Αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο γνωστά κτήρια στην πρωτεύουσα. Ο Πύργος Αθηνών είναι ένα από τα σήματα - κατατεθέν της πόλης που δεν περνάει απαρατήρητο. Το ψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, στη Λεωφόρο Μεσογείων και φυσικά έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.
Ο Πύργος Αθηνών και η κατασκευή του
Σε μια περίοδο που το μέγιστο ύψος μιας οικοδομής στην Αθήνα δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 35 μέτρα, μια επιγραφή που έγραφε «ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΟΥ ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ» σίγουρα προκάλεσε εντύπωση. Ήταν η επιγραφή που περί το τέλος της δεκαετίας του ’60 ανακοίνωνε την ανέγερση του Πύργου των Αθηνών. Μέχρι τότε απαγορευόταν διά νόμου η ανέγερση τόσο ψηλών κτηρίων.
Αυτό μέχρι το 1968 ο νόμος περί του ύψους των οικοδομών σταμάτησε να ισχύει και ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του ψηλότερου κτιρίου της πόλης. Φυσικά αυτό το εγχείρημα ακόμη και πριν την ολοκλήρωσή του προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των περαστικών και των πολιτών της Αθήνας. Περίμεναν με ανυπομονησία να δουν τον πρώτο ουρανοξύστη της χώρας να κατασκευάζεται. Μέχρι τότε, εξάλλου, το ψηλότερο κτίριο στην Αθήνα ήταν το 14-όροφο Χίλτον Αθηνών. Το ξενοδοχείο είχε κάνει εγκαίνια το 1963, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια ήταν εξαώροφες πολυκατοικίες. Ο Πύργος Αθηνών ξεκίνησε επίσημα να κατασκευάζεται στις 13 Ιουνίου του 1968 και οι εργασίες διήρκεσαν μέχρι το 1971. Οι εργασίες έγιναν από την εταιρεία «Αλβέρτης - Δημόπουλος Α.Ε.», μια από τις μεγαλύτερες οικοδομικές εταιρίες της εποχής. Είχε αναλάβει τη δημιουργία πολλών κτηρίων πολυώροφων ή μη στην Αθήνα.
Αυτό όμως το εγχείρημα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη διαφήμιση τότε για την εταιρεία όπως είναι λογικό. Ήθελε να επισφραγίσει την επιτυχία της και την πορεία της κατασκευάζοντας έναν ουρανοξύστη. Και τα κατάφερε.
Η ιστορία του και λεπτομέρειες της εποχής
Πηγή φωτογραφίας: Dimorsitanos
Παρατηρώντας κανείς την κατασκευή του 28οροφου κτηρίου θα δει ότι οι σκάλες βρίσκονται στο κέντρο του κτιρίου και τα γραφεία περιμετρικά. Μια τυπική αρχιτεκτονική δομή ενός ουρανοξύστη. Τα τζάμια, βέβαια, δεν ανοίγουν αλλά ο αέρας προσάγεται στους ορόφους από το εξωτερικό περιβάλλον. Εκτός από τους 28 ορόφους ο Πύργος Αθηνών διαθέτει έναν ημιώροφο, ένα δώμα, ένα ισόγειο και έναν χώρο εγκαταστάσεων.
Αρχικά η εταιρεία κατασκευής είχε σκεφτεί να αναθέσει την υλοποίηση σε ξένους αρχιτέκτονες. Ωστόσο, τελικά ανατέθηκε στους Έλληνες αρχιτέκτονες, Ιωάννη Κυμπρίτζη και Ιωάννη Βικέλα. Ο Ιωάννης Βικέλας γεννήθηκε το 1931 και έχει μελετήσει περισσότερα από 800 κτίρια. Ανάμεσα στα δεκάδες κτίρια που σχεδίασε ήταν το ξενοδοχείο President και το Υπουργείο Εξωτερικών. Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ψηλότερου κτηρίου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.
Το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια γυάλινη κατασκευή με πανοραμική θέα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Τα εγκαίνια του κτιρίου αποτέλεσαν το κοσμικό γεγονός της πρωτεύουσας και πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.
Λάμψη με αέρα… Αμερικής
Από τα εγκαίνιά του και μετά το κτήριο συζητήθηκε πάρα πολύ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι ο Πύργος Αθηνών έμοιαζε με το αμερικάνικο κτίριο Σίγκραμ το οποίο χτίστηκε στο Μανχάταν τη δεκαετία του ’50. Εκείνο το κτήριο είχε ύψος 157 μέτρα και παρόμοιο σχήμα με τον ελληνικό ουρανοξύστη. Το κτήριο ήταν το πρώτο κτίριο των Βαλκανίων που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της σύμμεικτης κατασκευής, δηλαδή με κολώνες από χάλυβα και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ακόμη και οι δυνατοί σεισμοί του 1981 και το του 1999 δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στον ουρανοξύστη των Αθηνών. Μια ακόμη πρωτοπορία του κτηρίου, μάλιστα, ήταν η χρήση γυψοσανίδων που βοήθησε στη μείωση του βάρους του.
Αδιαμφισβήτητα ο Πύργος των Αθηνών είναι από τα πιο εμβληματικά κτήρια της σύγχρονης Αθήνας όσο κι αν κάποιες φορές σχολιάστηκε για την αισθητική του…
Πώς λεγόταν η Αθήνα πριν πάρει το όνομα που έχει σήμερα