Βρισκόμαστε στο 480 π.Χ. Κάπου στον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Πριν από περίπου ένα χρόνο, για πρώτη φορά, 31 ελληνικές πόλεις έχουν συνάψει συμμαχία στην Κόρινθο. Ο βασιλιάς Ξέρξης ετοιμάζει στρατό για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του. Την κατάκτηση μεγάλο μέρος του κόσμου - της Ευρώπης, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα του Δαρείου. Η Σπάρτη είναι επικεφαλής της πελοποννησιακής συμμαχίας. Ο βασιλιάς και στρατηγός Λεωνίδας επιλέγει τα Τέμπη και τις Θερμοπύλες για να κρατήσουν τη γραμμή άμυνας κατά των Περσών. Η γεωγραφία της περιοχής, προσφέρει πλεονέκτημα στους λίγους απέναντι στους πολλούς. Για τους έλληνες πολεμιστές είναι μια συνειδητή επιλογή και όχι μια αποστολή αυτοκτονίας.
→ Θερμοπύλες: Πού βρίσκεται το στενό που έγινε η ιστορική μάχη και πώς είναι σήμερα
Πόσοι έλληνες στρατιώτες πολέμησαν στη Μάχη Θερμοπυλών
Από την προσφορά των Περσών για «Γη και ύδωρ», φτάσαμε στο «Μολών λαβέ» της Σπάρτης και της Αθήνας. Ο Ξέρξης με την τεράστια πολεμική μηχανή του, είχε αποφασίσει να μην αφήσει τίποτα στο πέρασμά τους και να τιμωρήσει όσους αντιστάθηκαν στις προθέσεις του. Πόσοι έλληνες στρατιώτες πολέμησαν στη Μάχη των Θερμοπυλών απέναντι στον Ξέρξη;
Πριν αναλύσουμε τον στρατό που αντιμετώπισε ο Ξέρξης, να σημειώσουμε, γιατί είναι σημαντική αυτή η λεπτομέρεια, πως ο Πέρσης δεν είχε δώσει ποτέ μέχρι τότε μάχη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτή στις Θερμοπύλες ήταν η πρώτη του. Η πρώτη του αληθινή, απέναντι σε αποφασισμένους στρατιώτες. Το σχέδιο του βασιλιά Λεωνίδα ήταν να κρατήσουν τα στενά, καθυστερώντας τον αντίπαλο στρατό.
Για να επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα, πόσοι Έλληνες αντιστάθηκαν απέναντι στον Ξέρξη; Ήταν μόνο οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα; Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και άλλους ιστορικούς, γνωρίζουμε πως ο αριθμός των ελλήνων στρατιωτών ήταν περίπου 6 με 7.000. Και αν όλη η υφήλιος μνημονεύει τους Σπαρτιάτες, δεν ήταν οι μόνοι που βρέθηκαν και υπερασπίστηκαν την τιμή της Ελλάδας στην ένδοξη μάχη των Θερμοπυλών. Ναι, οι 300 του Λεωνίδα ήταν η πρώτη γραμμή της αντίστασης. Οι καλύτερα εκπαιδευμένοι στρατιώτες της εποχής κατάφεραν αδιανόητα πράγματα. Μαζί τους όμως ήταν -περίπου- 700 Θεσπιείς, 1.000 Φωκείς, Αρκάδες, Θηβαίοι, Κορίνθιοι, ντόπιοι αλλά και 400 Θηβαίοι.
Οι Θεσπιείς και Θηβαίοι
Οι Θεσπιείς μάλιστα, στάθηκαν γενναία, μέχρι το τέλος, στο πλευρό των Σπαρτιατών και ουσιαστικά αξίζουν ανάλογη αναγνώριση με αυτή των 300 Σπαρτιατών. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τους ιστορικούς, οι Θηβαίοι βρέθηκαν στις Θερμοπύλες παρά τη θέλησή τους. Ο Ηρόδοτος υποστήριξε πως ήταν όμηροι. Τους είχε πάρει ο Λεωνίδας για να αποτρέψει ενδεχόμενη προδοσία στα μετόπισθεν. Υπάρχει, μάλιστα, η σχετική αναφορά πως μετά το τέλος της μάχης στα στενά των Θερμποπυλών, οι Θηβαίοι σήκωσαν τα χέρια τους μπροστά στους νικητές Πέρσες, λέγοντάς τους ουσιαστικά πως είναι μαζί τους και αναγκάστηκαν να τους πολεμήσουν. Όπως λέει και ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκος Χαραλαμπόπουλος, μέχρι να καταλάβουν οι Πέρσες με το άχτι που είχαν, τι γινόταν, είχαν σκοτωθεί αρκετοί Θηβαίοι.
Ποιοι έμειναν μέχρι το τέλος και έπεσαν ηρωικά μετά την προδοσία του Εφιάλτη; Οι 300 του Λεωνίδα και οι 700 Θεσπιείς. Ουσιαστικά αυτή η δύναμη των 1.000 αντρών αντιστάθηκε μέχρι το τέλος και έπεσε ηρωικά, γράφοντας μοναδικές στιγμές ένδοξης ιστορίας. Ποιο ήταν το τέλος του Εφιάλτη; Τι απέγινε ο προδότης της Μάχης των Θερμοπυλών; Σίγουρα
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Το παράδοξο με το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες
→ 48 ώρες στη Σπάρτη: Στη θρυλική πόλη της Ελλάδας!
→ Τα αρχαία τρίγωνα της Ελλάδας: Ταξίδια μυστηρίου και απαράμιλλης ομορφιάς
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα