«Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» λένε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όσοι μείνετε πίσω για Πάσχα στην Αθήνα δεν μπορείτε να περάσετε κατανυκτικά την Μεγάλη Εβδομάδα ΄και χαρμόσυνα την Ανάσταση στις εκκλησίες της πόλης. Ίσα-ίσα στην Αθήνα υπάρχουν αρκετά όμορφα και γραφικά εκκλησάκια για να πείτε το «Χριστός Ανέστη». Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα...
4+1 πεζόδρομοι για απολαυστικές βόλτες στο κέντρο
Πάσχα στην Αθήνα: Όμορφες και γραφικές εκκλησίες για την Ανάσταση
Άγιος Γεώργιος, Λυκαβηττός
Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ευαγγελισμού, βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο επιλέγουν πολλοί Αθηναίοι για την Ανάσταση και λόγω της ανεμπόδιστης θέας του, όπου μετά το «Χριστός Ανέστη» μπορείτε να χαζέψετε τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον αττικό ουρανό.
Άγιοι Ισίδωροι, Λυκαβηττός
Στον Λυκαβηττό συναντώνται και οι Άγιοι Ισίδωροι, μια εκκλησία κτισμένη μέσα σε ένα σπήλαιο. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του λόφου και επίσης τους επιλέγουν πολλοί πιστοί για την Ανάσταση.
Αγία Μαρίνα, Θησείο
Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους ναούς της πόλης. Η Αγία Μαρίνα στο Θησείο, βρίσκεται στο Λόφο των Νυμφών γνωστό και ως Λόφος Αστεροσκοπείου. Χτίστηκε εκεί όπου βρισκόταν ένας άλλος παλαιότερος ναός τον 19ο αιώνα. Και οι δύο ναοί έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Αγία Ειρήνη, Αιόλου
Η εκκλησία που έχει χαρίσει το όνομά της στην πλατεία του εμπορικού τριγώνου της πόλης, αποτελεί μία από τις σταθερές επιλογές των Αθηναίων για το βράδυ της Ανάστασης. Εδώ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την βυζαντινή χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι πρωτοψάλτης της από το 1985.
Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, Φιλοπάππου
Επίσης, μία από τις ωραιότερες και γραφικότερες εκκλησίες της Αθήνας, ο Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης στου Φιλοπάππου, είναι σταθερά μία από τις δημοφιλείς επιλογές για το βράδυ της Ανάστασης. Εξάλλου, ο κατάφυτος προαύλιος χώρος και η ίδια η τοποθεσία του συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό για να υποδεχτούν οι πιστοί το πιο χαρμόσυνο νέο, εκείνο της Ανάστασης του Κυρίου.
Άγιοι Ανάργυροι (Μετόχι Αγίου Τάφου), Πλάκα
Οι Άγιοι Ανάργυροι (Μετόχι Αγίου Τάφου) βρίσκονται σε μια από τις ωραιότερες γωνιές του κέντρου, τα Αναφιώτικά και αποτελεί σίγουρα έναν καλό λόγο για να τον επισκεφτείτε. Αλλά κι εδώ φτάνει πρώτα το Άγιο Φως πριν πάρει το δρόμο του για τη Μητρόπολη. Επίσης, σημαντικό, στο Μετόχι δεν έχουμε βομβαρδισμό πυροτεχνημάτων, οπότε αν επιθυμείτε να εορτάσετε την Ανάσταση με λιγότερο θόρυβο, είναι ιδανική επιλογή.
Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Πλάκα
Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά βρίσκεται στην οδό Πρυτανείου, στην Πλάκα, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μωσαϊκό από κτίσματα κάθε εποχής. Ο ναός χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.
Μονή Καισαριανής
Στο βυζαντινό μοναστήρι, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, θα κάνετε σίγουρα μία ξεχωριστή Ανάσταση. Επίσης, προσέξτε τις τοιχογραφίες του ναού, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται από το 14ο αιώνα. Η Μονή Καισιαριανής αλλά και ακόμη τέσσερις προσφέρουν ένα ταξίδι στο χρόνο, με μια μυστικιστική αύρα που μαγεύει τους επισκέπτες τους.
Αγία Δύναμη: Το άγνωστο σε πολλούς εκκλησάκι στο κέντρο της Αθήνας
Παναγιά Καπνικαρέα, στην οδό Ερμού
Η Καπνικαρέα είναι ορόσημο της οδό Ερμού και σημείο συνάντησης των Αθηναίων και μία δημοφιλή επιλογή για να κάνετε Ανάσταση. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και αν την επισκεφτείτε, μην ξεχάσετε να δείτε τις επιβλητικές τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Η Καπνικαρέα είναι μία από τις διασημότερες εκκλησίες της Αθήνας και αυτή είναι η ιστορία της.
Μονή Ασωμάτων-Πετράκη στο Κολωνάκι
Στο κοσμοπολίτικο Κολωνάκι, πίσω ακριβώς από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, βρίσκεται η Ιερά Μονή Πετράκη, μια επιλογή που σας βάζει σε διάθεση βαθιάς κατάνυξης, μέχρι να ακουστεί το χαρμόσυνο νέο του «Χριστός Ανέστη». Ο κύριος ναός χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, ενώ ο νάρθηκάς του υπολογίζεται ότι χτίστηκε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και αναδημιουργήθηκε το 1804 μ. Χ.
Η Μονή Πετράκη με τον υπέροχο προαύλιο χώρο, προσελκύει πολλούς Αθηναίους, οπότε να το έχετε κατά νου, αν δεν θέλετε πολυκοσμία.
Αγία Φωτεινή Ιλισσού, Καλλιρόης
Σε ένα κατάφυτο τοπίο στην καρδιά της πόλης, ο ναός της Αγίας Φωτεινής εντοπίζεται στο μοναδικό σημείο που έχει μείνει από την κοιλάδα του Ιλισσού. Δίπλα ακριβώς στην κοίτη του ποταμού, μια ανάσα από την πολύβουη Καλλιρόης, η τοποθεσία που συναντάται ο ναός ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λατρεία από την αρχαιότητα, καθώς εδώ βρισκόταν ο ναός της Εκάτης. Με θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το ναό του Ολυμπίου Διός, η Ανάσταση εδώ μοιάζει με μοναδική εμπειρία.
Αγία Αικατερίνη, Πλάκα
Σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας, την Πλάκα, στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου ο ναός της Αγίας Αικατερίνης. Πρόκειται για μια ιστορική εκκλησία καθώς χρονολογείται από την εποχή των Κομνηνών, τον 11ο αιώνα. Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του ναού το γεγονός ότι κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του τιμούσε τους αγίους Θεοδώρους. Στο εσωτερικό του ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες, πραγματικά καλλιτεχνήματα, που χρονολογούνται από τη Βυζαντική περίοδο, καθώς και οι φορητές εικόνες του αγιογράφου Δημήτριου Καφή.
Αλίμονο στους νέους: Πού ήταν το σπίτι που έμενε η Μάρω Κοντού και τι βρίσκεται εκεί σήμερα
Εναλλακτικές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα
Ωστόσο, υπάρχουν κι εναλλακτικές προτάσεις για να περάσετε μία ξεχωριστή Ανάσταση.
Πρωινή Ανάσταση στον Άγιο Κωνσταντίνο
Εδώ και περίπου 45 χρόνια, στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια έχει καθιερωθεί να τελείται το πρωί του Μ. Σαββάτου η Ανάσταση. Ο ιερέας σκορπά δαφνόφυλλα στο ποίμνιο και η εκκλησία σείεται παραδοσιακά από ένα εκκωφαντικό ποδοβολητό, καθώς οι νέοι της ενορίας χτυπούν τα στασίδια, στο όνομα του Ιησού Χριστού «που έσπασε τις πύλες του Άδη». Το χαρμόσυνο μήνυμα μεταδίδεται λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, κάνοντας τον Άγιο Κωνσταντίνο την πρώτη εκκλησία που γιορτάζεται η Ανάσταση στην Αθήνα.
Ανάσταση Αιθιοπική εκκλησία
Η Αιθιοπική εκκλησία της πόλης βρίσκεται στην οδό Μπόχαλη στο Πολύγωνο και είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι επιθυμούν να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου με το δικό τη τελετουργικό το βράδυ του Μεγάλου. Σαββάτου. Εδώ, πριν εισέλθετε στο ναό θα πρέπει - σύμφωνα με την παράδοση - να βγάλετε τα παπούτσια σας, αλλά και να φοράτε λευκά. Τη λειτουργία συνοδεύουν τύμπανα, ενώ με το «Χριστός Ανέστη» σημάνουν χαρμόσυνα οι αναστάσιμες καμπάνες και ακολουθεί γιορτή υπό τους ήχους κρουστών οργάνων, ενώ η χορωδία αναπαριστά στιγμές από τη ζωή του Χριστού με θεατρικό τρόπο.
«Εκρηκτική» Ανάσταση στον Νέο Κόσμο
Αν, πάλι, θέλετε φασαρία, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε Ανάσταση στο Ναό Αναλήψεως στον Νέο Κόσμο. Με το Χριστός Ανέστης, ξεκινάει μια βροχή από μολότοφ, οι οποίες εκτοξεύονται στη λεωφόρο, κάτω από τη γέφυρα, δημιουργώντας μια εικόνα που παραπέμπει περισσότερο σε πορείες με επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, παρά σε Ανάσταση. Ωστόσο, είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε χρόνο.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Πάρκα στην Αθήνα: 3+1 οάσεις πρασίνου για αξέχαστες βόλτες
Οδός Τριπόδων: Ο δρόμος της Αθήνας που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες
Πώς πήρε το όνομά της η πιο γραφική γειτονιά στην Αθήνα – Τι να δω στην Πλάκα σήμερα