Ο Δεκαπενταύγουστος αποκαλείται και Μικρό Πάσχα αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Η Παναγία τιμάται και γιορτάζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εξάλλου πού θα ταξιδέψεις στην Ελλάδα και δεν θα βρεις μια εκκλησία της Παναγίας. Από ψηλά πάνω· στο βουνό, δίπλα στη θάλασσα ή στη μέση ενός κάμπου. Παντού έχουν δημιουργηθεί εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία και έχουν δοθεί διάφορα ονόματα.
Κάποιες από αυτές τις εκκλησίες ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους και την κατάνυξη που αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι εκεί. Στο exploringgreece.tv σου παρουσιάζουμε μερικές από αυτές...
Παναγία Εικοσιφοίνισσα
Πρόκειται για μια μονή με τεράστια ιστορική παράδοση. Μια γωνιά γαλήνης και προσευχής στην Ελλάδα. Η Παναγία Εικοσιφοίνισσα είναι ένα μοναστήρι χτισμένο στην βόρεια πλευρά του Παγγαίου όρους, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 750 μέτρα. Η εικόνα του σήμερα μπορεί να μην μαρτυρά τις συνεχείς καταστροφές και λεηλασίες που υπέμεινε στο παρελθόν αλλά αυτό οφείλεται στην μεγάλη αγάπη και πίστη. Όσον αφορά το όνομά της εκκλησίας, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, προέκυψε από το θαύμα της εικόνας της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση από την εικόνα έλαμψε κόκκινο φοινικούν φως. Έτσι ονομάστηκε Εικών φοινίσσουσα – Εικών φοίνισσα – Εικοσιφοίνισσα. Σήμερα το συγκεκριμένο μοναστήρι που είναι το πιο παλιό εν ενεργεία στην Ελλάδα είναι γυναικείο και φιλοξενεί 23 μοναχές.
Παναγία Εκατονταπυλιανή
Η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ναούς της Ορθοδοξίας. Βρίσκεται στη Χώρα της Πάρου, την Παροικιά, λίγα μέτρα έξω από το λιμάνι. Κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο παλαιοχριστιανικό μνημείο σε όλη την Ελλάδα. Όταν βρεθείς εκεί θα νιώσεις με μιας δέος και κατάνυξη. Ιστορικές περιγραφές αναφέρουν ότι το αρχικό κτήριο ήταν έργο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Μεγάλου και Αγίου Κωνσταντίνου. Θεωρείται ότι είχε προβεί στην ανέγερση του ναού για να εκπληρώσει την επιθυμία της μητέρας του Αγίας Ελένης. Η έκκλησία είναι γνωστή με δύο ονομασίες: Εκατονταπυλιανή και Καταπολιανή. Και τα δύο ονόματα είναι εξίσου σημαντικά καθώς συμβαδίζουν με την ιστορία της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Σοφίας.
Παναγία της Τήνου
Πηγή φωτογραφίας: Hans Peter Schaefer
Ίσως η πιο γνωστή εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία στην Ελλάδα. Η Τήνος έχει ταυτίσει το όνομά της με την επιβλητική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Δεν είναι τυχαίο ότι το νησί θεωρείται η πρωτεύουσα του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Τήνο είναι ουσιαστικά αφιερωμένος στην ιερή εικόνα που ανακαλύφθηκε εκεί στα 1823. Η παράδοση λέει ότι η Αδελφή Πελαγία, μια νεαρή μοναχή από την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου είδε το εξής όραμα: η Παναγία εμφανίστηκε μπροστά της και της ζήτησε να βρει και να φέρει στο φως μια θαυματουργή εικόνα που επί χρόνια βρισκόταν θαμμένη στη γη. Λέγεται μάλιστα ότι μόλις η εικόνα αντίκρισε το φως του ήλιου, ένα γυάλινο κάλυμμα δημιουργήθηκε για να την προστατέψει.
Παναγία Χοζοβιώτισσα
Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας είναι κτισμένο πάνω στις άγριες βουνοκορφές της Αμοργού και δεν μπορεί παρά να σου προκαλέσει δέος. Κι αυτό γιατί φαίνεται να κρέμεται κυριολεκτικά δίπλα από το κενό. Από εκεί θα απολαύσεις μια μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1088 και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό. Ο μύθος λέει ότι την τοποθεσία την επέλεξε η ίδια η Παναγία.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Nikolaos Karampetakis
Διαβάστε επίσης:
Ρόδος: Τα μοναδικά αξιοθέατα της Μεσαιωνικής πόλης