Το ότι ο Αλ Καπόνε ήταν ένας περιβόητος γκάγκστερ είναι γνωστό σε όλους. Ότι η φήμη του είχε φτάσει, όμως, μέχρι και στην Αθήνα, ίσως το ακούς πρώτη φορά. Και όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια και συγκεκριμένα πολλά Χριστούγεννα από τότε. Γιατί η δράση του έγινε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του 1932 και είχε στόχο την αγορά της Αθήνας. Παρόλο που ο ίδιος ήταν στην άλλη άκρη της γης και μάλιστα μέσα στη φυλακή. Και συγκεκριμένα στις φυλακές της Ατλάντα. Πώς όμως κατάφερε να γεμίσει την Αθήνα με πλαστά δολάρια και πώς τελικά η αστυνομία έφτασε στον εγκέφαλο της σπείρας;
Νοσταλγικές εικόνες: Οι μοναδικές πρωτοπορίες του ιστορικού Μινιόν και το άδοξο τέλος
Η δράση του Αλ Καπόνε που δυσκόλεψε ακόμη και τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλ Καπόνε είχε καταφέρει να συζητιέται όχι μόνο για τις απάτες του αλλά για το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα οι διωκτικές Αρχές στις ΗΠΑ προσπαθούσαν για πολλά χρόνια να τον συλλάβουν για ένα από τα πολλά εγκλήματά του κάθε φορά αλλά όχι με επιτυχία. Τελικά η τύχη κυρίως τα έφερε έτσι ώστε να καταδικαστεί σε 11 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 50.000 δολαρίων και να οδηγηθεί στις φυλακές του Αλκατράζ.
Η δράση του ήταν μεγάλη και οι συνεργοί του ακόμη περισσότεροι. Λειτουργούσαν με τέτοιο τρόπο ώστε πάντα ήταν δύσκολο να φτάσουν οι αρχές στον εγκέφαλο αλλά και να ανακαλύψουν όλα τα στάδια της δράσης τους.
Τα Χριστούγεννα του 1932 στην Αθήνα που γέμισε από τα πλαστά δολάρια του Αλ Καπόνε
Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της γκαγκτερικής του καριέρας κατάφερε να φτάσει με τον τρόπο του και στην Αθήνα. Γεμίζοντάς την πλαστά δολάρια! Και όλα αυτά όντας μέσα στις φυλακές στην Αμερική. Ήταν Χριστούγεννα του 1932 όταν η συμμορία του Αλ Καπόνε υπό τις οδηγίες του, είχε εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές του πλανήτη αλλά και στην Ελλάδα.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι ελληνικές διωκτικές Αρχές και οι τράπεζες της χώρας έλαβαν ένα πολύ επείγον έγγραφο. Με αυτό προειδοποιούνταν πως μια διεθνής σπείρα παραχαρακτών ετοιμαζόταν να προωθήσει στην ελληνική αγορά πλαστά εικοσαδόλαρα. Η ειδοποίηση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα πλαστά δολάρια έχουν τυπωθεί ειδικώς επί χάρτου εμπεποτισμένου με μεταξωτάς κλωστάς προς απομίμηση των γνήσιων δολαρίων. Είναι δε εσπαρμένα καθ’ όλην την επιφάνεια του χάρτου αυτών ίνες, ελαφρώς ερυθραί και υπάρχουν και κυανοί τοιαύται συνεστραμμένα. Αντιθέτως εις τα τεθέντα εις κυκλοφορίαν πλαστά δολάρια αι ίνες είνε ευθείαι και ελαφρώς ελισσόμεναι με κλωστοειδείς γραμμάς», αναφερόταν χαρακτηριστικά στο προειδοποιητικό μήνυμα που έφτασε στην Ελλάδα. Και όντως έτσι έγινε.
Η διασπορά των πλαστών δολαρίων
Η συμμορία του Αλ Καπόνε είχε ήδη ξεκινήσει να τροφοδοτεί την αγορά με τα πλαστά δολάρια. Στόχος του να περάσουν τα εικοσαδόλαρα τόσο απαρατήρητα ώστε ούτε οι έμπειροι ταμίες να μην μπορούσαν να τα ξεχωρίσουν. Μια τυχαία επίσκεψη στην τράπεζα, ωστόσο, οδήγησε σταδιακά στη συμμορία.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο χρηματομεσίτης Αθανάσιος Τριγωνίδης πήγε Εκδοτική Τράπεζα της Ελλάδος για για να κάνει μια συναλλαγή, έχοντας μαζί του εικοσαδόλαρα. Φυσικά δεν είχε ιδέα ότι ήταν πλαστά. Όταν ο ταμίας τα είδε, έχοντας στο μυαλό του το προειδοποιητικό έγγραφο για το πώς να ξεχωρίζει τα πλαστά, υποψιάστηκε και άρχισε να τα εξετάζει. Έβγαλε έναν μεγεθυντικό φακό και εξέτασε προσεκτικά τις ίνες τους. Τα δολάρια ήταν πλαστά. Ο χρηματομεσίτης δήλωσε ότι είχε πάρει τα πλαστά χρήματα από τον χρηματιστή Λεωνίδα Ντερτιλή.
Το κουβάρι άρχισε να λύνεται. Κλιμάκιο αστυνομικών πήγε στην τράπεζα καθώς όλοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για το συμβάν για το οποίο είχε προειδοποιήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής αστυνομικός Άγγελος Έβερτ, (πατέρας του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας), ξεκίνησε αμέσως τις ανακρίσεις.
Η σύλληψη ήταν κοντά...
Ο χρηματιστής είχε πάρει τα πλαστά δολάρια από έναν λογιστή ενώ σε εκείνον τα είχε δώσει ο αδερφός του, έμπορος πουκαμίσων, Ιωάννης Παπαλεξανδρής. Ο τελευταίος υπέδειξε, με τη σειρά του, τον ελαιέμπορο Μπάρλα, ως τον άνθρωπο που του είχε δώσει τα πλαστά εικοσαδόλαρα. Και κάπου εκεί το μυστήριο λύθηκε. Όταν η αστυνομία έφτασε στον Μπάρλα, εκείνος αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως τα χρήματα ήταν κατευθείαν εξ Αμερικής. Συγκεκριμένα πριν από κάποια χρόνια είχε γνωρίσει στη Νέα Υόρκη δύο Αμερικανούς οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί του και του ζήτησαν μια χάρη. Ο λόγος για τους Σάμουελ Μπίλζεμπεργκ και Αντόνιο Ντερίγο, μέλη της συμμορίας του Αλ Καπόνε. Του είχαν ζητήσει να «ρίξει» στην αγορά 3.500 δολάρια σε πλαστά χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων!
Και ενώ τα μέλη της συμμορίας νόμιζαν ότι θα γλιτώσουν τη σύλληψη, τελικά συνελήφθησαν λίγο πριν μπουν στο πλοίο για Ιταλία για να γλιτώσουν...
Διαβάστε επίσης:
Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου
Πώς θα έβλεπες τέσσερα διάσημα αξιοθέατα της Ελλάδας… αν είχες φτερά
Ναός του Ηφαίστου στην Αθήνα: Πέρασε από 1.000 κύματα και γλίτωσε ως «χριστιανικός ναός»