Τα πλατάνια είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά δέντρα στην Ελλάδα που προσφέρουν δροσιά και ομορφιά σε εκατοντάδες χωριά στην Ελλάδα. Όταν δε ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα, δημιουργούν ένα μυστηριακό σκηνικό που θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει το φόντο για μια κινηματογραφική ταινία. Και υπάρχουν μερικές τοποθεσίες στην Ελλάδα που κρατούν τα σκήπτρα στην πυκνότητα με την οποία η φύση τις έχει προικίσει όσον αφορά τα πλατάνια. Ένα από αυτά είναι το πανέμορφο και γραφικό Πλανητερό. Ένα χωριό όνειρο πνιγμένο μέσα στα πλατάνια και το νερό. Ένας προορισμός που πρέπει να μπει στο top 10 των μελλοντικών σου επισκέψεων για όλες τις εποχές του χρόνου. Κάθε μια, εξάλλου, έχει τη δική της χάρη.
Το εντυπωσιακό και ιστορικό στρογγυλό κάστρο της Σπιναλόγκα
Πλανητερό: Ο παράδεισος των πλατάνων στην Ελλάδα
Χτισμένο στα 697 μέτρα υψόμετρο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, το Πλανητέρο είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει. Αν και λένε ότι κάθε εποχή είναι όμορφη στο Πλανητέρο, το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, το χωριό έχει ένα χρώμα αλλιώτικο. Το απίστευτο δάσος με τα υπεραινώβια πλατάνια (σε κάποια παλιά η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα), οι νεροτριβές -η μια από τις οποίες ακόμα λειτουργεί -και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή.
Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός». Το μεγαλύτερο μέρος του πλατανόδασους ανήκει στο δασαρχείο Καλαβρύτων και στην ένωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου.
Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις αν βρεθείς στην περιοχή είναι ο παραδοσιακός νερόμυλος και το υπέροχο πλατανόδασος. Από το Πλανητέρο, ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (μισή ώρα) και Ντουρντουβάνα (6 ώρες). Eπίσης το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες). Mέσα από την πλούσια βλάστηση διακρίνεται ψηλά το χωριό Άρμπουνας.Ο Αροάνιος ποταμός σχηματίζεται στην περιοχή των χωριών Πλανητέρο και Άρμπουνα από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες. Ενισχύεται από τα μικρότερα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι και ρέει με νότια κατεύθυνση ώσπου να συναντηθεί με το Λάδωνα ποταμό. Το μήκος του είναι περίπου 10 χιλιόμετρα.
Το Πλανητέρο θα το βρείτε στα 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία. Και θα σας μείνει αξέχαστο!
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα ξύλινα γεφυράκια στην Ελλάδα που αξίζει να περπατήσεις έστω μια φορά
Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου
Πώς θα έβλεπες τέσσερα διάσημα αξιοθέατα της Ελλάδας… αν είχες φτερά