γράφει η Γιάννα Νταρίλη, ND, PhD "Inspiring Wellness"
Η Ελλάδα είναι γνωστή ως Μπλε Ζώνη, ένας όρος που δημιουργήθηκε από τον Dan Buettner, δημοσιογράφο και ερευνητή. Αυτός ο όρος προέκυψε από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες για να εξετάσουν περιοχές με αιωνόβιους ανθρώπους, οι οποίες σημειώθηκαν σε χάρτη με μπλε δείκτη.
Οι περιοχές αυτές αναφέρονται σε τοποθεσίες σε διάφορες χώρες, όπου οι άνθρωποι ζουν μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν καλή γενική υγεία και ευημερία. Στις ελληνικές Μπλε Ζώνες, όπως το νησί της Ικαρίας, παρατηρείται μακροζωία. Αυτό το νησί επιλέχθηκε ειδικά για την έρευνα.
Η μακροζωία στην Ικαρία οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως ο τρόπος ζωής, οι κοινωνικές σχέσεις και οι διατροφικές συνήθειες. Η μεσογειακή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα γενικά έχει πολλές περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν πάνω από 100 ετών.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσω γιατί η Ελλάδα είναι Μπλε Ζώνη και πώς η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην υγεία και τη μακροζωία.
Γιατί Μεσογειακή Διατροφή;
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και καιρό ως χρυσό πρότυπο για την προώθηση της υγείας και της μακροζωίας. Αυτό το διατροφικό πρότυπο προέρχεται από τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και μεταφέρεται από την αρχαιότητα. Χαρακτηρίζεται από την έμφαση στα φρέσκα τρόφιμα και λαχανικά και σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Ας δούμε γιατί η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ανώτερη και τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη της για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς για μακροζωία.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα πλούσιο μείγμα φυτικών τροφών που περιλαμβάνει: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι. Αυτά τα τρόφιμα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των καθημερινών γευμάτων, παρέχοντας μια ποικιλία από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η εξάρτησή της από υγιή λίπη. Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας, περιέχει μονοακόρεστα λίπη που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επιπλέον, η συμπερίληψη λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και τα πιθανά οφέλη για τη γνωστική λειτουργία.
Η μεσογειακή διατροφή προωθεί τις άπαχες πηγές πρωτεΐνης, προτιμώντας τα ψάρια και τα πουλερικά έναντι του κόκκινου κρέατος. Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι αυτή η επιλογή πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η μετρίαση του κόκκινου κρέατος συμβαδίζει με τις διατροφικές συστάσεις που συνδέονται με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.
Η αφθονία των φρούτων και λαχανικών στη μεσογειακή διατροφή εξασφαλίζει υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Αυτές οι ενώσεις παίζουν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, που εμπλέκονται στη διαδικασία γήρανσης και σε διάφορες χρόνιες ασθένειες.
Η πολύχρωμη ποικιλία προϊόντων σε αυτή τη διατροφή παρέχει μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά με πιθανά οφέλη για την υγεία. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, που συνήθως απολαμβάνεται με τα γεύματα, είναι μια πολιτιστική πτυχή της μεσογειακής διατροφής. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει μελετηθεί για τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη του.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από απλές επιλογές τροφίμων. Εκτιμά τις κοινωνικές σχέσεις και τη σωματική δραστηριότητα, που είναι σημαντικοί παράγοντες για τις Μπλε Ζώνες. Η τακτική άσκηση και οι ισχυροί κοινοτικοί δεσμοί είναι αναπόσπαστα στοιχεία του μεσογειακού τρόπου ζωής, συμβάλλοντας στη συνολική ευεξία και την ψυχική υγεία.
Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν τη θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία και τη μακροζωία. Μια περιεκτική ανάλυση δεδομένων που δημοσιεύθηκε στο “British Medical Journal” το 2008 βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της τήρησης της μεσογειακής διατροφής και της μειωμένης συνολικής θνησιμότητας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου (Sofi et al., BMJ. 2008).
Μια άλλη ορόσημο μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “The New England Journal of Medicine” το 2013 έδειξε μειωμένη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων μεταξύ των ατόμων που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς (Estruch et al., N Engl J Med. 2013).
Παρόλο που η γενετική παίζει επίσης ρόλο στη μακροζωία, έχει αποδειχθεί ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων. Ο συνδυασμός μιας ευνοϊκής γενετικής προδιάθεσης και ενός περιβάλλοντος που προάγει την υγεία συμβάλλει στη μακροζωία που παρατηρείται σε Μπλε Ζώνες όπως η Ικαρία.
Η Ελλάδα είναι βαθιά ριζωμένη και μία από τις κορυφαίες χώρες που προωθούν τη μεσογειακή διατροφή:
Η Ελλάδα ακολουθεί συνεπώς το ίδιο διατροφικό μοντέλο από την αρχαιότητα και το έχει μοιραστεί με τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων, επηρεάζοντας όλους όσοι έχουν γευτεί την κουζίνα της. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει μια πλούσια κληρονομιά στην καλλιέργεια συγκεκριμένων καλλιεργειών που αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής.
Για παράδειγμα, τα ελαιόδεντρα ευδοκιμούν στο ελληνικό κλίμα και παρέχουν θρεπτικά πυκνές ελιές και ελαιόλαδο. Ομοίως, τα βότανα όπως η ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο είναι εγγενή στην περιοχή και χρησιμοποιούνται συνήθως στην ελληνική κουζίνα, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής διατροφής και της γενικότερης μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνουν:
- Φυτική εστίαση: Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή δίνει έμφαση σε μια φυτική προσέγγιση, με άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία και ενδεχομένως επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.
- Υγιή λίπη: Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας, αποτελεί πρωταρχική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Αυτά τα λίπη έχουν συσχετιστεί με την καρδιαγγειακή υγεία και θεωρούνται βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
- Άπαχες πρωτεΐνες: Η ελληνική διατροφή περιλαμβάνει συχνά μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών, ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι περιορισμένη. Αυτή η προτίμηση για πηγές άπαχης πρωτεΐνης ευθυγραμμίζεται με τα διατροφικά πρότυπα που σχετίζονται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.
- Κρασί: Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είναι μια πολιτιστική πτυχή της μεσογειακής διατροφής στην Ελλάδα. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο.
- Θρεπτικά και μεταλλικά πυκνά προϊόντα: Η θρεπτική πυκνότητα των ελληνικών προϊόντων και βοτάνων είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ευνοϊκών περιβαλλοντικών παραγόντων, παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών και δέσμευσης για τη διατήρηση της ακεραιότητας του εφοδιασμού τροφίμων. Το έδαφος σε πολλά μέρη της Ελλάδας είναι πλούσιο σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, και ενισχύει την ποιότητα των καλλιεργειών που καλλιεργούνται, παρέχοντας απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στη θρεπτική πυκνότητα των προϊόντων.
- Πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά &; φυτοχημικά: Η Ελλάδα έχει παράδοση αναζήτησης άγριων βρώσιμων φυτών, προσθέτοντας στην ποικιλομορφία της διατροφής. Τα άγρια χόρτα, τα βότανα και άλλα φυτά συχνά ενσωματώνονται στα γεύματα, παρέχοντας πρόσθετα μικροθρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά.
- Λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα: Η διατροφή ελαχιστοποιεί την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, ραφιναρισμένων σακχάρων και ανθυγιεινών λιπών, τα οποία συνδέονται με διάφορα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών. Η έμφαση στα φρέσκα, τοπικά και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα στη μεσογειακή διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στις εξαιρετικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας αλλά και στις ιδιότητες της διατροφής που προάγουν την υγεία.
Ελάχιστο λευκό ψωμί και ζυμαρικά: Οι Έλληνες τρώνε γενικά λιγότερο ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι και ζυμαρικά. Τα βασικά τρόφιμα της Ελλάδας βασίζονται περισσότερο στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα όσπρια και τα λαχανικά.
Σημαντικό να σημειωθεί. ότι οι Έλληνες συνειδητοποιούν επίσης τα βιολογικά προϊόντα, επιλέγοντας βιολογικά αντί για χημικά καλλιεργημένα και γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, προωθώντας μια τάση για πρακτικές βιολογικής γεωργίας και βιο-σούπερ μάρκετ που ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα.
Ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη μακροζωία:
Ο ελληνικός τρόπος ζωής περιλαμβάνει συχνά χαλαρούς ρυθμούς, με μακρά γεύματα που μοιράζονται με την οικογένεια και τους φίλους. Η έμφαση στην απόλαυση των γευμάτων και την απόλαυση της γευστικής εμπειρίας ευθυγραμμίζεται με έναν τρόπο ζωής χαμηλότερου στρες, ο οποίος μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην πέψη και τη γενική υγεία.
- Φυσική δραστηριότητα: Πολλοί κάτοικοι των Ελληνικών Μπλε Ζωνών ασκούν τακτική σωματική δραστηριότητα ως μέρος της καθημερινής τους ζωής. Οι σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική και οι παραδοσιακοί χοροί συμβάλλουν στη συνολική φυσική κατάσταση και ευεξία.
- Ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις και υποστήριξη από την κοινότητα: Οι κοινωνικές σχέσεις και οι κοινοτικοί δεσμοί είναι βαθιά ριζωμένοι στον ελληνικό πολιτισμό. Η έμφαση στην οικογένεια, τις φιλίες και την υποστήριξη της κοινότητας συμβάλλει στην αίσθηση του σκοπού, της ψυχικής ευεξίας και της ανθεκτικότητας, που συνδέονται με τη μακροζωία.
Η θέση της Ελλάδας ως Μπλε Ζώνη μπορεί να αποδοθεί σε έναν ολιστικό συνδυασμό διατροφικών επιλογών, παραγόντων τρόπου ζωής και ισχυρών κοινωνικών δεσμών. Αγκαλιάζοντας τις αρχές του μεσογειακού τρόπου ζωής, τα άτομα μπορούν να βρουν έμπνευση για την καλλιέργεια της ευημερίας και την αύξηση των πιθανοτήτων τους να ζήσουν μια μακρύτερη και υγιέστερη ζωή. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή ξεχωρίζει ως ένα ανώτερο διατροφικό πρότυπο που συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Η έμφαση που δίνει σε ολόκληρα, θρεπτικά πυκνά τρόφιμα, υγιή λίπη και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής ευθυγραμμίζεται με επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θετική επίδρασή του στην καρδιαγγειακή υγεία, τη γνωστική λειτουργία και τη γενική ευημερία.
Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να είναι όχι μόνο μια γαστρονομική απόλαυση αλλά και ένα μονοπάτι για μια μακρύτερη, υγιέστερη ζωή. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν πάντα, επομένως μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή συνιστάται γενικά για τη συνολική ευημερία. Ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού μέσα στην Ελλάδα ή σε άλλες περιοχές της Μεσογείου σίγουρα θα σας εμπνεύσει για αλλαγές στον τρόπο ζωής και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες!
Ταξίδια στην Ελλάδα – Google News – Ακολουθήστε μας
Διαβάστε επίσης:
Ικαρία: Το νησί της μακροζωίας με τις πανέμορφες παραλίες και τις ελληνικές… Σεϋχέλλες
Μακροζωία στην Ικαρία: Τα μυστικά της ζωής, της διατροφής και τα διάσημα πανηγύρια
Ικαρία: Ο τρόπος ζωής και το μυστικό της μακροζωίας
Ακολουθήστε ExploringGreece.tv στο Instagram και το Facebook