Η Αττική έχει μια τόσο πλούσια ιστορία που σε εκπλήσσει κάθε φορά που την ανακαλύπτεις. Γεγονότα, ιστορίες, μύθοι και θρύλοι ακολουθούν τις διάφορες περιοχές της. Όπως επίσης τις ακολουθούν και διάφορα ονόματα. Πολλές από τις περιοχές της Αττικής ονομάζονται πλέον εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι πριν 30 χρόνια για παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει και με δύο περιοχές της Αττικής οι οποίες έχουν περίεργα ονόματα αλλά λίγοι ξέρουν ποιες πραγματικά είναι. Ο λόγος για το Χεζολίθαρο και τη Μουνιχία. Εσύ ξέρεις σε ποιες περιοχές απευθυνόμαστε;
Το Χεζολίθαρο στο κέντρο της Αθήνας
Η περιοχή που το πάλαι ποτέ ονομαζόταν Χεζολίθαρο ήταν τμήμα του σημερινού Μεταξουργείου. Είναι ουσιαστικά τμήμα ανάμεσα στο Μεταξουργείο και στο Βοτανικό. Πώς όμως είχε προκύψει αυτό το όνομα; Ήταν όταν τα αδέρφια Δουρούτη ίδρυσαν στην περιοχή τις πρώτες μεταξουργικές επιχειρήσεις. Μετά το γάμο του Αθανάσιου Δουρούτη με την κόρη του Μιχαήλ Ιατρού δημιούργησαν την εταιρεία «Σηρική Εταιρεία της Ελλάδος Α. Γ. Δουρούτης και Σία». Αγόρασαν έπειτα το χρεωκοπημένο εργοστάσιο μεταξουργίας των Άγγλων.
Κάπως έτσι, λοιπόν, συνοπτικά, γεννήθηκε το Μεταξουργείο με γενικό διευθυντή τον Αθανάσιο Δουρούτη ο οποίος μάλιστα ζούσε μέσα στο εργοστάσιο. Στους τίτλους κυριότητας του εργοστασίου της οικογένειας Δουρούτη αναφέρονταν εναλλάξ τα τοπωνύμια «Χρισμένο λιθάρι», «Χρυσολίθαρο» αλλά και «Χεζολίθαρο». Έτσι έμεινε να το αποκαλούν με αυτό το όνομα. Εντωμεταξύ γύρω από το εργοστάσιο σχηματίστηκε ολόκληρη περιοχή με το όνομα «Χεζολίθαρο» η οποία σήμερα λέγεται Μεταξουργείο.
Ποια είναι η Μουνιχία της Αττικής
Πηγή φωτογραφίας: Templar52
Κατά τον ίδιο τρόπο έχει αλλάξει σήμερα όνομα και μια άλλη περιοχή της Αττικής, η λεγόμενη Μουνιχία. Ο λόγος για το Μικρολίμανο που κάποτε (κατά την αρχαιότητα), λοιπόν, ονομαζόταν λιμένας Μουνιχίας όπως και η ευρύτερη περιοχή. Πώς είχε προκύψει αυτό το όνομα; Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά ο Ευριπίδης στον Ιππόλυτο, ο αρχικός ιδρυτής της περιοχής ήταν ο μυθικός ήρωας «Μούνιχος» που εγκαταστάθηκε στην περιοχή με τους οπαδούς τους «Μινύες». Ωστόσο, σταδιακά και με την πάροδο των ετών, άλλα ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα και τελικά παρέμεινε η ονομασία Μικρολίμανο.
Με πληροφορίες από το βιβλίο: Γειτονιές της παλιάς Αθήνας. Το Μεταξουργείο. Κολωνός- Ακαδημία Πλάτωνος, του Κώστα Χατζιώτη, εκδόσεις Δήμου Αθηναίων, Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη
Διαβάστε επίσης:
Βαρδάρης: Η κρυφή παραλία της Αττικής για ήρεμο μπάνιο
Αρχάμπολη: Η αινιγματική ελληνική πόλη και ο θρύλος της εξαφάνισής της
Καμένη Χώρα: Το ελληνικό χωριό που χτίστηκε… πάνω στη λάβα