Εξερευνώντας την Ελλάδα, τα νησιά και το ηπειρωτικό μέρος της ανακαλύπτουμε πάντα καινούρια μυστικά και ιδιαίτερες ιστορίες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και ένα νησί του Αιγαίου το οποίο έχει χαρακτηριστεί «νησί αίνιγμα». Και υπάρχει ιστορία πίσω από αυτό.
«Δασκαλιό το νησί αίνιγμα». Αυτός είναι ο τίτλος του επιστημονικού αρχαιολογικού περιοδικού «World Archaeology» που αναφέρει ότι στη βραχονησίδα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένας τύπος οικισμού που δεν υπήρχε πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Μπορεί να ακούς πρώτη φορά γι' αυτό αλλά η ιστορία του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Το «νησί αίνιγμα» του Αιγαίου και η ιστορία του
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο Αιγαίο βρίσκεται το ακατοίκητο πλέον νησί της Κέρου. Είναι ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί ως το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο, όπου πραγματοποιούνταν σύνθετες τελετουργίες. Οι ερευνητές, λοιπόν, σήμερα πιστεύουν ότι η απάντηση στο αρχαιολογικό αίνιγμα βρίσκεται σε μια γειτονική νησίδα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Πριν από 4.500 χρόνια, η νησίδα ενωνόταν με μια λωρίδα στεριάς με την Κέρο. Ήταν το φυσικό λιμάνι του νησιού που έβλεπε στο βόρειο, νότιο και δυτικό Αιγαίο. Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, το πέρασμα βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή νησίδα, που ονομάστηκε Δασκαλιό.
Οι σχετικά πρόσφατες ανασκαφές στη βραχονησίδα Δασκαλιό, δίπλα στην Κέρο, 125 μίλια νοτιοανατολικά της Αθήνας, αποκαλύπτουν το αρχαιότερο μνημειακό συγκρότημα κτιρίων που έχει βρεθεί στον ελληνικό κόσμο. Αυτό ανέφερε και σε δημσίευμά της η βρετανική Independent.
Αυτό το κτιριακό συγκρότημα που ανακαλύφθηκε στη βραχονησίδα αλλάζει, σύμφωνα με τους επιστήμονες την αντίληψη των αρχαιολόγων για την προϊστορική Ελλάδα. Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε καταλάβει την πραγματική κλίμακα του συγκροτήματος, αλλά και την τρομακτική προσπάθεια που καταβλήθηκε κατά την κατασκευή του. Οι αρχαιολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι, για να κατασκευαστεί το κτιριακό συγκρότημα, οι Έλληνες της πρώιμης Εποχής του Χαλκού πραγματοποίησαν τουλάχιστον 3.500 ναυτικά ταξίδια για να μεταφέρουν από 7.000 ως 10.000 τόνους αστραφτερού λευκού μαρμάρου από το ένα νησί του Αιγαίου σε άλλο. Κι όταν λένε άλλο, οι απόψεις συγκλίνουν στο νησί της Νάξου. Κάθε ταξίδι επιστροφής θα απαιτούσε έως και 24 μέλη του πληρώματος να κωπηλατούν επί πέντε ώρες περίπου.
Το πολύπλοκο σύστημα και οι εικασίες
Η ύπαρξη τεράστιων εισόδων, λίθινων κλιμάκων και ενός πολύπλοκου συστήματος αποστραγγιστικών αγωγών που καλύπτουν όλο το νησί υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου αρχιτέκτονα και σχέδιο οικοδόμησης όπως στην Κνωσό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Επίσης, η εισαγωγή μαρμάρου από τη Νάξο είναι μόνο μια ένδειξη των ναυτικών ικανοτήτων των κατοίκων του Δασκαλιού. Επιπλέον, τα πολλά εργαλεία από οψιανό, ηφαιστειακό γυαλί εισηγμένο από τη Μήλο, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι νησιώτες ήταν δεινοί ναυτικοί. Εκτός αυτού όλα τα όστρακα κεραμικής τα οποία βρέθηκαν ήταν εισηγμένα, υποδεικνύοντας την ύπαρξη ενός τεράστιου θαλάσσιου δικτύου που εκτεινόταν όχι μόνο σ’ ολόκληρο το κυκλαδικό αρχιπέλαγος αλλά και πέραν αυτού. Αλλά ίσως το πιο αξιοσημείωτο απ’ όλα τα εισηγμένα υλικά ήταν η πρώτη ύλη για κατεργασία μετάλλων. Μεταξύ των πιο σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν φέτος είναι οι εγκαταστάσεις για τη χύτευση χάλκινων τεχνουργημάτων. Για παράδειγμα πελέκεις, σμίλες και περόνες, καθώς και αιχμές δοράτων και εγχειρίδια.
Το νησί αίνιγμα του Αιγαίου είναι ένα μόνο μέρος της ελληνικής ιστορίας που ακόμη διερευνάται. Είναι, εξάλλου, τόσο πλούσιο το παρελθόν που πάντα υπάρχει μια νέα πτυχή για εξερεύνηση. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τοπία απαράμιλλης ομορφιάς...
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Zde