Στα Εξάρχεια δεν έχει χώρο το Airbnb

Εκτενές ρεπορτάζ του BBC για τους τουρίστες που δεν είναι ευπρόσδεκτοι

Το BBC αναφέρθηκε με εκτενές θέμα του στα Εξάρχεια και το Airbnb. Βασιζόμενο σε μία σελίδα στο Facebook με τίτλο «Exarcheia Tourism», το τηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας μεταφέρει μήνυμα που αναρτήθηκε στα social media και προχωράει σε ανάλυση-σχολιασμό για την περιοχή στην Αθήνα.

«Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δε θα σας σώσουν», γράφει η ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο και συνεχίζει, με διττό μήνυμα: «Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και δεν είστε ασφαλείς εδώ. Ιδιοκτήτη, η δική σου πόρτα είναι η επόμενη».

Expand player

Η αύξηση των τουριστών λόγω Airbnb έχει αυξήσεις τις τιμές των ενοικίων, υποστηρίζει το BBC. Ολοι βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα μέσω της πλατφόρμας ενοικίασης δωματίων και κάποιες περιοχές έχουν υποστεί μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με κάποιες άλλες.

Αναρχικές ομάδες και ακτιβιστές της περιοχής δεν επιθυμούν την αλλοίωση των Εξαρχείων και φροντίζουν να το δείξουν τόσο στους τουρίστες, όσο και στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που νοικιάζονται μέσω Airbnb. Ενας εκ των ιδρυτών της σελίδας «Exarcheia Tourism», μιλώντας το BBC είπε πως ο βασικός τους στόχος είναι να είναι να ενθαρρύνουν τη δράση κατά του gentrification.

Η αλλοίωση της περιοχής

Η δράση του gentrification είναι η αντιμετώπιση των επισκεπτών που, όπως υποστηρίζουν κάποιες ομάδες, προκαλούν εξευγενισμό αλλάζοντας την ταυτότητα της περιοχής. Μέσω των social media επιδιώκουν να τραβήξουν την περιοχή περισσότερων κατοίκων στα Εξάρχεια ώστε να εναντιωθούν στο Airbnb και της μισθώσεις του.

Το βρετανικό δίκτυο έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα Εξάρχεια από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι το σήμερα. Αναφέρθηκε στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και φυσικά στις αναρχικές και ριζοσπαστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Δεν είμαστε εναντίον του τουρισμού. Είμαστε εναντίον του οικονομικού μοντέλου του τουρισμού που διαλύει πόλεις», είπε ο ιδρυτής της δράσης. Και ίσως σε αυτό έχει δίκιο όταν διαμερίσματα που νοικιάζονταν παλαιότερα 200 ευρώ, σήμερα διαφημίζονται για 600 ευρώ. Ενα πρόβλημα που δείχνει να μεγαλώνει τη στιγμή που αρχίζουμε να ακούμε όλο και περισσότερα προβλήματα για το Airbnb.