Πολλά είναι τα μέρη της Ελλάδας που ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ομορφιά και την ιστορία τους αλλά και για τη γαστρονομία τους. Σε αυτά με σιγουριά μπορεί να συμπεριληφθεί η Κέρκυρα. Είναι το νησί του Ιονίου που θα απολαύσεις καλό παραδοσιακό φαγητό. Και φυσικά δεν γίνεται να φύγεις αν δεν γευτείς την φημισμένη παστιτσάδα της Κέρκυρας.
Η Κέρκυρα και η γαστρονομία της
Αυτό που κάνει την κουζίνα της Κέρκυρας ξεχωριστή είναι ότι οι γεύσεις της είναι επηρεασμένες από τους διάφορους κατακτητές της. Το αποτέλεσμα είναι η αριστοκρατική κουζίνα να αναμιχθεί με την κουζίνα της υπαίθρου δημιουργώντας μοναδικές γεύσεις. Από το σοφρίτο και το μπιάνκο μέχρι τη νερατζοσαλάτα και το στουφάδο, υπάρχουν πολλά πιάτα που θα βρεις παντού να δοκιμάσεις, αλλά και γεύσεις που θα τις ανακαλύψεις σε μικρά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία. Το σίγουρο είναι ότι όλες οι γεύσεις θα σου αφήσουν μια ιδιαίτερη ανάμνηση από το ταξίδι σε αυτό το νησί του Ιονίου.
Μια αρχόντισσα στο Ιόνιο
Η Κέρκυρα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα. Πιθανόν είναι το πιο πράσινο με την πυκνότερη βλάστηση αλλά και με το πιο πυκνό οδικό δίκτυο. Ένα νησί με μεγάλη και σπουδαία ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ελληνικό πολιτισμό και παράδοση για περισσότερα από 3.000 χρόνια.
Η πρώτη εντύπωση για τον επισκέπτη που έρχεται από τη θάλασσα είναι η μεσαιωνική πόλη της Κέρκυρας. Πρόκειται για τη μοναδική πόλη στο νησί και πρωτεύουσα, μια παλιά πόλη με ιδιαίτερο Βενετσιάνικο χαρακτήρα, με σοκάκια και ψηλά κτίρια, μια τυπική ιταλική και όχι ελληνική πόλη που ελάχιστα έχει αλλάξει, παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη. Κι αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει. Η πόλη της Κέρκυρας έχει ονομαστεί και Καστρόπολη επειδή ήταν από τις ελάχιστες στον κόσμο που κάποτε περικλείονταν εξ ολοκλήρου από τα τείχη των δύο φρουρίων. Σήμερα τμήματα των τειχών των φρουρίων έχουν κατεδαφιστεί για να ενωθεί η παλιά με τη νέα πόλη.
Το σίγουρο είναι πως όποιος την επιλέξει για τις διακοπές του θα περάσει καλά και θα φάει ακόμη καλύτερα λόγω της μοναδικής γαστρονομίας της.
Συνταγή για τη φημισμένη πατσιτσάδα
Η κερκυραϊκή παστιτσάδα είναι ένα φαγητό που ταιριάζει πολύ σε ένα κυριακάτικο τραπέζι. Και επειδή δεν μπορούμε να βρισκόμαστε εύκολα στην Κέρκυρα για να την απολαύσουμε, μπορούμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας ανά πάσα στιγμή. Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει οδηγίες για την αυθεντική συνταγή της παστιτσάδας.
Υλικά
1 ½ κιλό μοσχάρι μπούτι ή χτένι σπάλας κομμένο σε μερίδες
2 κ.σ. βούτυρο
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας (γεμάτες)
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 -1 κ.γ μείγμα μπαχαρικών Σπετσερικό (ακολουθεί συνταγή)
3/4 φλ. κόκκινο κρασί
1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
1-1/2 πακέτο χοντρά μακαρόνια (παστίτσιου)
αλάτι κατα βούληση
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή τριμμένη για το σερβίρισμα
Για το μείγμα Σπετσερικό
1/2 ξυλάκι κανέλα
1/2 κ.γ γαρίφαλο (καρφάκια)
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κ.γ μπαχάρι σε κρόκους
1/2 κ.γ κύμινο
1 κ.γ κοκκινοπίπερο
1 δαφνόφυλλο αποξηραμένο
Πηγή φωτογραφίας: argiro.gr
Εκτέλεση
Για την παστιτσάδα με μοσχάρι, σε πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του μοσχαριού – για 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε μία πιατέλα, όπου και τα διατηρούμε σκεπασμένα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει καθόλου χρώμα.
Ξαναβάζουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα, καθώς και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στην πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1-2 λεπτά να ζεσταθούν και βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό, ώστε να ψηθεί ο πελτές και να βγάλει τα αρώματα του.
Σβήνουμε με το κρασί. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με την κουτάλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο ζεστό νερό, ώστε να σκεπάσει το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μοσχάρι μέχρι να μαλακώσει καλά. Χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Το φαγητό πρέπει να βράζει σε χαμηλή φωτιά, πάντα με καπάκι, ώστε να μην εξατμίζονται τα υγρά, αλλά να μαλακώσει σωστά το κρέας και να μείνει αρκετή σάλτσα στο τέλος. Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε.
Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, κι όπως είναι ζεστά ακόμα προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο, και μια κουτάλα βαθιά με σάλτσα από το κρέας. Απαλά ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ντύσει μαζί με τη σάλτσα τα μακαρόνια.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε επάνω το κρέας. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί. Σερβίρουμε αμέσως.
Για το μείγμα «Σπετσερικό»
Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά στο μπλέντερ, καθώς και το δαφνόφυλλο. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
Διατηρούμε το μείγμα «Σπετσερικό » σε βάζο.
Η γαστρονομία της Κέρκυρας είναι πλούσια και το σίγουρο είναι ότι η παστιτσάδα είναι μόνο ένα δείγμα της.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: atcorfu.com
Πατατάτο: Το φαγητό που σε πείθει ότι η Αμοργός ξέρει από γαστρονομία