Σε μια Αθήνα που γίνεται όλο και μια μεγάλη, μια πόλη που γίνεται όλο και πιο πολυπολιτισμική, υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία στα οποία μπορεί να δει κανείς την παλιά Αθήνα, τότε που δεν ήταν μια χαοτική πόλη αλλά ένα... μεγάλο χωριό, τότε που ήταν πιο ανθρώπινη, πιο ζεστή, τότε που επικρατούσε μια πιο «οικογενειακή κατάσταση». Και ένα από αυτά τα σημεία, είναι η Βαρβάκειος Αγορά, με ιστορία μεγαλύτερη του ενός αιώνα και με το κλίμα σε αυτή να έχει παραμείνει αναλλοίωτο στον χρόνο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν την επισκεφθεί έστω μία φορά...
Παλιά Αθήνα: Τέσσερις πασίγνωστες συνοικίες που άλλαξαν όνομα 〉
Βαρβάκειος Αγορά: Η κατασκευή και η ονομασία
Πώς, όμως, κατασκευάστηκε η Βαρβάκειος Αγορά και γιατί ονομάστηκε έτσι; Για να βρούμε την απάντηση σε αυτό θα πρέπει να ταξιδέψουμε στο χρόνο και συγκεκριμένα στον 19ο αιώνα ώστε να εστιάσουμε στον Ιωάννη Βαρβάκη.
Ο εθνικός ευεργέτης από τα Ψαρά, ο οποίος ήταν επικηρυγμένος από τους Οθωμανούς και παράλληλα ήταν και ευνοούμενος της Αικατερίνης Β', με τη σχέση των δύο να έχει περάσει από διάφορα στάδια, άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό δημόσιο, υπογραμμίζοντας κάτι στη διαθήκη του: Επιθυμούσε την ίδρυση ενός Λυκείου, το οποίο όντως ήταν έτοιμο το 1859 και πήρε το όνομά του.
Στην ίδια περιοχή, δύο δεκαετίες μετά και συγκεκριμένα το 1878, θα αρχίσει να κατασκευάζεται και η Αγορά, η οποία θα ολοκληρωθεί το 1886. Μια Αγορά που ονομάστηκε κι αυτή, όπως και το Λύκειο, Βαρβάκειος και από τότε, από το 1886, λειτουργεί αδιάκοπα, έχοντας καταφέρει να γίνει ένα από τα σήματα κατατεθέν, πλέον, της πόλης. Και παράλληλα, τόπος συνάντησης για... φίλους, πλέον, αφού οι σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί εκεί έχουν αντέξει και συνεχίζουν να αντέχουν στον χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε πρόταση να κατεδαφιστεί και να φτιαχτεί ένα πολυώροφο κτίσμα. Η Βαρβάκειος άντεξε...
Οδός Ευριπίδου: Ένας από τους πιο γευστικούς δρόμους της Αθήνας 〉
Βαρβάκειος Αγορά: Ταξίδι στον χρόνο με τους... δικούς σου ανθρώπους
Οδό Αθηνάς 42... Μια διεύθυνση που ξέρουν πάρα πολύ καλά εκατομμύρια Αθηναίων, μια διεύθυνση που... θα είναι πάντα εκεί για να υπενθυμίζει σε όλους μια άλλη Αθήνα. Μια άλλη εποχή. Μια πιο ανθρώπινη, πιο «ζεστή» περίοδο. Η Βαρβάκειος Αγορά δουλεύει συνεχώς αλλά τις περιόδους των εορτών, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ο κόσμος είναι ακόμη περισσότερος και το κλίμα γίνεται ακόμη πιο οικογενειακό. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αυτό όταν μιλάμε για την Αθήνα του 21ου αιώνα, αλλά είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που ζουν και εξιστορούν χιλιάδες κόσμου εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Όλες οι μετρήσεις, άλλωστε, δείχνουν ότι οι πελάτες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% είναι πιστοί θαμώνες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ανάμεσα στην ψαραγορά, στην κρεαταγορά ή στη λαχαναγορά, στην πάροδο του χρόνου έχουν χτιστεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Ο πωλητής δεν είναι απλά πωλητής αλλά φίλος, έμπιστος, ο άνθρωπος από τον οποίο ψωνίζεις για χρόνια, δεκαετίες. Είναι ο άνθρωπος με τον οποίο δεν θα συζητήσεις μόνο για την τιμή αλλά και για το πώς πάνε τα πράγματα στο σπίτι, τι έκανε ή τι θα κάνει η ομάδα την Κυριακή, είναι ο τύπος με τον οποίο θα συζητήσεις για τα πάντα, για τα πολιτικά, τα κοινωνικά, τα οικονομικά.
Η πολύβουη και πάντα γεμάτη και ποιοτική, σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της, Βαρβάκειος Αγορά, για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων δεν είναι απλά το μέρος στο οποίο θα πάνε για να ψωνίσουν. Είναι το μέρος στο οποίο θα πάνε για να ψωνίσουν και παράλληλα να περάσουν ωραία λέγοντάς τα με τους φίλους σου, με τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι για το φαγητό σου μια ζωή ολόκληρη. Είναι το μέρος στο οποίο θα πεις και θα σου πουν «καλημέρα» όχι επειδή έτσι πρέπει αλλά επειδή θέλεις και θέλουν. Το μέρος στο οποίο μπορείς να μυρίσεις αρώματα που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή, στην Αθήνα της δεκαετίας του '70, τότε που η Αγορά ήταν στα φόρτε της περισσότερο από ποτέ.
Οδός Ακαδημίας 58: Τι κρύβεται πίσω από την βαριά πόρτα του ιστορικού κτιρίου; 〉
Από τη Βαρβάκειο στο Μοναστηράκι
Και αφού θα κάνεις τα ψώνια σου και θα ενημερωθείς από τον φίλο πωλητή για τα νέα του, λέγοντάς του παράλληλα τα δικά σου, μπορείς να συνεχίσεις με μια βόλτα στο Μοναστηράκι. Σε ποιον δεν αρέσει, άλλωστε, μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, σε μια γειτονιά στην οποία θα βρει κανείς πλανόδιους πωλητές, street καλλιτέχνες, τουρίστες, γενικά ένα μείγμα πολιτισμών αλλά και εποχών. Αν η Βαρβάκειος Αγορά θυμίζει την Αθήνα προηγούμενων δεκαετιών, το Μοναστηράκι περιγράφει τέλεια τη σημερινή εποχή.
Θα βρεις, δηλαδή, πάγκους που πουλάνε αναμνηστικά σουβενίρ, είδη λαϊκής τέχνης και γενικά χειροποίητα προϊόντα, θα βρεις όμως και τα καταστήματα που πουλάνε ρούχα με εμπορικές, δυνατές μάρκες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πάντως, τη βόλτα σου θα την απολαύσεις. Και αν δεν σε πιέζει ο χρόνος, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να αράξεις για ούζο και μεζέδες με θέα την Ακρόπολη, νιώθοντας κι εσύ, για λίγο, τουρίστας στην πόλη σου. Μια πόλη που γίνεται όλο και πιο πολυπολιτισμική ή «ψυχρή», διατηρώντας όμως πάντα τις γειτονιές της και τα σημεία της που θυμίζουν το όμορφο και ρομαντικό παρελθόν, όπως για παράδειγμα η Βαρβάκειος Αγορά...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Γκάζι: Μια φορά και έναν καιρό ήταν το ελληνικό Soho
Αθήνα: Τουρίστας στην πόλη μου σε τρεις ιδιαίτερες γειτονιές
Συγγρού: Η ιστορία του δρόμου που ασφαλτοστρώθηκε σε 24 ώρες