Ελληνικά τοπία που σπάνια μπορείς να συναντήσεις σε μια εκδρομή σου. Ατμοσφαιρικές εικόνες από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα. Στιγμές αποτυπωμένες μέσα από μια ιδιαίτερη ματιά. Αυτή του φωτογράφου Βασίλη Συκά. Μιλώντας μαζί του, σίγουρα σου κάνει εντύπωση μια φράση του. Ότι μπορεί να πηγαίνει ένα συγκεκριμένο μήνα και μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή επί χρόνια σε ένα σημείο για να αποτυπώσει μία και μοναδική φωτογραφία. Αυτή την αγάπη για τη φωτογραφία και τη φύση την αντιλαμβάνεται κανείς μέσα από τις λήψεις του.
Ο Βασίλης Συκάς είναι ένας έμπειρος φωτογράφος τοπίων ο οποίος πιστεύει ότι η φύση είναι ο σκηνοθέτης των λήψεων του. Γυρνάει την Ελλάδα και μαζί με εκείνον ταξιδεύουμε και εμείς. Γνωρίζουμε μέσα από τις φωτογραφίες του, πανέμορφα μέρη της χώρας μας, άλλα περισσότερο και άλλο λιγότερο γνωστά με την προσδοκία να βρεθούμε σε εκείνα που έχουμε καταφέρει ακόμη.
Εμείς, στο exploringgreece.tv, μιλήσαμε μαζί του και μάθαμε μερικά μυστικά της τέχνης του αλλά και ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά ταξίδια του...
Πόσο είναι η περισσότερη ώρα που έμεινες σε ένα σημείο για να βγάλεις την κατάλληλη φωτογραφία;
Ο χρόνος που αφιερώνω για να αποτυπώσω μια εικόνα αλλάζει. Χρειάστηκε αρκετές φορές να μείνω στο πεδίο από το ξημέρωμα έως το ημίφως διότι θελα να εντάξω μέσα στο τοπίο ένα άγριο ζώο ή ένα κοπάδι πουλιά, που δυστυχώς δεν εμφανίστηκαν. Επίσης μπορώ να πηγαίνω σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ίδιο σημείο για να καταγράψω μια πανσέληνο σε συγκεκριμένους μήνες και αυτό να επαναλαμβάνεται επί χρόνια όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν μέχρι να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα ή σε άλλη περίπτωση σε ανατολή ηλίου κάποιες εποχές του χρόνου. Επίσης έμεινα πολύ σε ένα ταξίδι στο οποίο ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν κάποιος προορισμός άλλος. Παρέμεινα στον πτώτο διότι οι φωτογραφικές συνθήκες ήταν ιδανικές στο μέρος της πρώτης διανυκτέρευσης. Μάλιστα έμεινα 12 μέρες σε αυτήν την περιοχή. Όλα λοιπόν είναι ρευστά όταν σκηνοθετεί η φύση και όχι εμείς.
Αγαπημένος ελληνικός φωτογραφικός προορισμός για καλοκαίρι και αγαπημένος για χειμώνα;
Τους καλοκαιρινούς μήνες θα προτιμούσα να βρίσκομαι στα νησιά του Ιονίου πελάγους. Οι διαβαθμίσεις του γαλάζιου της θάλασσας σε συνδυασμό με τις λευκές παραλίες που περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση σε παραπέμπουν σε εξωτικό προορισμό… Το χειμώνα εξαιρετικό προορισμό θεωρώ την οροσειρά της Πίνδου στην οποία έχω κάνει απίστευτες εικόνες σε διαφορετικές βουνοκορφές που διατρέχουν αυτή την ραχοκοκαλιά. Εδώ συναντάς διάσπαρτες μικρές αλπικές λίμνες με υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, γιγάντιους καταρράκτες, ορμητικά ποτάμια και πανέμορφα δάση.
Ποιο μέρος της Ελλάδας θα ήθελες να έχεις φωτογραφίσει αλλά δεν το έχεις κάνει ακόμη;
Ένα προορισμό που θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ εκτεταμένα είναι το παρθένο δάσος στη Ροδόπη στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον οποίο έχω κάνει κάποιες αποστολές αλλά όχι στο βαθμό που θέλω, στο δάσος Φρακτού Δράμας και ειδικά το απαγορευμένο τμήμα που δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη παρουσία. Σε αυτό η πρόσβαση δίνεται με ειδική άδεια. Το δάσος είναι από τα ελάχιστα παρθένα της Ευρώπης γιατί απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη επίδραση και δραστηριότητα όπως τουριστική, υλοτομική, καθώς και το κυνήγι και οποιαδήποτε όχληση στην πανίδα. Εάν είσαι τυχερός μπορείς να συναντήσεις τον επιβλητικό Αγριόκουρκο, τη σπάνια δασόκοτα και το μεγαλοπρεπή χρυσαετό. Εκεί θα ήθελα να αφεθώ για... μήνες.
Πρωινές ή βραδινές λήψεις; Ποιες προτιμάς και γιατί;
Αναμφίβολα πρωινές λήψεις και μάλιστα μετά από βροχή. Η υγρασία δημιουργεί τοπικές ομίχλες, οι δροσοσταλίδες και η πάχνη αποκαλύπτουν θέματα που αργότερα μπορεί να είναι φωτογραφικά αδιάφορα και οι πρωινές ακτίνες του ήλιου όσο αυτός ανεβαίνει αλλάζουν διαρκώς το σκηνικό. Ένα τρίποδο είναι απαραίτητο αξεσουάρ για το πρωί που ο φωτισμός είναι χαμηλός καθώς με αυτό έχεις τη δυνατότητα να πετύχεις αργές ταχύτητες κλείστρου ή συνεχόμενες λήψεις του ίδιου κάδρου.
Έχεις κινδυνεύσει ποτέ για να βγάλεις μια φωτογραφία;
Πολλές φορές και μάλιστα με μικροτραυματισμούς ή ζημιές στον φωτογραφικό εξοπλισμό. Τα όρια του παράτολμου με του παραλόγου είναι δυσδιάκριτα και συχνά τα ξεπερνάς χωρίς να το καταλαβαίνεις ή γιατί σε έχει συνεπάρει η προσπάθεια για την ιδανική φωτογραφία. Εξάλλου εξαρτάται που κινείσαι, εάν διασχίζεις π.χ. ένα άγριο φαράγγι με υψηλό βαθμό δυσκολίας ή εάν κάνεις ορειβασία με χιονόπτωση, πάγο ή ομίχλη, ο κίνδυνος ατυχήματος μεγαλώνει. Αργότερα παρατηρώντας νηφάλια την διαδρομή που έκανες, διαπιστώνεις ότι δεν ενέργησες με τον ιδανικό τρόπο. Με τα χρόνια αποκτάς εμπειρία σταθμίζεις τους παράγοντες και λαμβάνεις όλους τους κανόνες ασφαλείας, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις,
Drone ή επίγεια φωτογραφία και γιατί;
Τα δύο τελευταία χρόνια η τεχνολογία στα Drone έχει ανέβει αισθητά όχι μόνο στο ποιοτικό βίντεο αλλά και στην επαγγελματική φωτογραφία και προσφέρονται σε προσιτή τιμή. Δημοφιλείς πολυφωτογραφισμένοι προορισμοί αποτυπωμένοι από το έδαφος αλλάζουν πολύ όταν φωτογραφηθούν από ψηλά γιατί ο φωτογράφος ενεργεί σαν πουλί και μπορεί να «σταθεί» οπουδήποτε στον χώρο κάτι που δεν μπορεί να το κάνει από το έδαφος. Πόσω μάλλον όταν φωτογραφίζεις ένα «άγνωστο» θέμα οπότε τώρα διαλέγω drone.
Δεκαετίες, χρόνια ολόκληρα, μεγαλώνουμε με τη φράση πως έχουμε το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη. Συμφωνείς;
Εάν συγκρίνουμε το μέγεθος της χώρας μας έναντι άλλων χωρών με διπλάσια ή τριπλάσια έκταση στον πλανήτη θα συμφωνήσω. Οι εναλλαγές τοπίου και η συνύπαρξη βουνού και θάλασσας ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος όπως της Εύβοιας, της Μαγνησίας, της Κατερίνης το αποδεικνύουν. Στις περιοχές αυτές συναντάς αμιγή ελατόδαση ή δάση φυλλοβόλων με όλο το οικοσύστημα και πολύ κοντά τους καταπληκτικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Μπορείς σε όλη την επικράτεια να φωτογραφήσεις από υγροτόπους μέχρι γεωλογικούς σχηματισμούς, από κάστρα και μεσαιωνικούς πύργους μέχρι πανέμορφα παραδοσιακά χωριά και η λίστα ατελείωτη. Δίκαια η χώρα μας χαρακτηρίζεται το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη.
Παίζει ρόλο το ανθρώπινο στοιχείο σε μια φωτογραφία;