πεντακάθαρα τα Γιάννενα, την Καστοριά, το Βίτσι και την Αλβανία. Από τους πιο κοντινούς προορισμούς είναι το ρέμα της Βάλιας κίρνα νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας, το οποίο πηγάζει από τον Σμόλικα, σχηματίζοντας καταρράκτες. Νοτιοδυτικά του χωριού, στους πρόποδες του όρους, βρίσκονται και οι δύο γνωστές «Δρακόλιμνες», Σμόλικα και Άπα Σπιντζιουράτα.
Η Σαμαρίνα απέχει 50 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά, ενώ σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.
Καμάρια - Άγραφα
Το αντίπαλο δέος της Σαμαρίνας, που αν λάβουμε υπόψη τα 1.450μ. υψόμετρο για το βλαχοχώρι των Γρεβενών, τότε τα Καμάρια με τα 1.480μ. είναι το ψηλότερο χωριό της χώρας. Πρόκειται για έναν πανέμορφο και παραδοσιακό κτηνοτροφικό οικισμό της Ευρυτανίας που είναι χτισμένος στις πλαγιές των Αγράφων, μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, βρίσκονται ανατολικότερα του οικισμού των Αγράφων, ανάμεσα στις Αγραφιώτικες κορυφές Καρνόπι, Σβόνι και Μορφοράχη. Τα τελευταία χρόνια κατοικείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες από σαρακατσάνους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τον χειμώνα διαμένουν στην Φθιώτιδα ή τη Θεσσαλία. Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για τουριστική ανάπτυξη των γραφικών Καμαριών.
Τα Καμάρια απέχουν 15 χιλιόμετρα από τα Άγραφα. Μπορείτε να τα προσεγγίσετε από τη διαδρομή που ξεκινάει από το Καρπενήσι με τον δρόμο από κάποιο σημείο και μετά να γίνεται χωμάτινος και ανηφορικός, αλλά και από την Καρδίτσα, όπου και πάλι η διαδρομή είναι ανηφορική με χωματόδρομο από κάποιο σημείο και μετά.
Αετομηλίτσα - Ιωάννινα
Φωλιασμένη στις πλαγιές του Γράμμου και σε υψόμετρο 1.430 μέτρων, η Αετομηλίτσα είναι το βορειότερο χωριό του νομού Ιωαννίνων πριν τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Μέχρι το 1928, ονομαζόταν «Ντένισκο» που στα σλάβικα σημαίνει «προσήλιο».
Πρόκειται για ένα γραφικό βλαχοχώρι της Πίνδου, το οποίο αιώνες τώρα εγκαταλείπεται το χειμώνα σχεδόν από όλους τους κτηνοτρόφους κατοίκους του, ενώ το καλοκαίρι επιστρέφουν, με την Αετομηλίτσα να σφύζει από ζωή. Αποτελεί, επίσης, έναν ιδανικό προορισμό για ορειβάτες, πεζοπόρους και φυσιολάτρες. Υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε, όπως η Κιάτρα Ντισικάτα (σκισμένη πέτρα) και η Κιάτρα Ρόσια (κόκκινη πέτρα).
Με αφετηρία το χωριό ξεκινούν μονοπάτια με σήμανση προς διάφορες κορυφές του Γράμμου. Εκτός όμως από κορυφές, η Αετομηλίτσα διαθέτει και αλπικές λίμνες σε απίστευτα τοπία, όπως η Σκίρτσα στα 1830μ που είναι και η πιο κοντινή στο χωριό. Δεν γίνεται, επίσης να μην επισκεφτείτε την επιβλητική λίμνη Γκιζντόβα που εντοπίζεται στα 2360μ. υψόμετρο και είναι η ψηλότερη της Ελλάδας. Η ονομασία της λίμνης είναι βλάχικη και σύμφωνα με την παράδοση, κάποιος τούρκος Μπέης συνέλαβε μια ομάδα γυναικών της περιοχής τις οποίες ανάγκασε να χορέψουν γυμνές δίπλα στη λίμνη. Απ' αυτόν τον γυμνό χορό πήρε το όνομά της η λίμνη «Γκιζντόβα».
Η Αετομηλίτσα απέχει 16,3χλμ από την εθνική οδό Κόνιτσας – Κοζάνης, 50χλμ από την Κόνιτσα και 110χλμ από τα Γιάννενα.
Πισοδέρι - Φλώρινα
Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα και σε υψόμετρο περίπου 1.420 μέτρων, το Πισοδέρι αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό του νομού Φλώρινας. Από το Πισοδέρι καταγόταν η οικογένεια Κασομούλη, μέλη της οποίας μετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με σημαντικότερο αγωνιστή τον Νικόλαο Κασομούλη, προτομή του οποίου βρίσκεται την πλατεία του χωριού.
Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό, με παραδοσιακά σπίτια, που θυμίζει τα άλλα φημισμένα χωριά της περιοχής, όπως το Νυμφαίο. Το Πισοδέρι έχει αρκετά αξιοθέατα για να θαυμάσετε από κοντά και που μαρτυρούν και το πλούσιο παρελθόν του. Τα μεγάλα πέτρινα σπίτι, οι εκκλησίες και η μεγαλοπρεπής «Μοδέστειος Σχολή» που χτίστηκε το 1904, είναι κάποια από αυτά.
Στο Πισοδέρι λειτουργεί κι ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη Βίγλα, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σε λειτουργία χιονοδρομικά, αφού ο πρώτος του συρόμενος αναβατήρας τοποθετήθηκε το 1967. Αυτό που ξεχωρίζει τη Βίγλα, είναι το εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς τοπίο που την περιβάλλει.
Αν και είναι... τέρμα Θεού, η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη και τον χειμώνα, καθώς βρίσκεται επάνω στο εθνικό δίκτυο Φλώρινας-Καστοριάς. Επίσης, διαθέτει μια μαγευτική και πανοραμική θέα προς τις Πρέσπες.
Κάτω Βέρμιο - Βέροια
Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως Σέλι. Με το υψόμετρό του υπάρχει μια διχογνωμία, αφού αλλού το συναντάμε στα 1.400 μέτρα και άλλου στα 1.450 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της χώρας που ανήκει στο νομό Ημαθίας και από τα πιο δημοφιλή. Σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι δίπλα βρίσκεται το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο.
Το Σέλι ή Κάτω Βέρμιο ιδρύθηκε την περίοδο 1826-1835 από βλάχους κτηνοτρόφους, που κατάγονταν από τα χωριά Αβδέλλα και Σαμαρίνα στην βόρεια Πίνδο, οι οποίοι εκδιώχτηκαν από τους Τούρκους. Λόγω του χιονοδρομικού, το χωριό σφύζει από ζωή, ενώ είναι ανεπτυγμένο τουριστικά. Το χωριό είναι
είναι γνωστό για το φυσικό τοπίο του, που συνδυάζει πυκνά δάση, καταπράσινες πλαγιές και εκπληκτική θέα. Η περιοχή είναι, επίσης, ιδανική για πεζοπορία και ορειβασία.
Η πρόσβαση στο Κάτω Βέρμιο είναι εύκολη, καθώς απέχει μόλις 10χλμ από τη Βέροια και 80χλμ από τη Θεσσαλονίκη και η διαδρομή μέσα από τα βουνά, απλά μαγευτική.
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Πέντε αριστουργηματικά πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας
→ Πέντε ορεινά χωριά – όνειρο για χειμερινή απόδραση στη φύση
→ Νυμφαίο: Ταξίδι στο μαγευτικό χωριό της Φλώρινας, στα 1.350 μέτρα
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα