Δεν είναι λίγες οι ξένες κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και μέσω αυτό προβλήθηκαν ακόμη και στο Χόλιγουντ πολλές περιοχές, νησιά και γειτονιές της Ελλάδας. Σκηνοθέτες και ηθοποιοί μαγεύτηκαν από την χώρα ή θεώρησαν ότι οι περιοχές της αποτελούν το κατάλληλο σκηνικό για να γυριστούν κάποιες σκηνές ή και ολόκληρη η ταινία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταινία του 1959 «Οργισμένοι λόφοι», με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ η οποία γυρίστηκε στον Πειραιά.
Σε ποιο ελληνικό νησί γυρίστηκε η ταινία «Tζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο»
«Οργισμένοι λόφοι»: Η υπόθεση της ταινίας
Η ταινία διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 1940 και ουσιαστικά πριν και μετά τη γερμανική εισβολή. Η ταινία ακολουθεί έναν Αμερικανό δημοσιογράφο ο οποίος έχει στην κατοχή του μια λίστα με τους Έλληνες ηγέτες της αντίστασης. Ο ίδιος, έχοντας απομνημονεύσει τη λίστα, την καταστρέφει και στη συνέχεια καταδιώκεται από διάφορες ομάδες ανθρώπων που επιθυμούν να την έχουν. Και αυτοί δεν είναι λίγοι. Κομμουνιστές, αντιστασιακοί, η Γκεστάπο αλλά και Έλληνες που πολέμησαν τον αναζητούν και τον καταδιώκουν.
Γύρω από αυτό, εξελίσσονται και άλλα γεγονότα πάντα με φόντο τον Πειραιά αλλά και άλλα μέρη της Αττικής και το κέντρο της Αθήνας, όπως την Πλάκα. Πρόκειται για μια πολεμική ταινία αμερικανο-βρετανική ταινία του 1959 σε σκηνοθεσία Robert Aldrich η οποία στην πραγματικότητα βασίζεται στο μυθιστόρημα του Leon Uris.
«Οργισμένοι λόφοι»: Η ταινία με φόντο τον Πειραιά και τις γειτονιές του
Αν δει κάποιος την ταινία αμέσως αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε στον Πειραιά παλαιότερων δεκαετιών. Κάποια σημεία αναγνωρίζονται αμέσως ενώ άλλα μόλις με τα βίας καθώς εμφανίζονται κτήρια που δεν υπάρχουν πλέον. Πασαλιμάνι, Καστέλλα και Προφήτης Ηλίας είναι μέσα στα πλάνα. Στον Προφήτη Ηλία, μάλιστα επιλέχθηκε και ένα συγκεκριμένο σπίτι που είχε φόντο όλο το Τουρκολίμανο, γεγονός που είχε ενθουσιάσει τον Αμερικανό σκηνοθέτη.
Παρακάτω οι εικόνες του pireorama.gr από το σπίτι στον Προφήτη Ηλία και φόντο το Τουρκολίμανο.
Χαρακτηριστικά και διάφορα άλλα πλάνα από τις περίφημες ανηφόρες του Προφήτη Ηλία.
Σε μια σκηνή της ταινίας ο πρωταγωνιστής Μίτσαμ κατεβαίνει τρέχοντας τη σκάλα της Φώσκολου στην Καστέλλα ενώ στη διασταύρωση της Φώσκολου με τη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου, δηλαδή σημερινή Αλέξανδρου Παπαναστασίου, συναντιέται με μια ομάδα μαθητών.
Μπορεί να διακρίνει ακόμη κανείς και τον ναυτικό Όμιλο στο βάθος ενός πλάνου με τον Μίτσαμ. Και σίγουρα αυτό που θα πει κανείς είναι δεν μοιάζουν όλα τα κτήρια και οι γειτονιές με το πώς είναι σήμερα αλλά σίγουρα μπορείς να αντιληφθείς εύκολα πού ακριβώς έχουν γίνει τα γυρίσματα.
Και φυσικά, ποιος θα δει την ταινία και δε θα παρατηρήσει τον κινηματογράφο «Σπλέντιτ» με την ταράτσα του.
Τον κινηματογράφο στον οποίο προβλήθηκε τον επόμενο ακριβώς χρόνο η ταινία. Παρατηρώντας κανείς τις σκηνές, μπορεί να δει ότι υπάρχει απουσία πλήθους ενώ κάποια πλάνα είναι τελείως άδεια από κόσμο. Και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό. Όπως ήταν φυσικό, πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να δουν από κοντά τα γυρίσματα.
Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορούσε να γίνει ειδικά για κάποιες σκηνές που απαιτούσαν ησυχία αλλά και ερημιά. Και σε αυτήν, λοιπόν, όπως και σε άλλες ταινίες, οι συντελεστές αναγκάζονταν να απομακρύνουν τον κόσμο και να αδειάζουν τους δρόμους για να γίνουν σωστά τα γυρίσματα.
Το σίγουρο είναι ότι οι εικόνες αυτές του παλιού Πειραιά φέρνουν μνήμες σε όσους έζησαν εκεί τότε και θυμούνται γειτονιές, κτήρια και ανθρώπους...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Οι εραστές του καλοκαιριού: Η cult ταινία που δείχνει τον τουρισμό στις Κυκλάδες μιας άλλης εποχής
Μεντιτερανέο: Η ιταλική ταινία που κέρδισε Όσκαρ και έκανε γνωστό το Καστελόριζο
Έτσι είναι σήμερα το κτήριο που γυρίστηκε η Κόμισσα της Κέρκυρας