Εδώ και πολλά χρόνια το Θησείο αποτελεί την αγαπημένη βόλτα των Αθηναίων ειδικά την εποχή του καλοκαιριού. Και ποιος δεν έχει ξεκινήσει τη βόλτα του μπροστά από τον σταθμό του Θησείου ανηφορίζοντας τον πανέμορφο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου μέχρι τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Όσο αγαπημένη είναι, όμως, αυτή η συνοικία αλλά τόσο άγνωστα είναι πολλά στοιχεία γι' αυτήν από τους περισσότερους. Πόσα, όμως, ξέρουμε πραγματικά για τη γειτονιά που σήμερα αποκαλούμε Θησείο;
Το Θησείο και η παρανόηση με το όνομά του
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως το όνομα έχει να κάνει με κάποια θυσία. Αυτό είναι απλώς μια παρανόηση. Αρχικά δεν εγόταν πάντα Θησείο. Μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης Αθήνας –τότε που εκπονήθηκε το πρώτο σχέδιο πόλης, από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ– η περιοχή ονομαζόταν Αλώνια. Υπήρχαν όντως αλώνια στην πλατεία έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού, τα οποία μάλιστα σημειώνονται στα σχέδια των Κλεάνθη και Σάουμπερτ.
Θα πρέπει να πούμε ότι ο Ναός του Ηφαίστου, μέσα στην Αρχαία Αγορά, δεν είναι αυτός που έδωσε το όνομά του στην περιοχή. Δεν είχε και καμία σχέση με θυσίες, παρά την ευρύτατα διαδεδομένη παρανόηση. «Θησείο» ήταν ένα ιερό, κι αυτό μέσα στην Αρχαία Αγορά, που κτίσθηκε το 471-468 π.Χ. (είναι περίπου 18 χρόνια πριν από τον Ναό του Ηφαίστου) για να ταφούν τα οστά του θρυλικού βασιλιά της πόλης Θησέα που ο Κίμων έφερε από τη Σκύρο.
Το Θησείο αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημείο συνάντησης
Αυτή η περιοχή της Αθήνας, λοιπόν, δεν έγινε πρόσφατα στέκι αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Οι Αθηναίοι των μετεπαναστατικών χρόνων σύχναζαν εκεί τις Κυριακές, μετά τον περίπατό τους στην οδό Αδριανού. Στην πλατεία βρίσκονταν κινηματογράφοι (ο Ζέφυρος και το Εκράν) και θέατρα (το Έντεν και το Θέατρο Θησείου) καθώς και το Καφενείο του Πετσάλη, στο οποίο λειτουργούσε για κάποια χρόνια υπαθριος βωβός κινηματογράφος. Επίσης το Θησείο αποτελούσε και για πολλά παιδιά μέρος συνάντησης αλλά και το σημείο που έμαθαν να κάνουν μπάνιο. Αρκετά παλιά, τη δεκαετία του ’30, πολλά παιδιά της γειτονιάς του Θησείου μάθαιναν να κολυμπούν στη Στέρνα του Θησείου.
Η πιο διάσημη βρύση της Αθήνας
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το έχεις ξανακούσει αλλά στο Θησείο βρισκόταν μία από τις δημοφιλέστερες βρύσες της Αθήνας. Ο λόγος για τη Βρύση του Θησείου, ή Βρύση του Αχμέτ Αγά. Είναι μία από τις 15 τουλάχιστον βρύσες που έφτιαξαν οι Οθωμανοί στην Αθήνα. Μετά την Επανάσταση δεν έμεινε παρά μόνο μία, που επιβιώνει μέχρι σήμερα μέσα στον Βοτανικό Κήπο. Συγκεκριμένα βρίσκεται έξω από το Κτίριο Κριμπά της Γεωπονικής Σχολής. «Έπρεπε να έχει μεγάλη δύναμη αναισθησίας και απονιάς ένας άνθρωπος για να καταστρέψει μια παλαιά βρύση» έγραψε σχετικά, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο λογοτέχνης Δημήτρης Καμπούρογλου.
Το σίγουρο είναι το Θησείο αποτέλεσε, αποτελεί και όπως φαίνεται θα είναι για χρόνια ένα αγαπημένο μέρος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Και όχι άδικα. Χωρίς αμφιβολία το Θησείο και ο πεζόδρομος της Απ. Παύλου αποτελούν από τα πιο ειδυλλιακά μέρη της πόλης. Στη δεύτερη βρίσκεται και ένα μέρος από το οποίο μπορείς να θαυμάσεις την πρωτεύουσα στα καλύτερά της αφ' υψηλού. Απολαμβάνοντας μια μοναδική οπτική της πόλης και της Ακρόπολης.
Η άγνωστη παλιά γειτονιά κάτω από την Ακρόπολη που κατεδαφίστηκε