Η μεγάλη και σπουδαία ιστορία του ρεμπέτικου που γεννήθηκε στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, είναι η πόλη του Ολυμπιακού αλλά ο Πειραιάς είναι, παράλληλα, και η περιοχή στην οποία καθιερώθηκαν τα ρεμπέτικα, το είδος μουσικής που παραπέμπει στους μάγκες, τα ακούσματα που σε όλους αρέσουν, αυτό το στυλ τραγουδιών που ήρθε στη χώρα μας από τα μέσα προς τέλη του 19ου αιώνα και από τότε κατάφερε να καθιερωθεί και να γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία.
Πειραιάς: Το μεγάλο λιμάνι της χώρας μέσα από ρετρό φωτογραφίες 〉
Η ιστορία του ρεμπέτικου: Τα πρώτα ακούσματα
![Η ιστορία του ρεμπέτικου: Βαμβακάρης Μάρκος](https://exploringgreece.tv/wp-content/uploads/2023/01/i-istoria-toy-rempetikoy-vamvakaris-markos.jpg)
Καταστάσεις που θα ευνοήσουν την εξάπλωση των ρεμπέτικων, τα οποία αρχίζουν να συνδυάζονται με τα τραγούδια των Ελλήνων προσφύγων. Τραγούδια που τότε παρουσιάζονταν σαν ιδανικά για ανθρώπους του περιθωρίου, επειδή προήλθαν κυρίως από πόλεις που είχαν λιμάνια, όπως ο Πειραιάς, η Σμύρνη, η Αλεξάνδρεια, η Κωνσταντινούπολη φυσικά. Για τον ελληνισμό δεν είναι καλά χρόνια, για το ρεμπέτικο τραγούδι, όμως, αυτά που ακολουθούν είναι τα καλύτερα. Με τον Πειραιά, ασφαλώς, να παίζει κεντρικό ρόλο, αφού εκεί, εκτός των άλλων, συστάθηκε και η πρώτη επίσημη... κομπανία.
Ποιος ήταν ο «Σταμάτης» του Πειραιά και πώς βγήκε το παρατσούκλι 〉
Η ιστορία του ρεμπέτικου: «Η Τετράς η Ξακουστή του Πειραιά»
![Η ιστορία του ρεμπέτικου: «Η Τετράς η Ξακουστή του Πειραιά»](https://exploringgreece.tv/wp-content/uploads/2023/01/i-istoria-toy-rempetikoy-i-tetras-i-xakoysti-toy-peiraia.jpg)
Ο λόγος για την «Τετράς την Ξακουστή του Πειραιά», όπως έμεινε στην ιστορία, την οποία αποτελούσαν οι Μάρκος Βαμβακάρης, Στράτος Παγιουμτζής, Ανέστης Δελιάς και Γιώργος Μπάτης. Εκεί, το ανατολίτικο στυλ στο ρεμπέτικο τραγούδι θα δώσει τη θέση του στο πειραιώτικο, με τους στίχους να αναφέρονται κυρίως σε πράξεις που δεν της λες και τόσο νόμιμες, ενώ «υλικό» έδιναν πάντα και οι ερωτικές σχέσεις. Ο Πειραιάς είναι, πλέον, το σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο είχε μπροστά του ακόμη πιο λαμπρά χρόνια. Ένας από τους πιο σπουδαίος ρεμπέτες ερμηνευτές, οργανοπαίκτες και συνθέτες ήταν και ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας.
Οι αναφορές σε τεκέδες, χασίς και όλα τα σχετικά απαγορεύονται με βάση το νόμο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όντως έπαψαν να ακούγονται παντού. Στο κάτω-κάτω, αυτοί που τα τραγουδούσαν υμνούσαν και παραβατικές πράξεις, οπότε τι πιο παραβατικό για τους ίδιους από το να τραγουδούν αυτά που απαγορεύονταν;
Ζητάτε να σας πω: Η ιστορία του θρυλικού τραγουδιού που γράφτηκε μέσα σε 10 λεπτά 〉
Η ιστορία του ρεμπέτικου: Η εμφάνιση Χιώτη, Μπιθικώτση, Καζαντζίδη, Μπέλλου
Ο πόλεμος, όμως, κάποια στιγμή θα τελείωνε. Και όταν αυτό συνέβη, είχαν εμφανιστεί και άλλα ονόματα που στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε πολύ... βαριά. Αναφερόμαστε στον Μανώλη Χιώτη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Σωτηρία Μπέλλου, τον Στέλιο Καζαντζίδη, μεταξύ άλλων. Τραγουδιστές οι οποίοι θα βοηθούσαν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, θα έπαιζαν μεγάλο ρόλο στο να εξελιχθούν τα ρεμπέτικα, να υμνούν και άλλα θέματα πέρα από τους τεκέδες και τις ερωτικές σχέσεις. Βοήθησαν, με λίγα λόγια, ώστε να εμφανιστούν τα... αρχοντορεμπέτικα, όπως έμειναν στην ιστορία, τα οποία ακούγονταν πλέον και σε οικογενειακές ταβέρνες.
Θεωρητικά, είναι μια καλή εποχή για τα ρεμπέτικα. Στην πράξη, όμως, η δεκαετία του '50 θα αποδειχθεί δύσκολη. Τόσο δύσκολη ώστε οι περισσότεροι να πιστέψουν ότι... μόδα ήταν και πέρασε. Αυτό, όμως, δεν ίσχυε και αποδείχθηκε μια δεκαετία αργότερα. Το 1961 ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία σαν «ρεμπετάνθρωπος», κυκλοφορεί ένα δοκίμιο για το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Παράλληλα, οι δισκογραφικές εταιρείες αρχίζουν ξανά να ηχογραφούν ρεμπέτικα, οι φωνές των Μπιθικώτση και Μπέλλου ακούγονται ξανά και το 1968 θα καθιερωθεί σαν μια χρονιά-σταθμός, σαν η χρονιά στην οποία καθιερώθηκε ο όρος «ρεμπέτικα» εξαιτίας του βιβλίου «Ρεμπέτικα Τραγούδια» του Ηλία Πετρόπουλου.
Τα πιο θρυλικά νυχτερινά μαγαζιά που είχε η παλιά Αθήνα 〉
Η καθολική αποδοχή των ρεμπέτικων
Ένα από τα πιο γνωστά και πιο αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια
Ταξίδια στην Ελλάδα
Ο Πειραιάς για τους Αθηναίους: Πού να πάτε και τι να κάνετε
Το λιοντάρι του Πειραιά και οι θρύλοι που το συνοδεύουν