Ταλέντο είναι το να μπορείς να δημιουργήσεις, ό,τι κι αν είναι αυτό, από το τίποτα. Από μια σκέψη λίγων δευτερολέπτων, από μια εικόνα, ένα βλέμμα. Κι αν αυτή η εικόνα, αυτό το βλέμμα, είναι από μια μαυρομάλλα στη Σύρο και σε λένε Μάρκο Βαμβακάρη, μέχρι που δημιουργείς, έτσι, από το τίποτα, ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια, το οποίο στη συνέχεια αποθέωσε και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Τη «Φραγκοσυριανή»...
Ζητάτε να σας πω: Η ιστορία του θρυλικού τραγουδιού που γράφτηκε μέσα σε 10 λεπτά!
Φραγκοσυριανή: Πώς «γεννήθηκε» το τραγούδι
Κάθε τραγούδι, ως γνωστόν, έχει την ιστορία του, αλλά δεν είναι και κάθε ιστορία γνωστή. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βρει κανείς διάφορες εκδοχές για το πώς προέκυψε κάποια δημιουργία. Σε ό,τι αφορά την Φραγκοσυριανή, δεν υπήρξε τέτοιο πρόβλημα, αφού ο δημιουργός της, ο Μάρκος Βαμβακάρης, φρόντισε ο ίδιος να ξεκαθαρίσει σε συνέντευξή του το πώς «γεννήθηκε» το τραγούδι. Ένα τραγούδι που υμνεί την ομορφιά μιας γυναίκας από τη Σύρο, αλλά και το νησί.
«Το 1935 πήρα μαζί μου τον Μπάτη, τον αδερφό μου τον μικρό και τον πιανίστα Ροβερτάκη και πήγα για πρώτη φορά στη Σύρο, σχεδόν είκοσι χρόνια αφ' ότου έφυγα από το νησί. Πρωτόπαιξα, λοιπόν, σ' ένα μαγαζί στην παραλία, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος. Κάθε βράδυ γέμιζε ο κόσμος το μαγαζί κι έκατσα περίπου δύο μήνες. Εγώ, όταν έπαιζα και τραγουδούσα, κοίταζα πάντα κάτω, αδύνατο να κοιτάξω τον κόσμο, τα έχανα. Εκεί όμως που έπαιζα, σηκώνω μια στιγμή το κεφάλι και βλέπω μια ωραία κοπέλα. Τα μάτια της ήταν μαύρα. Δεν ξανασήκωσα το κεφάλι, μόνο το βράδυ την σκεφτόμουν, την σκεφτόμουν... Πήρα, λοιπόν, μολύβι κι έγραψα πρόχειρα:
Μία φούντωση, μια φλόγα
έχω μέσα στην καρδιά
Λες και μάγια μου 'χεις κάνει
Φραγκοσυριανή γλυκιά...
Ούτε και ξέρω πώς την λέγανε ούτε κι εκείνη ξέρει πως γι ' αυτήν μιλάει το τραγούδι. Όταν γύρισα στον Πειραιά, έγραψα τη Φραγκοσυριανή».
Τόσο απλά, γιατί τόσο απλά είναι όταν το έχεις. Και ο Βαμβακάρης, προφανώς, το είχε όσο λίγοι. Άλλωστε, ανήκε στη θρυλική «τετράς» την ξακουστή που άλλαξε τα πάντα στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Σύρος: Το νησί της Φραγκοσυριανής με τις καταπληκτικές παραλίες και ζωή όλο το χρόνο
Το ίδιο, όμως, μπορεί να πει και η Σύρος, το νησί της Φραγκοσυριανής: Κι αυτή το έχει όσο λίγα νησιά. Έχει, για την ακρίβεια, τη δυνατότητα να πει ότι τον χειμώνα η ζωή δεν επηρεάζεται τόσο πολύ όσο σε άλλα νησιά. Με τον χαρακτήρα των ντόπιων, οι οποίοι παραμένουν χαμογελαστοί και αισιόδοξοι όλο τον χρόνο, να βοηθάει, η Σύρος δεν... νεκρώνει τους χειμωνιάτικους μήνες. Αντιθέτως, συνεχίζει να έχει ζωή, έστω σε λίγο πιο χαλαρό ρυθμό σε σχέση με το καλοκαίρι. Και έχει, φυσικά, πάντα και τις ομορφιές της. Σε διάφορα σημεία. Όπως, για παράδειγμα, οι δύο λόφοι που περιβάλλουν το λιμάνι.
Είτε είσαι στον πρώτο, με τον καθολικό ναό του Αγίου Γεωργίου, περισσότερο γνωστός όμως ως καθολικός ναός Σαν Τζώρτζη, είτε στον δεύτερο με τον ορθόδοξο ναό της Αναστάσεως, η θέα είναι μαγική. Κάτω από τους λόφους, άλλωστε, χτίστηκε η Ερμούπολη, η οποία ξεχωρίζει πάντα, όλο τον χρόνο, με τα αριστοκρατικά σοκάκια της, τα νεοκλασικά κτίρια, τα μεζεδοπωλεία με τοπικές συνταγές και ζωντανή ρεμπέτικη μουσική. Και από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις...
Μια βόλτα, ενδεικτικά, στην Αληθινή, το παραδοσιακό χωριό με την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος, όπου η Τήνος, η Μύκονος, η Νάξος και η Πάρος είναι ορατές αν βοηθάει λίγο και ο καιρός, θα σας πείσει. Όπως θα σας πείσει και μια επίσκεψη στη Ντελαγκράτσια, την αριστοκρατική συνοικία της Σύρου, περίπου 10 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη. Και από εκεί στα Βαπόρια, πάντα με αυτή την αριστοκρατική αίσθηση που αφήνει η Σύρος σε όλο το νησί, στον αέρα της. Ένα νησί που έχει συνδεθεί και με τον Μάρκο Βαμβακάρη, οπότε θα είναι κάτι σαν... ιεροσυλία να μην επισκεφθείς την προτομή του. Είναι στην Άνω Σύρα, εκεί που υπάρχει και το μικρό μουσείο προς τιμήν του. Εκεί όπου συχνά-πυκνά υπάρχουν ρεμπέτικες βραδιές γιατί, απλά, δεν γίνεται αλλιώς.
Σημείο αναφοράς στο νησί δεν είναι μόνο ο σπουδαίος Μάρκος Βαμβακάρης ή ο χαρακτήρα της Σύρου, αλλά και οι παραλίες της. Μέγας Γιαλός, Γαλησσάς, Αγκαθωπές, Αστέρια, Κίνι, Δελφίνι, Βάρη, είναι κάποια από τα μέρη που θα σου προσφέρουν πανέμορφες καλοκαιρινές διακοπές.
Και κάτι σημαντικό: Όλοι οι προορισμοί δεν απέχουν ιδιαίτερα μεταξύ τους.
Φραγκοσυριανή - Μάρκος Βαμβακάρης
Στίχοι - Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης
Μία φούντωση, μια φλόγα
έχω μέσα στην καρδιά
λες και μάγια μου `χεις κάνει
Φραγκοσυριανή γλυκιά
λες και μάγια μου `χεις κάνει
Φραγκοσυριανή γλυκιά
Θα `ρθω να σε ανταμώσω
κάτω στην ακρογιαλιά
Θα ήθελα να σε χορτάσω
όλο χάδια και φιλιά
Θα ήθελα να σε χορτάσω
όλο χάδια και φιλιά
Θα σε πάρω να γυρίσω
Φοίνικα, Παρακοπή
Γαλησσά και Nτελαγκράτσια
και ας μου `ρθει συγκοπή
Γαλησσά και Nτελαγκράτσια
και ας μου `ρθει συγκοπή
Στο Πατέλι, στο Nυχώρι
φίνα στην Αληθινή
και στο Πισκοπιό ρομάντζα
γλυκιά μου Φραγκοσυριανή
και στο Πισκοπιό ρομάντζα
γλυκιά μου Φραγκοσυριανή
Ταξίδια στην Ελλάδα
Διδυμότειχο μπλουζ: Η ιστορία του τραγουδιού του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Συννεφιασμένη Κυριακή: Η ιστορία του τραγουδιού
Άγαλμα – Γιάννης Πουλόπουλος: Η ιστορία του τραγουδιού και το κρυφό πρόσωπο