Το άγνωστο μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Ελλάδα

Ένα στολίδι της Ορθοδοξίας

Σε μια γωνιά της Ελλάδας υπάρχει μια εκκλησία που έχει κάτι ιδιαίτερο και την κάνει να ξεχωρίζει. Πρόκειται για ένα μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Μια εντυπωσιακή εκκλησία που χτίστηκε το 900 μ.Χ. Βρίσκεται στην Πάτρα και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι, Ο λόγος για τον επιβλητικό ναό του Παντοκράτορα ο οποίος θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας. Αν βρεθείς στην περιοχή, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς αυτή την εκκλησία.

Το μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Ελλάδα

Μπορεί να έχεις βρεθεί στην Πάτρα και να έχεις περάσει ακόμη και απ’ έξω από την συγκεκριμένη εκκλησία αλλά να μην γνωρίζεις αυτή τη λεπτομέρεια για την κατασκευή της. Ότι δηλαδή αποτελεί μια μικρογραφία της Αγίας Σοφίας. Ο Ναός του Παντοκράτορα Πατρών έχει χτιστεί, στην πραγματικότητα, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός. Αποτελεί τον πρώτο καθεδρικό ναό της Πάτρας βυζαντινού ρυθμού.

Έχει, όπως και η Αγία Σοφία όμορφους και εντυπωσιακούς τρούλους οι οποίοι εξωτερικά είναι μολύβδινοι.

Στο εσωτερικό του μπορείς να θαυμάσεις έναν υπέροχο διάκοσμο με τοιχογραφίες. Μπορεί να μην διαθέτει, λοιπόν, το μέγεθος της Αγίας Σοφίας αλλά η τεχνοτροπία και ο ρυθμός της εκκλησίας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή φωτογραφίας: patrasevents.gr

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Ναό του Παντοκράτορα

Όταν βρεθείς στην Πάτρα, οργάνωσε μια επίσκεψη για να δεις την άγνωστη σε πολλούς εκκλησία από κοντά.

Διαβάστε επίσης:

Πάρος: Δεκαπενταύγουστος στην Παναγιά Εκατονταπυλιανή

Ποιο είναι το ελληνικό νησί που δεν έχει καθόλου φίδια

Exit mobile version