Επεισόδιο 5 - Παραμονή Δεκαπεντάγουστου στην Αμοργό και θα κινηθείς στη νότια πλευρά του νησιού μέχρι την παραλία της Καλοταρίτισσας.
Αυτή τη φορά θα κινηθείς κατά μήκος του άξονα της Αμοργού. Στον Νότο για βουτιά και στον Βορρά για πανηγύρι. Κατ’ αρχήν θα πας στον Νότο. Σύμμαχος στη διαδρομή σου το ευέλικτο αυτοκίνητο πόλης, νησιού στην προκειμένη περίπτωση, που κινείται κατ’ επιλογήν με φυσικό αέριο και με βενζίνη.
Η Κάτω Μεριά της Αμοργού, ο Νότος της δηλαδή, μπορεί να μην διαθέτει τον κοσμοπολιτισμό του Βορρά της, όμως θα δεις άλλες εικόνες. Σχεδόν 11 χιλιόμετρα μετά τη Χώρα, στα δεξιά σου, θα δεις τον οικισμό Βρούτση με τους περίπου 40 κατοίκους και τα νοικοκυρεμένα σπίτια.
Αν ο Βρούτσης θεωρείται ο προθάλαμος της καλλιεργήσιμης περιοχής της Αμοργού, η Αρκεσίνη είναι η καρδιά της. Θα τη συναντήσεις, λίγο πιο κάτω, πάνω στον κεντρικό δρόμο, που διασχίζει την κοιλάδα. Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, η Αρκεσίνη είναι τόπος αμιγώς γεωργοκτηνοτροφικός. Χωράφια, αμπέλια, περιβόλια με κηπευτικά. Η ντοματούλα και το μαρουλάκι που θα φας ή το πεπόνι που θα σε κεράσουν σε κάποια από τις ταβέρνες του νησιού μπορεί να είναι από εδώ.
Μικρή παράκαμψη στο Μούρο. Μπαλκόνι στο Αιγαίο που διαθέτει και αμμουδιές. Κατευθυνόμενος στον τελικό προορισμό σου, στα δεξιά θα δεις από ψηλά, στον όρμο του Λίβερου, το ναυάγιο του εμπορικού πλοίου «Ολυμπία» που επίσης έπαιξε στο «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν.
Η άσφαλτος σταματά στην Καλοταρίτισσα με τη μεγάλη αμμουδιά. Τον αβαθή και υπήνεμο κόλπο, στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το όνομά της μαρτυρά τα χαρακτηριστικά της: «Καλοταριά» σημαίνει καλός καιρός, νηνεμία.
Το απόγευμα, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, θα ξεκινήσεις για το πανηγύρι της Παναγίας Επανωχωριανής που βρίσκεται στην εξοχή, βόρεια της Λαγκάδας.
Λίγο πριν από τα πρώτα σπίτια του χωριού, θα κάνεις στάση και θα σκαρφαλώσεις στην Αγία Τριάδα. Μικρογραφία της Χοζοβιώτισσας, με συγκλονιστική θέα στον κόλπο της Αιγιάλης. Εδώ κατέφευγαν οι κάτοικοι του χωριού για να γλιτώσουν από τους πειρατές.
Θα διασχίσεις τη Λαγκάδα με τα πόδια και θα βαδίσεις για την Επανωχωριανή από καλοσχηματισμένο φαρδύ μονοπάτι. Η κίνηση στο μονοπάτι είναι αρκετή. Στ’ αριστερά, πάνω από ένα μικρό φαράγγι ο Στρούμπος. Εγκαταλελειμμένη γειτονιά της Λαγκάδας που ξαναζωντανεύει.
Στη μέση του πουθενά θα δεις ένα αλώνι.
Λένε ότι η Επανωχωριανή απέχει από τη Λαγκάδα 15 λεπτά περπάτημα, σε καλά στρωμένο καθαρό μονοπάτι. Τώρα όποιος το έχει πει αυτό ή ψηλός πρέπει να είναι με μεγάλο διασκελισμό ή να το έχει κάνει τρέχοντας διότι είναι πολύ μακρύτερα.
Θα φθάσεις στο πάλλευκο και σημαιοστολισμένο ξωκκλήσι με τον φρεσκοασβεστωμένο περίβολο και τα υποστατικά του. Όλη αυτή η τελετουργική διαδικασία, από την πεζοπορία έως το κοινό δείπνο, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να νιώσεις την ψυχή της Αμοργού.
Πίστεψέ με, αξίζει τον κόπο.
Ταξίδι στην Ελλάδα
Αμοργός: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια των Κυκλάδων
Οι Παναγίες του Αιγαίου: Ξεχωριστές εκκλησίες, με μοναδική ιστορία
Πατατάτο: Το φαγητό που σε πείθει ότι η Αμοργός ξέρει από γαστρονομία