Η Σύρος αποτελεί ένα ελληνικό νησί κόσμημα όσον αφορά την αρχιτεκτονική του, πράγμα που βλέπει κανείς απευθείας μόλις φτάσει στο λιμάνι. Περπατώντας στους δρόμους και στα στενά όλο και πιο πολύ θα εντυπωσιαστείς από όλα αυτά που θα δεις ενώ την παράσταση κλέβει αδιαμφισβήτητα το Δημαρχείο. Εκτός όμως από αυτό, υπάρχει και κάτι ακόμη στο νησί που έχει συζητηθεί πολύ και όχι άδικα. Ο λόγος για το Θέατρο Απόλλων που το χαρακτηρίζουν «μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου».
Ένα ελληνικό νησί με ιστορία στην αρχιτεκτονική
Τα πρώτα σημάδια αρχιτεκτονικής προόδου εμφανίστηκαν κατά την περίοδο 1821-1835 από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο νησί. Αυτοί μετέφεραν βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία με δυτικά και ανατολικά χαρακτηριστικά από τους διάφορους τόπους προέλευσης αλλά και στοιχεία από τον κλασικισμό. Ο κλασικισμός χαρακτηρίζεται από διώροφα σπίτια με ανώγειο και κατώγειο. Θα δεις επίσης πέτρινους σοβατισμένους τοίχους, ξύλινα πατώματα, στέγες, κεραμίδια, ξύλινα γείσα, εξώστες, ανοιχτές βεράντες, αυλές και εξωτερικές σκάλες που συνδέουν τους δύο ορόφους.
Παράλληλα με τον κλασικισμό οι Βενετοί και Γενουάτες εγκατέστησαν στο νησί έναν ακόμη τύπο αστικής οικοδομής εμπνευσμένο από την Ιταλική αναγέννηση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι τα κτίρια έγιναν πολυώροφα με στέγες από κεραμίδια και μεγάλα συμμετρικά ανοίγματα. Σταδιακά η Ερμούπολη υιοθέτησε εξ' ολοκλήρου τον ευρωπαϊκό κλασικισμό, ενώ οι προσφυγικές επιρροές διατηρούνται μόνο στις λαϊκές γειτονιές.
Το ιστορικό Θέατρο Απόλλων
Πρόκειται σίγουρα για το αξιοθέατο που πρέπει να δεις από κοντά αν πας στο νησί. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σύρου αποτελώντας έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Είναι δημιούργημα του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό το 1864. Αν και έχει χαρακτηριστεί ως μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου στην πραγματικότητα δεν έχει σχεδιαστεί μόνο με βάση αυτό. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας που το σχεδίασε εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από 4 εντυπωσιακά ιταλικά πρότυπα συμπεριλαμβανομένης της σκάλας του Μιλάνου. Τα άλλα τρία είναι το ανακαινισμένο θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης, το ακαδημαϊκό θέατρο στο Καστελφράνκο και τέλος το Τεάτρο ντελα Πέργκολα της Φλωρεντίας. Όλα εντυπωσιακής αισθητικής και αρχιτεκτονικής.
Πηγή φωτογραφίας: Zacharias Mitzelos
Από την κατασκευή του και έπειτα χρειάστηκε να ανακαινιστεί και να υποστεί και να επισκευαστεί αρκετές φορές μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή. Χρειάστηκε ακόμη και να κλείσει για ένα διάστημα. Σήμερα και συνεχόμενα από το 2000 το επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες ετησίως για να το θαυμάσουν και -γιατί όχι – να δουν και μια παράσταση εκεί. Η αυλαία του θεάτρου Απόλλων άνοιξε με έναν ιταλικό θίασο που μεταξύ άλλων παραστάσεων ανέβασε την περίφημη ιταλική όπερα Τραβιάτα. Πλέον το θέατρο φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κάποια από αυτά είναι το Φεστιβάλ Αιγαίου, διάσημα θεατρικά έργα και παραστάσεις παγκόσμιου βεληνεκούς. Το να δεις μια παράσταση στο θέατρο Απόλλων δεν είναι απλώς μερικές ώρες διασκέδασης αλλά αποτελεί εμπειρία ζωής.
Φτάνοντας στη Σύρο είναι σίγουρα ένα από τα πέντε πράγματα που πρέπει να κάνεις στο ελληνικό νησί πριν φύγεις. Και θα το καταλάβεις όταν το ζήσεις. Εκτός από την παράσταση που μπορείς να δεις, στο θέατρο λειτουργεί και το μουσείο του θεάτρου ή αλλιώς ο χώρος αναμνήσεων που ιδρύθηκε το 2002.
Τι άλλο θα δεις στη Σύρο
Πηγή φωτογραφίας: syrosisland.gr
Το καλοκαίρι η Σύρος αποτελεί top προορισμό και φυσικά Ερμούπολη και παραθαλάσσια χωριά γεμίζουν από κόσμο. Η Σύρος, όμως, είναι το ελληνικό νησί που θα επισκεφτείς και το χειμώνα και θα περάσεις καλά. Θα κάνεις βόλτα στην Άνω Σύρο. Θα πιείς τον καφέ σου με θέα το Αιγαίο και θα χωθείς σε κάποιο μεζεδοπωλείο να απολαύσεις ντόπιες συνταγές υπό τους ήχους του Μάρκου Βαμβακάρη. Θα δοκιμάσεις τα συριανά λουκούμια και θα περιπλανηθείς στα σοκάκια την περίοδο που είναι πιο ήσυχα από ποτέ. Θα δεις πώς ζουν οι Συριανοί χωρίς το τρέξιμο και το άγχος να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες τουρίστες.
Η χειμερινή πλευρά της Σύρου είναι εξίσου γοητευτική και σε περιμένει…
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Fotismar. - animasyros - fotismar
Σύρος: Πώς είναι η ζωή σε ένα νησί αν δεν είναι καλοκαίρι