Είναι σκαρφαλωμένο στα 1.200 μέτρα και προκαλεί δέος σε όποιον το επισκεφθεί από κοντά. Η φυσική ομορφιά του και η φιλοξενία των κατοίκων του το κάνουν να ξεχωρίζει. Αλλά και κάτι ακόμη. Αυτό το χωριό του Ολύμπου μοιάζει σαν να έχει χτιστεί πάνω από τα σύννεφα. Κι όμως το όνομά του δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο μιας και το λένε Λιβάδι. Ένα Λιβάδι διαφορετικό που σχεδόν αγγίζει τον ουρανό. Ένα ελληνικό χωριό - όνειρο.
Ένα ελληνικό χωριό... πάνω από τα σύννεφα
Μπορεί το «βουνό των θεών» να το συνοδεύει στην ονομασία και το γεωγραφικό του προσδιορισμό, ωστόσο το φημισμένο Λιβάδι ή Βλαχολίβαδο ή και Μεγαλολίβαδο όπως το αποκαλούν ξεχωρίζει. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία από τις υψηλότερες κορυφές του Τιτάριου όρους. Πού οφείλει όμως το όνομά του; Πήρε αυτή την ονομασία κυρίως επειδή δεν διαχωρίζεται από τον Όλυμπο, καθώς ο Τίταρος ενώνεται μαζί του στη θέση «Παλιοδέρβενο». Γύρω του πάντου θα δεις όλα όσα λέει το ίδιο του το όνομα.
Καταπράσινα λιβάδια, στρογγυλοί κατάφυτοι λόφοι και κιτρινωπές βουνοκορφές σχηματίζουν μια προστατευτική αγκαλιά. Ένα μέρος ειδυλλιακό. Εκεί που φωλιάζει ένας από τους ακμαιότερους τόπους της περιοχής της Λάρισας. Το Λιβάδι είναι ένα ελληνικό χωριό, όχι γνωστό στους πολλούς αλλά η ομορφιά του είναι αξιοζήλευτη.
Την αυθεντική, ανεπιτήδευτη ομορφιά του θα την ανακαλύψεις μόνο αφότου περπατήσεις τα λιθόστρωτα καλντερίμια του και ανακαλύψεις τα πέτρινα διώροφα σπίτια, κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο. Οι περιποιημένες αυλές στα σοκάκια θα σε μεταφέρουν σε μια άλλη Ελλάδα. Πιο αγνή και πιο παραδοσιακή. Μια Ελλάδα με κατοίκους που ζουν ακόμη με στοιχεία του παρελθόντος στην καθημερινότητά τους.
Ποια είναι η ιστορία του χωριού όμως; Η ιστορία της ίδρυσης του δεν είναι γνωστή. Μερικοί υποστηρίζουν ότι κατέχει την θέση της Δωδώνης που μνημονεύει ο Όμηρος. Σύμφωνα με τους ιστοριογράφους και περιηγητές ο χρόνος ίδρυσης του οικισμού, που χαρακτηριστικά αποκαλείται Βλαχολίβαδο, εντοπίζεται μεταξύ του 10ου και του 11ου αιώνα, στη σημερινή του θέση.
Πατρίδα και γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου, διατηρεί μέχρι σήμερα την γραφικότητα του και τις παραδόσεις του που τις έλκει από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του.
Ο πλάτανος του χωριού που μετρά πάνω από δύο αιώνες ζωής
Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει στο χωριό είναι ο πλάτανος που είναι στην πλατεία του. Φυτεύτηκε το 1788, ακόμη και σήμερα, μετά από περίπου δυόμισι ολόκληρους αιώνες συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα την σκιερή δροσιά του. Εκτός από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας, το Λιβάδι ξεχωρίζει για τις παλιές εκκλησίες του. Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και με το βυζαντινό παρεκκλήσι του Άγιου Χαράλαμπου του 1054μ.Χ. είναι ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Θεσσαλίας.
Το Λιβάδι είναι ένα ελληνικό χωριό από αυτά που όταν τα επισκεφτείς μένουν χαραγμένα στο μυαλό σου για καιρό...