Η Θράκη είναι ένας τόπος ανεξάντλητος, ένας τόπος που χρειάζεται ο επισκέπτης να του αφιερώσει μέρες για να κερδίσει μερικά από τα ανεξάντλητα μυστικά του. Άλλωστε, η Θράκη είναι την ίδια στιγμή το βορειότερο αλλά και το ανατολικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Το οδοιπορικό μας στη Θράκη συνεχίζεται, το πρώτο μέρος διαβάστε το εδώ. Ένα ταξίδι που μπορεί να είναι είτε πολύημερο είτε και να πραγματοποιηθεί «αυτόνομα».
Τι πρέπει να δει ένας Αθηναίος στη Θεσσαλονίκη: Μυστικά και must see στάσεις
Οδοιπορικό στη Θράκη: Η πρωτεύουσα Ξάνθη στον ομώνυμο νομό
Αν έχετε πρώτα περάσει ή μείνει στην Κομοτηνή, η συγκεκριμένη πόλη συνδέεται με την Ξάνθη μέσα από την παλαιά Εθνική Οδό και αυτή η διαδρομή θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε και τη λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας μαζί με το λιμανάκι του Πόρτο Λάγος και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι ένα από τα τέσσερα ξύλινα γεφυράκια στην Ελλάδα που αξίζει να περπατήσεις έστω μια φορά.
Γραφική, καθαρή, καλαίσθητη, η Ξάνθη είναι πραγματικά από τις πιο όμορφες ελληνικές πόλεις. Στην παλιά πόλη τα καλοδιατηρημένα σπίτια με τους υπέροχους κήπους θα σας εντυπωσιάσουν.
Η Ξάνθη είναι γνωστή ακόμα και ως πόλη των χιλιάδων χρωμάτων αλλά και ως η «κυρά της Θράκης». Και φυσικά έχει γίνει γνωστή σε όλο το κόσμο για τον διάσημο καπνό της.
Όσο για την παλιά πόλη, τα γραφικά και στενά σοκάκια, θα σας δώσουν την αίσθηση πως βρίσκεστε σε καλοδιατηρημένη παλιά πόλη κάπου στην κεντρική Ευρώπη. Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα σας «περιμένει» το παλιό ρολόι, που χτίστηκε το 1880, δίπλα του το δημαρχείο και σε απόσταση αναπνοής ο Καθεδρικός Ιερός Ναός της του θεού Σοφίας (μεγαλοπρεπής και προσκυνηματικός) με το μικρό πάρκο των πεσόντων ηρώων.
Στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε στην Ξάνθη
Καπναποθήκες. Σε αυτή την περιοχή θα δείτε τους χώρους που αποθηκεύονταν τα περίφημα καπνά της Ξάνθης. Οι πρώτες καπναποθήκες δημιουργήθηκαν μετά το 1860 και είχαν έναν όροφο ενώ στο τέλος του 19ου αιώνα μεγαλύτερες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα καπναποθήκης είναι το κτήριο όπου στεγάζεται το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο οποίο διοργανώνονται συχνά πλήθος εκδηλώσεων και εκθέσεων, οπότε μια στάση εδώ είναι μάλλον απαραίτητη.
Το περίφημο Παζάρι της Ξάνθης. Πραγματοποιείται συνήθως τα Σάββατα. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη της οθωμανικής περιόδου και το θέαμα που προφέρει είναι μοναδικό. Και τι δεν θα βρείτε εδώ στο οδοιπορικό σας στη Θράκη. Από φρέσκα φρούτα και λαχανικά από την ευρύτερη περιοχή, μπαχαρικά, μέχρι ρούχα και μικροαντικείμενα. Όλα λανσάρονται από τους εμπόρους με τρόπο πληθωρικό. Μάλιστα, μη σας εκπλήξει καθόλου αν συναντήσετε τουρίστες από τις γύρω βαλκανικές χώρες και κυρίως από την γειτονική Βουλγαρία αλλά και πολίτες από όμορους νομούς
Το Μονοπάτι της Ζωής. Όμορφος πνεύμονας πρασίνου λίγα μόλις βήματα από το αστικό κέντρο της Ξάνθης. Οι επισκέπτες μπορούν να το διασχίσουν ενώ ολόγυρα τους θα τρέχει ο ποταμός Κόσυνθος.
Το κάστρο της Ξανθίππης. Περικλείει την πόλη της Ξάνθης. Ένας από τους θρύλους για αυτό το κάστρο λέει πως κάποτε κατοικούσε εδώ η βασίλισσα Ξανθίππη, η οποία χρησιμοποιούσε ένα μυστικό τούνελ για να κατεβαίνει στην διπλανή ρεματιά στον ποταμό Κόσυνθο και να κάνει εκεί το μπάνιο της. Θα φτάσετε ως εδώ μέσα από μια διαδρομή δύο χιλιομέτρων, η οποία ξεκινά από τη γέφυρα του Σαμακώβ.
Το οδοιπορικό στη Θράκη συνεχίζεται
Η Παναγιά, δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας το οποίο χρονολογείται στο 1841. Είναι μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν μια χειμερινή βόλτα στην Ξάνθη. Προσεγγίζοντας το μοναστήρι σε υψόμετρο 160 μέτρων, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.
Η τοπική κουζίνα της Ξάνθης είναι κάτι το οποίο πρέπει να τιμήσετε δεόντως. Καθρεφτίζει το πολιτιστικό μωσαϊκό που συνέθεσε τη σημερινή ταυτότητα της Ξάνθης (Έλληνες, Τούρκοι, Πομάκοι, Ρομά, μειονότητες της Ασίας, Αρμένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες). Ιδού μερικά από όσα μπορείτε να δοκιμάσετε: κεμπάπ, κολοκύθες με μπαχαρικά, αρνί με γιουφκάδες (σαν μακριά noodles) γλυκές καριόκες, σουτζούκ λουκούμια, φρέσκο βούτυρο, λουκούμια αλλά και νουγκάς, τα αυθεντικά ανατολίτικα αρτοσκευάσματα.
Σε κάθε περίπτωση, ένα γλυκό και ένας καφές στο παραδοσιακό καφενείο - ζαχαροπλαστείο «Η Νέα Ελλάς» είναι μια στάση που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε πριν αφήσετε την όμορφη Ξάνθη.
Στα Πομακοχώρια στην Ξάνθη
Ένα οδοιπορικό στη Θράκη, μέσα στο οδοιπορικό. Τα Πομακοχώρια στη βόρεια ορεινή περιοχή της Ξάνθης, είναι ένα εκδρομικό κεφάλαιο από μόνα τους. Συμπυκνώνουν όσο κανένα άλλο μέρος στη χώρα μας τις κουλτούρες, τις παραδόσεις και τις θρησκείες που σφράγισαν τον τόπο μας και ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα. Για πολλούς, αποτελούν μία άγνωστη Ελλάδα. Η δε φύση τους είναι απαράμιλλη. «Καρφιτσωμένα» και απομονωμένα στον ορεινό όγκο της Ροδόπης έχουν κατά βάση Πομακικό πληθυσμό, πολίτες με θρήσκευμα το Ισλάμ. Ο χαρακτήρας των χωριών είναι άκρως γραφικός όπως και η αρχιτεκτονική των σπιτιών.
Σημείο σταθμός στην καθημερινότητα της περιοχής ήταν η κατάργηση των «συνόρων» (μπάρες) το 1990. Ως τότε, οι κάτοικοι των χωριών όφειλαν να περνάνε τις μπάρες με λευκές ταυτότητες για να βρεθούν στην Ξάνθη. Η δραστηριότητα που δίνει ζωή στα Πομακοχώρια είναι η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού. Σε λιγότερο από μισή ώρα από το κέντρο της Ξάνθης βρίσκεται το χωριό Σμίνθη και ακολουθεί το χωριό Μύκη. Και τα δύο αξίζουν την επίσκεψή σας και στα δύο θα σας εντυπωσιάσουν οι γυναίκες από τα μικρά κορίτσια έως και τις μεγάλες κυρίες, οι οποίες φορούν παραδοσιακές πομάκικες στολές. Λίγο πριν από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκεται και το χωριό Θέρμες, με ιαματικές πηγές τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε έναντι μικρού χρηματικού αντίτιμου. Λίγο πριν τις Θέρμες βρίσκεται και το χωριό Εχίνος (στα 28 χιλιόμετρα από την Ξάνθη), το οποίο είναι και το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής με σήμα κατατεθέν τους μιναρέδες του.
Η στάση που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε
Μπορεί να είναι και λίγο υπερβολικό, αλλά θα το πούμε - η Ταβέρνα του Χαλήλ Ογλού Τζεμήλ στην Κοττάνη, είναι μέσα στην τριάδα των στάσεων που δεν πρέπει να χάσετε στο οδοιπορικό στη Θράκη. Πολλοί το αποκαλούν, το καλύτερο παραδοσιακό κουτούκι σε όλη την Ελλάδα (ο πάνω όροφος μάλιστα, λειτουργεί σαν άτυπο μουσείο ενός κλασικού πομάκικου σπιτιού).
Ο κύριος Τζεμήλ και η γυναίκα του είναι εξαιρετικοί οικοδεσπότες και υποδέχονται τους επισκέπτες στο σπίτι τους. Μαγειρεύουν και σερβίρουν οι ίδιοι τα θεσπέσια πιάτα που φτιάχνουν, σε τιμές που θα σας κάνουν να παραγγέλνετε και να ξαναπαραγγέλνετε. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε πομάκικη πίτα με χορταρικά, ζυμωτό ψωμί, φρέσκες σαλάτες με μυρωδικά του τόπου και πεντανόστιμα κρεατικά του βουνού.
Νομός Έβρου
Οι δύο πιο σημαντικές πόλεις του νομού είναι το Σουφλί και η Αλεξανδρούπολη. Το τοπίο καθορίζεται από τον ποταμό Έβρο και τις αντιθέσεις και συνθέσεις που αυτός χαρίζει – από τις όμορφες καλλιεργημένες πεδιάδες, μέχρι τις πυκνές συστάδες δέντρων και την απλωσιά στις όχθες του ποταμού.
Οδοιπορικό στη Θράκη: Στο Σουφλί
Από τα πρώτα σας βήματα μέσα στην πόλη, ο πανέμορφος σιδηροδρομικός σταθμός του Σουφλίου, χτισμένος το 1872, θα σας καλεί να κάνετε μια στάση εδώ ξανά και ξανά. Ο πρωταρχικός λόγος που χτίστηκε ήταν για να καλύψει τις εμπορικές ανάγκες της ανερχόμενης τότε πόλης του μεταξιού. Στο Σουφλί, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των θρακιώτικων σπιτιών είναι αρκετά εμφανής και δένει αρμονικά με τα σύγχρονα σπίτια. Τα πιο όμορφα σπίτια όλων όμως είναι τα περίφημα κουκουλόσπιτα, οι οικοτεχνίες δηλαδή εκτροφής μεταξοσκωλήκων του 19ου αιώνα, στα οποία τώρα πια έχει γίνει αλλαγή χρήσης. Το χωριό απέκτησε παγκόσμια φήμη στα τέλη του 19ου αιώνα εξαιτίας του ασύγκριτης ποιότητας μεταξιού που παρήγαγε. Ο πρώτος σπόρος μεταξιού έφτασε στην περιοχή το 1839 και σταδιακά ολοένα και περισσότερες οικογένειες άρχισαν να ασχολούνται με τη σηροτροφία, την καλλιέργεια και επεξεργασία δηλαδή του μεταξοσκώληκα.
Το μουσείο του μεταξιού
Το μουσείο του μεταξιού. Στεγάζεται στο ανακαινισμένο σήμερα παλιό Αρχοντικό Κουρτίδη (1883), το οποίο παρουσιάζει όλα τα τυπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των αστικών «αρχοντόσπιτων» της περιοχής. Αποτελείται από δύο κτήρια: το παλαιό αρχοντικό Κουρτίδη και το διώροφο «κουκουλόσπιτο», τα οποία διατάσσονται γύρω από εσωτερική αυλή. Ο επισκέπτης, πια και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών παραγωγών, ενημερώνεται για τον πολυδιάστατο ρόλο του μεταξιού αλλά και για το Σουφλί, σε σχέση κυρίως με το ιστορικό-γεωγραφικό και οικολογικό-περιβαλλοντικό πλαίσιο της πόλης. Όπως καταλαβαίνετε, το να φύγετε από το Σουφλί χωρίς να προμηθευτείτε μεταξωτά κομψοτεχνήματα από τα τοπικά καταστήματα για εσάς αλλά και για τους φίλους σας, θα είναι σαν να έχετε χάσει τη μισή επίσκεψη εδώ.
Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και στη συνέχεια να προμηθευτείτε τα ξακουστά σουφλιώτικα λουκάνικα με κορυφαίο τον παραδοσιακό καβουρμά. Το ντόπιο κρασί και το τσίπουρο να τα επιλέγετε επίσης σε κάθε μικρό ταβερνάκι και μεζεδοπωλείο που κάθεστε εδώ.
Ακολουθώντας μια ήπια περιπατητική διαδρομή, μερικά μέτρα από το χωριό Λευκίμη (στα 26 χιλιόμετρα από το Σουφλί), θα συναντήσετε ένα πανέμορφο μνημείο της φύσης. Το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμης έχει ηλικία 40 εκ. ετών, είναι σπάνιας ομορφιάς και το μοναδικό στην Ευρώπη, που τα απωλιθώματα του βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος.
Οδοιπορικό στη Θράκη: Στην όμορφη Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη. Η μεγαλύτερη πόλη του νομού. Σύγχρονη και μεγαλοπρεπής, με το προτέρημα της θάλασσας στα πόδια της και με νεανικό σφυγμό. Όμορφα καφέ, άφθονα μαγαζάκια με μεζέδες και μεγάλοι πεζόδρομοι για βόλτες.
Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό της Αλεξανδρούπολης είναι η βόλτα στην παραλία με σήμα κατατεθέν τους γλάρους. Ο φάρος στο λιμάνι βρίσκεται στη θέση του από το 1850.
Τρεις στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε:
- Μια επίσκεψη στη σπηλιά του Κύκλωπα στην περιοχή Μάκρη. Στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό αλλά πανέμορφο σπήλαιο.
- Μια στάση στο Ευρωθήραμα, ταβέρνα μέσα σε ένα καταπράσινο αγρόκτημα για να απολαύσετε πεντανόστιμο κυνήγι εκτρεφόμενο. Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Πεντάλοφο. Το αγρόκτημα διαθέτει καταπράσινους κήπους και έναν πετρόχτιστο ξενώνα. Όλες οι πρώτες ρύλες προέρχονται αποκλειστικά από τον Έβρο. Το ψωμί είναι χειροποίητο, ο τραχανάς ντόπιος ενώ αναμφισβήτητος βασιλιάς του καταλόγου είναι το αγριογούρουνο, το οποίο σερβίρεται με διάφορους τρόπους· στιφάδο, κοκκινιστό, μαγειρευτό στη γάστρα κτλ. Τον χειμώνα, με τα χιόνια, το τοπίο εδώ είναι σκέτη μαγεία.
- Επίσκεψη στο εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Απαραίτητο ένα τηλεφώνημα στο πάρκο πριν ξεκινήσετε για να σας ενημερώσουν τι μπορείτε να κάνετε αυτή την περίοδο και ποιες ώρες. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδανικό για τα αρπακτικά πουλιά και ονειρεμένο για τον επισκέπτη.
Διαβάστε το πρώτο μέρος του οδοιπορικού στη Θράκη.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Διώρυγα Κορίνθου: Η ιστορία ενός σπουδαίου έργου, μια εκδρομή-έκπληξη
Ταξίδι στη Μονεμβασιά: Η εκπληκτική εκδρομή στην καστροπολιτεία
Ποια πασίγνωστη περιοχή της Αθήνας την έλεγαν «Μαύρες Πέτρες»