Η ελληνική μυθολογία αποτελεί από μόνη της μια κατηγορία που μπορεί να σε ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε τοποθεσίες άγνωστες που έχουν αλλάξει ακόμη και όνομα. Ή σε γνωστές που όμως δεν ήξερες ποτέ ότι συνδέονται με κάποιο μύθο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το μέρος της Ελλάδας το οποίο λέγεται ότι ο Ηρακλής κατέβασε τον Κέρβερο στον Κάτω Κόσμο. Είναι ένα σημείο που από μόνο του έχει κάτι ιδιαίτερο μιας και είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου. Αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ο λόγος για το Ακρωτήριο Ταίναρο στο νομό Λακωνίας. Μια γωνιά της Ελλάδας που σου προκαλεί δέος ακόμη κι όταν το κοιτάς από φωτογραφίες. Πόσω μάλλον αν έχεις την τύχη να βρεθείς εκεί. Η θέα προς τη θάλασσα, σου κόβει την ανάσα, όλες τις εποχές του χρόνου.
Αυτή είναι η «μικρή Καππαδοκία» της Ελλάδας
Ο 12ος Άθλος του Ηρακλή με τον Κέρβερο
Ο μύθος, λοιπόν, λέει τα εξής: Στο σημείο που βρίσκεται το Ακρωτήριο Ταίναρο, υπήρχε ένα δίκτυο σπηλαίων το οποίο θεωρούταν ότι αποτελούσε στην αρχαιότητα την είσοδο προς τον Κάτω Κόσμο. Αυτή, λοιπόν, η πύλη προς τον Άδη, φυλασσόταν από τον Κέρβερο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Κέρβερος ήταν ένα μοχθηρό κτήνος το οποίο από τη μία εμπόδιζε τους ζωντανούς να εισέλθουν στον κόσμο των νεκρών και από την άλλη τους νεκρούς να αποδράσουν. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Απολλόδωρο, ο Κέρβερος είχε τρία κεφάλια άγριων σκυλιών, ένα δράκο ή ερπετό για ουρά και τα κεφάλια κάθε λογής φιδιών κατά μήκος της ράχης του. Ήταν τρομακτικός και πολύ άγριος.
Και εδώ έρχεται ο δωδέκατος Άθλος του Ηρακλή. Σύμφωνα με αυτόν, ο βασιλιάς Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή που προηγουμένως τα είχε καταφέρει καλά με τους άλλους 11 Άθλους, να κατέλθει στον Κάτω Κόσμο, να απαγάγει τον Κέρβερο και να τον φέρει στην επιφάνεια. Πράγμα που έμοιαζε ακατόρθωτο. Για να το πετύχει αυτό ο Ηρακλής, αρχικά ζήτησε αρχικά την άδεια του Πλούτωνα για να αιχμαλωτίσει το κτήνος. Έτσι, αυτός του επέτρεψε να πάρει τον Κέρβερο με μία προϋπόθεσ. Δε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει κάποιο όπλο εναντίον του ώστε να μην τον τραυματίσει.
Ο Ηρακλής το πέτυχε. Και μάλιστα χρησιμοποίησε μόνο τα γυμνά του χέρια. Έσυρε τον Κέρβερο στον Κάτω Κόσμο και τον έφερε στον Ευρυσθέα.
Το Ακρωτήριο Ταίναρο που προκαλεί δέος
Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς, όπως επίσης το αποκαλούν είναι ένα σημείο απόλυτα γυμνό με απέραντη θέα προς τη θάλασσα. Το Ταίναρο πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Ταίναρο ο οποίος ήταν γιος του Δία και ο οικιστής που ίδρυσε την πόλη Ταίναρο στην Ακρωταινάρια χερσόνησο. Εκτός από Ταίναρο, όμως, ήδη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει πάρει πολλά ονόματα, όπως Ταινάρια ακτή, Φανάρι, Βραχίων της Μάνης, ο Λίθος. Χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν τόπος λατρείας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ήλιο.Σε ένα αρκετά μικρό αλλά και απομονωμένο σπήλαιο του Ταινάρου αναφέρεται επίσης και η ύπαρξη νεκρομαντείου του Ποσειδώνα τόσο από τον Παυσανία, όσο και από τον Πλούταρχο. Επίσης, αναφερόμενοι στα ιστορικά γεγονότα και όχι στο μύθο, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έγινε η Ναυμαχία του Ταινάρου τον Μάρτιο του 1941.
Διαβάστε επίσης:
Ποιος είναι ο Μυστράς του Αιγαίου με τους θρύλους και τους πειρατές
Το ελληνικό χωριό με τον δικό του θρόνο Game of Thrones!
Ελληνική Επανάσταση 1821: Πώς είναι σήμερα το πανέμορφο χωριό που έγινε η Μάχη του Σταυρού