Η Ύδρα αποτελεί τον κοντινό αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων και όχι άδικα. Είναι από εκείνους τους προορισμούς που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά και μόλις πατήσεις το πόδι σου καταλαβαίνεις γιατί την αποκαλούν «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού.
Μια κοιτίδα ιστορίας στο Σαρωνικό
Αυτό το μικρό διαμάντι στο Σαρωνικό κόλπο με εμβαδό 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ο,τι πρέπει αν είσαι λάτρης του φαγητού, της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής. Ένα νησί με έναν πολύ καλά διατηρημένο οικισμό, που έχει σαν χαρακτηριστικό τα αρχοντικά της. Σπίτια που άνηκαν στις οικογένειες της Επανάστασης του 1821. Σε κάθε σημείο του λιμανιού είναι διάχυτη αυτή η μακραίωνη ναυτική ιστορία της Ύδρας και συμβολή των ανθρώπων της στην Επανάσταση. Τα κανόνια, εξάλλου, που ακόμη σημαδεύουν το Αιγαίο σου φέρνουν συνεχώς στο μυαλό ένα πράγμα: ότι εκεί έζησαν επαναστάτες, όπως ο Μιαούλης και ο Κουντουριώτης.
Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, πάνω από τον αριστερό προμαχώνα, δεσπόζει και το εμβληματικό άγαλμα του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Στη βάση του είναι θαμμένα τα οστά του, τα οποία ήρθαν στην Ύδρα το 1985. Δίπλα, βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η Σχολή των Εμποροπλοιάρχων. Για τους λάτρεις της ιστορίας υπάρχει το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Ύδρας που λειτουργεί καθημερινά και προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια, αρχειακό υλικό αλλά και μια βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις.
Ο Λάζαρος Κουντουριώτης ήταν μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες της Ύδρας αλλά και της Ελληνικής Επανάστασης. Προσέφερε τα πλοία του, το πλήρωμά του και την περιουσία του στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Στο αρχοντικό του θα βρει κανείς οικογενειακά κειμήλια και πίνακες που τον ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.
Πηγή εικόνας: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Η Ύδρα και η γαστρονομία της
Μπορεί η φυσική ομορφιά και η ιστορία ενός τόπου να σου δίνουν μια εικόνα αυτού, αλλά το παζλ συμπληρώνεται πάντα από τις γεύσεις και τις γαστρονομικές παραδόσεις του. Και η Ύδρα φημίζεται για τις γεύσεις της αλμυρές αλλά και γλυκές (το αμυγδαλωτό της είναι το κάτι άλλο). Σίγουρα θα έχεις ακούσει για το φημισμένο υδραίικο καλαμάρι που οι ντόπιοι το μαζεύουν ακόμη και από νωρίς για να έχουν το καλοκαίρι. Και αν δεν έχεις ακούσει γι' αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις. Το καλαμάρι είναι ο βασιλιάς της τοπικής γαστρονομίας και το καλοκαίρι αποτελεί το must σε κάθε τραπέζι.
Γνωρίστε μια από τις πιο φημισμένες συνταγές που είναι το καλαμάρι γεμιστό με σπανάκι. Η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη προτείνει την πιο χαρακτηριστική συνταγή για σίγουρη επιτυχία.
Καλαμάρι γεμιστό με σπανάκι και φέτα
Πηγή φωτογραφίας: mirsini.gr
Υλικά
Για τα καλαμάρια χρειάζονται:
- 8 μεγάλα καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 φλιτζάνια φέτα
- 1 κουτ. σουπας. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζάνια σπανάκι φρέσκο σοταρισμένο
- 1 φλιτζάνι ξινομυζήθρα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι πολτοποιημένο
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκ. μαύρο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκ. αλάτι
Για τη σάλτσα χρειάζονται:
- 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο (αν δεν σας αρέσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρεμμύδι)
- 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στον τρίφτη
- 1 κουτ.γλυκ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 κουτ.γλυκ. ξύσμα λεμονιού
- 1 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό
Εκτέλεση
Παραδοσιακά νηστίσιμα αμυγδαλωτά από την Ύδρα
Μια συνταγή που μεταφέρεται εδώ και χρόνια από στόμα σε στόμα μιας και είναι τόσο απλή και νόστιμη. Τα υδραίικα αμυγδαλωτά της νηστείας είναι το χαρακτηριστικό γλυκό του νησιού και έχει μπει σε πολλά σπίτια ακόμη και ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με το νησί. Η συνταγή είναι πανεύκολη, γνωρίστε την!
Υλικά
- 1 κιλό αμυγδαλόψιχα
- ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- ½ κιλό κρυσταλική ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ανθόνερο
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Βράζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα και τα αποφλοιώνουμε. Μόλις κρυώσουν τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το ροδόνερο. Τα δουλεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και στη συνέχεια πλάθουμε μικρά αχλαδάκια.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι, τοποθετούμε τα αχλαδάκια και τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μην τα αφήσετε να ροδίσουν αλλά να αποκτήσουν ίσα ίσα ένα χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 4 ώρες και στη συνέχεια τα ραντίζουμε με ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Έτοιμα!
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: ydra.gov.gr
Κυκλάδες: Οι Χώρες των νησιών που ξεχωρίζουν από μακριά