Υπάρχουν κάποια νησιά στην Ελλάδα που όσο λιγότερα γνωρίζεις γι' αυτά τόσο περισσότερο θα σε εκπλήξουν όταν έρθει η ώρα να τα επισκεφθείς. Ένα από αυτά είναι με σιγουριά η Αμοργός. Ένα νησί που μπορέι να κάνει ακόμη και τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές σου διακοπές αξέχαστες. Το νησί που βρίσκεις ένα κατάλυμα όπως το φαντάζεσαι και τριγυρνάς στη Χώρα και τα χωριά της με τις ώρες. Και φυσικά ανακαλύπτεις τις εκπλήξεις του, όπως είναι το πατατάτο.
Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Στην προνομιακή γεωγραφική της θέση και στο προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους φυσικό λιμάνι της, τα Κατάπολα στη βόρεια ακτή, χρωστά την πολιτιστική της ανάπτυξη στην αρχαιότητα. Από την 3η χιλιετία π.Χ., μαζί με τις Μικρές Κυκλάδες, και κυρίως την ακατοίκητη σήμερα Κέρο, η Αμοργός ήταν ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού.
Η Αμοργός και η πανέμορφη Χώρα της
Είναι εκτυφλωτική και απλόχερη η ομορφιά της Χώρας. Σε αυτό το δύσβατο και απροσπέλαστο μέρος μετακινήθηκαν οι κάτοικοι ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. Και υπήρχε λόγος. Μια Χώρα μη ορατή από τη θάλασσα, ασφαλής σε μια περίοδο όπου την περιοχή όργωναν οι πειρατές. Το κάστρο που κυριαρχεί γύρω από τον επιβλητικό βράχο, στο κέντρο της Χώρας, οχυρώθηκε με την έλευση των Ενετών, στις αρχές του 13ου αιώνα. Όποιο στενό κι αν πάρεις θα σε οδηγήσει σε αυτό.
Με τους αιώνες, βέβαια, τα πράγματα άλλαξαν και την απομονωμένη Χώρα αντικατέστησε ένα ζωντανό κέντρο του νησιού. Μια Χώρα που η διασκέδαση έχει την τιμητική της. Εκτός από την όμορφη αρχιτεκτονική, την σημερινή εικόνα συμπληρώνουν μεζεδοπωλεία, γλυκοπωλεία και μπαράκια. Εάν, μάλιστα, βρεθείς στη Χώρα στις 19 Αυγούστου, θα έχεις την τύχη να παρακολουθήσεις τη γιορτή του παστελιού στη Λόζα (πλατεία), με παραδοσιακές φορεσιές, λαούτα, βιολιά και χορούς που θα σας συμπαρασύρουν έως το πρωί. Αν σε βρει το ξημέρωμα, έχεις την ευκαιρία για μοναδική εμπειρία. Ανέβα μέχρι τους μύλους. Δεκατρείς εναπομείναντες ανεμόμυλοι, που άλεθαν σιτάρι και κριθάρι, δεσπόζουν πάνω από τον οικισμό και σου προσφέρουν μια θέα συγκλονιστική.
Γαστρονομική γνωριμία με την Αμοργό και το πατατάτο της
Αν έχεις πάει στην Αμοργό έστω μία φορά, αποκλείεται να μην έχεις δοκιμάσει πατατάτο. Είναι το τυπικό αμοργιανό πιάτο που θα βρεις παντού στο νησί. Πρόκειται στην πραγματικότητα για κατσικίσιο κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες. Η μαζικότερη κατανάλωσή του γίνεται στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στην Κάτω Μεριά της Αμοργού. Την παραμονή της γιορτής σερβίρονται δωρεάν πάνω από δύο χιλιάδες μερίδες στους πιστούς που συγκεντρώνονται στο μοναστήρι. Εντύπωση προκαλεί η προσμονή του λαού για την κατανάλωση του ευλογημένου από την Αγία Παρασκευή φαγητού.
Πηγή φωτογραφίας: www.mirsini.gr
Η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη μάς δίνει τον τρόπο για μια επιτυχημένη συνταγή...
- 750 γραμμάρια κιλό μοσχάρι ή αρνί σπάλα
- 750 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1/2 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1/4 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
- 1/2 πρέζα κανέλα
- 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
- 1/4 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Αρχικά σοτάρεις σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελάχιστα. Προσθέτις το κρέας που έχεις κόψει σε μέτρια κομμάτια και το σοτάρεις και αυτό, από όλες τις πλευρές. Έπειτα ρίχνεις δυο φλιτζάνια νερό και σκεπάζεις αφήνοντας το κρέας να σιγοβράσει για 45΄ περίπου.
Σειρά έχουν οι πατάτες. Τις προσθέτεις στην κατσαρόλα αφού τις έχεις κόψει στα τέσσερα και ρίχνεις επίσης την κανέλα, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό, τη φρέσκια ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνεις.
Μαγειρεύεις το φαγητό με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και το κρέας, περίπου για 25΄. Στο διάστημα αυτό δεν ανακατεύεις το φαγητό για να μην «σπάσουν» οι πατάτες. Ιδανικά τρώγεται ζεστό.
Μια έξυπνη λύση
Είναι μια συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε και με κοτόπουλο και με μοσχάρι αλλά και με αρνί. Απλώς θα διαφοροποιηθεί ο χρόνος ψησίματος.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: dimos.amorgos.gr
Ιωάννινα: Γαστρονομική εξερεύνηση φτιάχνοντας μπακλαβά