Η χρήση του φυσικού αερίου σαν εναλλακτικό καύσιμο κίνησης είναι για πολλούς η πλέον ενδεδειγμένη λύση
Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λάρισα. Τρίκαλα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη. Με αφετηρία την πρωτεύουσα ή τη συμπρωτεύουσα, οι παραπάνω πόλεις αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς. Ποιος θα έλεγε «όχι» σε ένα ταξίδι στα Ζαγοροχώρια; Αρνείσαι τόσο εύκολα ένα Σαββατοκύριακο στο βουβό των Κενταύρων, στο Πήλιο; Δε θέλεις να πας στην πιο high tech πόλη της Ελλάδας, στα Τρίκαλα;
Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές καθώς η αρχική απάντηση είναι «ναι». Αυτό επιτάσσει η λογική. Αν συνδυαστεί και με τον ενθουσιασμό, αρχίζει να οργανώνεται το ταξίδι. Μια βασική, ίσως η πιο βασική, ερώτηση πριν αποφασιστεί μια εξόρμηση είναι πόσο θα κοστίσει. Να φτιαχτεί μια τσάντα, να μπει στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και να γυρίσει η μίζα, είναι ανέξοδο. Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν να γίνονται οι υπολογισμοί. Καύσιμα και διόδια. Αναγκαία και τα δύο. Και αν τις μπάρες δεν μπορείς να τις γλιτώσεις παρά μόνο παρατείνοντας το χρόνο του ταξιδιού σου επιλέγοντας άλλους δρόμους, για το πρώτο υπάρχει λύση.
Η χρήση του φυσικού αερίου σαν εναλλακτικό καύσιμο κίνησης είναι για πολλούς η πλέον ενδεδειγμένη λύση στις μέρες μας. Τόσο όσον αφορά την εκπομπή ρύπων (- 25% CO2, -35% μικροσωματίδια, -75% αρωματικοί υδρογονάνθρακες και -53% οξείδια του αζώτου σε σχέση με την αμόλυβδη βενζίνη), όσο και το κόστος κίνησης. Ενδιαφέρεσαι για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προσέχεις και την τσέπη σου.
Πήλιο: Το θρυλικό τρένο, μια ιστορική διαδρομή
Το φυσικό αέριο θεωρείται το ασφαλέστερο καύσιμο με βάση έρευνες πολλών ερευνητικών εργαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Παρέχει περισσότερη ενέργεια από τα άλλα καύσιμα (1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης ισοδυναμεί με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο), έχει μηδενικές εκπομπές μικροσωματιδίων (ΡΜ). Την ίδια ώρα, εξασφαλίζει οικονομία κατανάλωσης έως και 60% σε σχέση με τα άλλα καύσιμα.
Πλέον αυτών, το κόστος ανά κιλό -και όχι λίτρο- είναι περί τα 0,85 ευρώ, ενώ η συνήθης χωρητικότητα των φιαλών βρίσκεται στα 13-15 κιλά, με τα οποία ένα όχημα μικρομεσαίας κατηγορίας διανύει (ανάλογα τον τρόπο οδήγησης, φυσικά) από 250 έως και 350 χιλιόμετρα.
Σε όλα τα παραπάνω δεδομένα, προστίθεται το γεγονός ότι δίκτυο των πρατηρίων φυσικού αερίου στην χώρα μας -αργά αλλά σταθερά- πληθαίνει. Ηδη πλησιάζουν τα 20, σε κομβικά σημεία.
Ετσι, μπορούν πλέον να γίνονται ταξίδια με μόνο τη χρήση φυσικού αερίου, σαν καύσιμο του κινητήρα. Για παράδειγμα η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη ή Ευζώνους βγαίνει ολόκληρη με φυσικό αέριο στο αυτοκίνητο και μειώνεται μειώνει εντυπωσιακά το κόστος κίνησης (περίπου 0,05 ευρώ/χλμ).
Μύλος των Ξωτικών: Ο απόλυτος οδηγός για το ταξίδι στα Τρίκαλα
Στην ακραία περίπτωση που το αέριο στις φιάλες τελειώσει, ο κινητήρας συνεχίζει την λειτουργία του με καύσιμο από το κλασσικό ρεζερβουάρ που διαθέτει κάθε αυτοκίνητο φυσικού αερίου.
Τα δεδομένα αυτά, θέτουν ουσιαστικά ερωτηματικά, όσον αφορά την εμμονή και την εσπευσμένη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση (αλήθεια, τι θα γίνουν όλες αυτές οι μπαταρίες όταν ολοκληρωθεί η περίοδος της ζωή τους;), ή και τα υβριδικά οχήματα, καθώς η ευρύτερη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου κίνησης, θα μείωνε δραστικά τους ρύπους, αλλά και τα κόστη.
Και το ερώτημα είναι, γιατί η αγορά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν προώθησαν όσο θα μπορούσαν τη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμου του αυτοκινήτου; Θα περίμενε κάποιος να βλέπει εντόνως την επικοινωνία της εν λόγω ενέργειας. Για τον απλό καταναλωτή, τα πάντα είναι νούμερα. Ναι, αν του προωθήσεις ένα αυτοκίνητο που μπορεί να καλύψει 300 χιλιόμετρα, πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ, θα αρχίσει να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο. Και το «ξένο», γιατί κάθε τι νέο πάντα αντιμετωπίζεται ως «ξένο», θα γινόταν δικό του. Θα το οικειοποιούνταν.
Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη εκτός από ελκυστικοί προορισμοί είναι σημεία που βρίσκονται πρατήρια φυσικού αερίου για ασφαλή και οικονομικά ταξίδια στην ελληνική ενδοχώρα. Θέμα επιλογής είναι. Οπως και το πού θα πας…
Αράχωβα: Γιατί πρέπει να πας και να ξαναπάς