Όταν αναφερόμαστε στο ελληνικό real estate, το μυαλό σου πάει σε κάποια περιοχή της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης. Τι συμβαίνει όμως στα ελληνικά νησιά, κυρίως στα μεγάλα; Εκεί όπου που από την άνοιξη μέχρι τον Σεπτέμβριο, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι, δέχονται διπλάσιο, τριπλάσιο, ακόμη και πενταπλάσιο κόσμο;
Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε πως η Μύκονος είναι εκτός συναγωνισμού. Εκεί λειτουργούν άλλοι κανόνες, εντελώς διαφορετικοί με την υπόλοιπη Ελλάδα. Γνώριζες πως όταν η αξία των σπιτιών έπεσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων έως και 60%, στη Μύκονο όχι μόνο κρατήθηκαν υψηλά οι τιμές αλλά υπήρχε και άνοδος; Η αύξηση έπιασε ακόμη και το 20%; Αιτία το Airbnb; Αν το είχες φανταστεί, πλέον είναι επίσημο.
Αφήνοντας λοιπόν το… πριγκιπάτο της Μυκόνου στη δική του πραγματικότητα, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια νησιά παίζουν ψηλά στη λίστα του real estate. Πού -σε Αιγαίο ή Ιόνιο- τα σπίτια είναι μαγνήτης για τους ενδιαφερόμενους και ο ιδιοκτήτης τους νιώθει πως έχει ένα μικρό ή μεγάλο θησαυρό στα χέρια του;
Η Σαντορίνη και οι ξένοι επενδυτές
Η Σαντορίνη όλα αυτά τα χρόνια έχει ανεβάζει ψηλά τον πήχη και παίζει δυνατά στο real estate. Ξένοι επενδυτές ρίχνουν ατελείωτο χρήμα ενώ είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από το πάνω ράφι. Η πολυτέλεια και οι ανέσεις θέλουν τα αντίστοιχα πορτοφόλια.
Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Exploring Greece αναφέρουν πως βάσει στοιχείων, εκτός από τα παραπάνω, ακόμη δύο νησιά από τις Κυκλάδες και δύο από το Ιόνιο συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα του real estate. Νάξος, Πάρος, Κέρκυρα και Κεφαλονιά είναι τέσσερα μέρη όπου τα ακίνητα ανθίζουν, με τις τιμές τους να έχουν όχι μόνο σταθερές αλλά ανοδικές τάσεις.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν παντού στην Ελλάδα ακίνητα που θεωρούνται τόσο δυνατά όσο αυτά της Μυκόνου. Ή της Σαντορίνης και της Νάξου. Ή της Κεφαλονιάς. Απλά, τα έξι προαναφερόμενα νησιά οδηγούν την κούρσα του real estate εκτός ηπειρωτικής Ελλάδας. Δημιουργώντας παράλληλα τάσεις στην αγορά και νέες σχέσεις μεταξύ επενδυτή-ιδιοκτήτη.